Založ si blog

Virgula pre každého (návod na jej použitie)

 

Možno ste už niekedy potrebovali vykopať studňu, a tak ste si zavolali prútikára. Urobili ste múdro, väčšina ľudí to robí tak. Je teda predpoklad, že konajú správne. Hoci väčšina pozerá aj Šeherezádu…

Pravda je však taká, že rovnako ste si mohli zavolať predavača kebabu, letového dispečera alebo policajného prezidenta Spišiaka. Ten by na promptne usporiadanej tlačovke komótnym hlasom oznámil, že vie presne kde je voda, ale nemôže to prezradiť, pretože by to mohlo ohroziť ďalší postup vášho pitného režimu. Skrátka je jedno, koho by ste si na hľadanie vody pozvali. Výsledok by bol ten istý. V populárnej vedomostnej súťaži sa tomu hovorilo: päťdesiat na päťdesiat.

Prútikár príde s veľkým sebavedomím a malou virgulou. Začne sa chaoticky motať po záhrade akoby trpel Alzheimerom alebo sa pohyboval podľa orientačných značiek pre turistov inštalovaných v bratislavskom Starom Meste. Skrátka, krúti sa nekoordinovane raz napravo, raz naľavo, podľa toho, ako mu reaguje virgula. A ten kúsok zázračného drôtu mu v ruke reaguje podľa toho, ako nebadane s ním dokáže pohybovať. Šikovní prútikári manipulujú s drôtom rovnako nebadane ako nebadane odtekali štátne peniaze z biatlonového areálu v Osrblí.

Po označení miesta bohatého na vodu prútikár zhrabne peniažky a odíde. Ak sa na označenom mieste skutočne nájde, jeho sláva stúpa do nebies. Ak nie, už len po manželke odkáže, že aj vedecké štúdie najpreslávenejších svetových prútikárov  udávajú tolerovanú chybovosť – 50 percent. A tiež odkáže, že peniaze v žiadnom prípade nevráti.

Pes sa tiež niekedy správa ako prútikár. Rozbehne sa po trávniku, začne sa krútiť, zrazu zistí, že to nie je to pravé miesto, šialene sa rozbehne inde, krúti sa, hrbí sa a… opäť nie! Letí ako zmyslov zbavený inde. Krúti sa ako politik, keď sa ho pýtajú, kedy svoj čudne nadobudnutý byt odovzdá charite, tak, ako to kedysi verejne sľúbil. Psie krútenie môže trvať aj polhodinu a vy za ním beháte s mikroténovým vreckom na ruke ako splašená koza.

Virgula v rukách štátnych orgánov funguje rovnako nepresvedčivo. Ak sa aj sem-tam podarí označiť niekoho, ako naposledy v kauze Osrblie, výsledkom (ako sme sa už neraz presvedčili pri kauzách iných „do basy súcich veľkopodnikateľov“) je ten istý produkt, ako pri svojom krútení vyprodukuje pes.

Písané pre časopis Šarm.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2119651x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie