Založ si blog

Kam smeruje Slovenský rozhlas?

Slovenský rozhlas, ako verejnoprávna inštitúcia, bol voľakedy vzorom v opatere, používaní a propagácii slovenčiny. A nielen v tom, ale aj v propagácii či už hudobných alebo literárnych diel slovenských autorov.

Tak to bolo správne a tak mu to aj ukladá zákon.

Lenže veci sa už dlhodobo kazia. A dnes som vo vysielaní počul dve veci, ktoré ma pohli k napísaniu tohto príspevku.

Zlúčenie rozhlasu a televízie do jednej organizácie bolo možno dobré opatrenie z hľadiska ekonomického, lenže nešťastný je už aj názov novej inštitúcie – Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS).

Prečo nie Slovenský rozhlas a televízia?

Chápem, alebo sa aspoň usilujem pochopiť, prečo bol napokon prijatý pochybný názov RTVS. Pre tolerantný prístup k menšinám na Slovensku. Lenže kam až vedie pochybná a bezbrehá tolerancia, to sme videli najnovšie napríklad v nemeckom Kolíne.

Český rozhlas sa naďalej volá Český rozhlas. A Česká televize je naďalej Česká televize a nemám pocit, že by to tam niekomu prekážalo.

Nehovoriac o tom, že z hľadiska gramatického je názov Rozhlas a televízia Slovenska paškvil, pretože nahradzovanie privlastňovacích prídavných mien genitívmi je rusizmus! Vtipne na to poukázal už Zdeněk Svěrák:

„Až půjdu přes Most Karla do Divadla národa na Stěnu čerta, tak uznám, že jste zvítězili. Ale bude to vítězství Pyrrha!

Na to, že Slovenský rozhlas rezignoval na púšťanie slovenskej hudby poukázal na pravdistickom blogu nedávno aj Gustáv Murín vo svojom otvorenom liste dramaturgičke tejto inštitúcie. Počas vianočných a novoročných sviatkov sme vo verejnoprávnom rozhlase boli zavalení množstvo americkej a inej cudzojazyčnej hudby, pritom dostatok vianočných piesní jestvuje aj z domácej produkcie. Nehovoriac o množstve nádherných kolied, na ktoré môžeme byť právom hrdí. Koledu v podaní folkloristov som počas sviatkov nepočul ani jednu, ale možno som len bol v nesprávny čas pri nesprávnom rádiu… A tak sme počúvali cez sviatky americké vianočné piesne vysielané v inštitúcii s rusistickým názvom – aký, pravdepodobne nechcený, paradox!

Nebudem sa venovať zrušeniu viacerých dlhoročných a obľúbených relácií Slovenského rozhlasu a ich vymenení neadekvátnou náhradou. Slovenský rozhlas bol dlhé roky v konkurencii súkromných staníc s veľkým náskokom prvý v rebríčkoch počúvanosti. Tento primát však už dávnejšie stratil. Obávam sa, že nielen pre rezignáciu na overené relácie, pre pokles podielu slovenskej tvorby, ale aj pre klesajúcu úroveň jazyka.

V dnešnom rannom vysielaní moderátor napríklad „len počítal kelímky, kam ich počítal…“

Pritom mal rátať tégliky!

No a v Rádiožurnále o dvanástej ma už úplne dorazila redaktorka (J.Č.) s výrazne maďarským prízvukom. Aby bolo jasné – nemám nič proti Maďarom, sám som štvrtinovým…

Ak vystupovanie redaktorky s maďarským prízvukom v hlavnej spravodajskej relácii má byť ďalšia ukážka tolerantnosti RTVS, tak potom zožeňte aj redaktora s rusínskym, českým, podkarpatskonemeckým, ukrajinským a možno onedlho aj „sýrskym“ prízvukom. Veď ani tí nesmú byť diskriminovaní. Lenže to potom zanikne aj posledná inštitúcia, kde ešte Slováci môžu počuť, ako má slovenčina znieť.

Nič proti spomínanej redaktorke, veď môže pokojne pracovať v maďarskej redakcii Slovenského rozhlasu, alebo koniec koncov aj v tej slovenskej, len prečo má ísť na mikrofón?

Znie to, ako tá stupídna televízna reklama firmy Alza hovorená českou slovenčinou.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2120422x
Priemerná čítanosť článkov: 3582x

Autor blogu

Kategórie