Založ si blog

O kábloch. ..

Sčítanie ľudu malo okrem iného zistiť aj dosiahnutú životnú úroveň obyvateľstva. Pre jej hľadanie na Slovensku teda bolo možno vhodnejšie namiesto sčítacích komisárov vyškoliť sčítacích potápačov. Napriek tomu je pravda, že dnes takmer každý Slovák vlastní fotoaparát, prehrávač mp3, notebook, nový mobil, starší mobil, úplne pôvodný mobil…

Ku každému z týchto prístrojov výrobca dodáva nejaké káble. Ak vychádzame z toho, že priemerná slovenská rodina je štvorčlenná, jednoduchým výpočtom:

4 čr x 6 p x 3 k = 1 542 k

(pričom čr = člen rodiny, p = prístroj a k = kábel)

zistíme, že v každej domácnosti sa nachádza okolo 1 542 kusov rozličných káblov. Aspoň tak sa vám to zdá, keď niektorý z nich súrne potrebujete a neviete ho ani za ten svet nájsť. Staré kábliky nevyhadzujete, lebo „čo ak sa niekedy budú hodiť?“ A tie nové sú od nich na nerozoznanie! Hotový galimatiáš! Moderná spoločnosť je prekáblikovaná. V našich domácnostiach sa povaľujú neprehľadné zhluky káblov. Podobajú sa pokútne nainštalovanej motanici elektrických káblov na stĺpe pouličného osvetlenia niekde v krajine tretieho sveta. Že ste ešte v takej krajine neboli a neviete ako taký zhluk káblov vyzerá? Nuž pripomína maturitné stretnutie chobotníc po tridsiatich rokoch v momente, keď sa všetky objímu. Opraviť niečo v takejto neprehľadnej a predpisom nevyhovujúcej elektroinštalácii je pre bangladéšskeho elektrikára čosi také zložité, ako zložiť Rubikovu kocku pre žiaka pomocnej školy. Alebo pre mňa. Nečudo, že sčítanie ľudu v spomínanom Bangladéši pravidelne zisťuje výrazne vyšší počet kopnutých elektrikárov ako kopnutých futbalistov.

Vyzerá to však tak, že problém s káblami vyrieši globalizácia. V blízkej budúcnosti každý človek bude mať len jeden kábel. Cezeň pôjde všetko! Telefonáty, vyznania lásky, pokyny do banky, fotky s pornom, sčítacie údaje do Centra moci. Z Centra moci bude káblom aj prijímať pokyny určujúce chod jeho života. Pevne verím, že ľudia si nebudú stáť na kábli a čosi také nedopustia.

Iba… iba ak by sa všemocné Centrum moci nachádzalo u mňa v obývačke…

 

Táto elektroinštalácia nie je z Bangladéša, ale z ekvádorského mesta Riobamba.

 

Riobamba

 

Riobamba

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2101241x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie