Založ si blog

Recept: Kurča na provensálsky spôsob

 

Manželka v obývačke uvažuje, čo navariť. Náš labrador v pelechu hlasno chrápe. Žena dostáva nápad a premiestňuje sa do kuchyne. Pes spí v pelechu, ale chrapot sa výrazne zjemní.

Manželka otvára chladničku, pes otvára oko. Ľavé. Pravým ešte stále spí.

Manželka vyberá z chladničky kurča a kladie ho na stôl. Pes leží, ale otvorí aj druhé oko. Je prebudený! Je to však iný druh prebudenia než aké ponúka osvietený Majster a Avatár z Indie Paramahamsa Nithyananada.

Manželka vyberá zo sporáka pekáč – zahrkoce. Pes leží, ale nadvihne ľavé ucho, aby sa zvuk lepšie prenášal na bubienok.

Žena vyberá nôž – opäť zahrkoce. Pes leží, ale nadvihne aj pravé ucho. Jeho výzor sa razom zmení zo sympatického labradora na ušatého netopiera.

Manželka začína kurča porciovať. Pes vstane a obkolesí ju ako zvedavci účastníkov dopravnej nehody.

Žena kurča osolí, okorení, do pekáča na hrubú vrstvu cibule vloží mrkvu, zeler, petržlen a šampiňóny. Pes stojí tesne vedľa nej a zavadzia. Z ľavého kútika mu vypadne prvá slina.

Žena na vrstvu zeleniny ukladá porcie kurčaťa. Pes prekáža z opačnej strany. Slina mu vypadne aj z pravého kútika.

Manželka poleje kurča rajčinovým pretlakom a doleje vodou tak, aby ňou bolo zaliate. Pes slintá ako kravy v roku 1961 pri epidémii slintačky a krívačky.

Manželka posype kurča hrubou vrstvou provensálskeho korenia a dá piecť.

Pes 1,5 hodiny presedí pred vysvietenou elektrickou rúrou a fascinovane sleduje program, ktorý v nej dávajú. Je jednou z mála bytostí, ktorá si myslí, že existuje aj čosi lepšie ako Šeherezáda.

V kuchyni je 100o C. Za normálnych okolností by si radšej ľahol do tieňa, ale v takýchto chvíľach sa stáva stúpencom saunovania. Manželka obvarené kurča posype syrom a dáva zapiecť. Pes vykazuje značné známky nervozity.

Hotové kurča žena nechá vychladnúť a potom ho ODKLADÁ na zajtra do chladničky.

Psovi sa v tom momente zrúti celý svet. Uvažuje o skoncovaní so životom. Odchádza z domu s cieľom zadovážiť si strelnú zbraň. Naša legislatíva na takéto prípady pamätá – Ľubomírovi Harmanovi – strelcovi z Devínskej síce umožní zadovážiť si ju, psovi našťastie NIKDY!


Uverejnené v Šarme

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2124695x
Priemerná čítanosť článkov: 3589x

Autor blogu

Kategórie