Založ si blog

Ostrov nádejí – 24. pokračovanie

 

21. september 2015

Strážny čln rakúskej Štátnej plavebnej správy prirazil k boku bývalej výletnej lode Martin a riečny inšpektor 1. stupňa Fritz Nagelreiter si vyžiadal od kapitána čudného plavidla dokumenty o domovskom prístave plavidla, o jeho majiteľovi a najmä o náklade, ktorý vezie. Po podrobnom preštudovaní dokumentov v strážnom člne, ich kapitánovi Dovaničovi vrátil a salutovaním sa rozlúčil:

„Vďaka. V poriadku. Želám vám príjemnú plavbu na vašej oceneniahodnej a všeobecne prospešnej misii.„

Dokumenty, ktoré si Nagelreiter prezeral, pripravilo kamuflážne oddelenie Slovenskej informačnej služby. Stálo v nich, že loď BVL Martin patrí charitatívnej organizácii O-JEB (Organizácia – Jedlo Biednym) a vezie do rotterdamského prístavu humanitárny náklad pozostávajúci z 15 000 škatúľ instantných bryndzových halušiek pre hladujúcu Rwandu.

 

24. september 2015

Pri pravidelnom čistení a údržbe mínometu umiestneného na hornej palube lode Martin rotmajstrom Petrom Sirotným došlo k nechcenému výstrelu. Strela smerovala na ľavý breh kanálu Dunaj–Mohan. V bavorskom mestečku Hilpoltstein zasiahla roh ulíc Drei-Eichen StrasseFlurstrasse. Nikoho nezranila, ale vytvorila v dlažbe hlboký kráter v tesnej blízkosti stánku tureckého predavača kebabu Ümita Kahveciho. Predavač sa silnej detonácie tak zľakol, že zrezávajúc z ražňa jahňacinu pridal do kebabu aj kus človečiny – odfaklil si palec a ukazovák ľavej ruky. Na miesto nešťastia okrem záchranky promptne prišla aj polícia, aby zistila, čo zapríčinilo výbuch.

Kapitán lode BVL Martin okamžite po incidente prikázal zvýšiť obrátky strojov na plný výkon[1]. Navyše zobral do rúk husle, ktoré na bývalej výletnej lodi Martin omylom zostali z čias, keď zábavychtivým rekreantom vyhrávalo na dobrú náladu sláčikové kvarteto, a s hudobným nástrojom v rukách sa začal tváriť ako muzikant[2].

Chirurg hilpoltsteinskej nemocnice Andreas Fingerschnitt Ümitovi Kahvecimu zručne prišil oba prsty späť k ruke a operačnú ranu obviazal.

obr. č. 12 

25. september 2015

Všetky nemecké denníky sa zaoberali piatkovým výbuchom v Hilpoltsteine. Polícia o prípade veľa informácii nevydala. Zdalo sa, že tápa a nevie, čo výbuch spôsobilo. Médiá naznačovali, že by výbuch mohol byť dielom pravicových extrémistov, ktorých averzia voči tureckým imigrantom je všeobecne známa.

 

Na chirurgickom oddelení nemocnice v Hilpoltsteine doktor Fingerschnitt pri preväzovaní poranenej ruky tureckého predavača kebabov zistil, že jeho telo prsty prijalo.

„Sehr schön, sehr schön…“ pochvaľoval si.

„Áááá… Scheisse, Scheisse, Scheisse!“ dodal vzápätí, keď si uvedomil, že operačná rana síce vyzerá naozaj dobre, akurát palec je prišitý na mieste ukazováka a ukazovák na mieste palca.

„Aptal eșek![3]“ zahromžil Turek keď zbadal čudnú pozíciu svojich prstov a celkom pochopiteľne žiadal, aby mu ich chirurg reoperoval a prišil tam, kde majú byť.

Doktor Andreas Fingerschnitt to však odmietol. Vraj je zázrak, že sa mu vôbec uchytili a on nebude riskovať, že to druhý raz nevyjde.

„Buďte radi, že máte vôbec nejaké prsty! Mohli ste mať len trojprstú ruku.“ povedal a otrčil mu pred tvár svoju ruku s do dlane schovaným ukazovákom a palcom.

Ümita Kahveciho chirurgov argument neuspokojil. Okamžite sa išiel sťažovať k riaditeľovi nemocnice. Vedenie nemocnice však stálo neochvejne za chirurgom. K nijakej reoperácii nedošlo.

obr. č. 5

26. september 2015

Ani dva dni po výbuchu v Hilpoltsteine polícia nebola múdrejšia napriek tomu, že k výbuchu sa prihlásili až tri pravicové extrémistické organizácie – Reinheit und Glaube, Freies DeutschlandStolz und Ehre.

 

V rodine Ümita Kahveciho vyvolalo veľké pobúrenie, že chirurg Fingerschnitt mu prišil prsty opačne a odmietol chybu napraviť. Nešťastná bola najmä manželka predavača kebabov, ktorá bedákala nad stratou resp. nad obmedzenou funkciou prsta (nevedno či myslela palec alebo ukazovák). Po porade v rodinnom kruhu Kahveciovci zverili prípad právnikom a so žiadosťou o podporu sa obrátili aj na turecké krajanské spolky.

 

Predavač kebabu z mestečka bavorského Hilpoltstein Ümit Kahveci s manželkou po prepustení z nemocnice. V ľavom hornom rohu je detail Ümitovej ľavej ruky, z ktorého je zrejmé, že doktor Andreas Fingerschnitt mu prišil prsty naozaj opačne.

Predavač kebabu z mestečka bavorského Hilpoltstein Ümit Kahveci s manželkou po prepustení z nemocnice. V ľavom hornom rohu je detail Ümitovej ľavej ruky, z ktorého je zrejmé, že doktor Andreas Fingerschnitt mu prišil prsty naozaj opačne.

 

 

Loď Martin popoludní minula Nürnberg, v ktorom sa na hlavnom námestí pred Mestským úradom schádzali účastníci mnohotisícovej demonštrácie odsudzujúcej pravicový extrémizmus a jeho ostatný odsúdeniahodný výčin v mestečku Hilpoltstein.

 

[1] t.j. zo 7km/hod na 9 km/hod.

[2] V zmysle starého známeho: “Ja nič, ja muzikant!“

[3] t.j. „Hlúpy osol!“ (nijakú ostrejšiu nadávku autor nedokázal v slovníkoch nájsť) Rozmýšľajúcemu čitateľovi je jasné, že predavač kebabov použil množstvo iných nadávok, medzi ktorými sa slová „aptal eșek“ určite nenachádzali.

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100940x
Priemerná čítanosť článkov: 3579x

Autor blogu

Kategórie