Založ si blog

Za komunistov, či teraz je Bratislava viac doničená?

(všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

V dnešnom rannom vysielaní Rádia Slovensko sa moderátori s poslucháčmi zaoberali témou vhodnou pred blížiacimi sa Majstrovstvami Európy v krasokorčuľovaní, ktoré sa budú konať o pár dní v Bratislave – ako by sa dala Bratislava vylepšiť?

Odpovedí na ich otázku by som mal plno…

Pred štyrmi rokmi som sa odsťahoval z centra mesta na okraj Bratislavy. Bolo to skvelé rozhodnutie, neľutujem ho. Centrum mi nechýba. Počas uplynulých štyroch rokov som stred mesta navštevoval len sporadicky – keď som mal nejakú mimobratislavskú návštevu, ktorá si to priala, alebo, keď som potreboval ísť na hlavnú poštu, či, ako teraz pred pár dňami za lekármi na Heydukovu ulicu.

Dohodnutý termín u lekára som mal na štvrť na osem ráno. Keďže viem, aké zložité je zaparkovať v centre, vybral som sa tam s riadnym predstihom. Na počudovanie som v skorých hodinách miesto na parkovanie našiel úplne ľahko a priamo na Heydukovej. Zostal mi tak kopec času a ja som sa rozhodol prejsť po rannom meste. A začal som vstrebávať tie hrôzy. Viaceré z nich jestvovali aj v čase, keď som v centre býval, ale akosi som ich vtedy nevnímal. Do oči mi udreli až pri tejto nechcenej prechádzke.

 

 

Napríklad veľká svietiaca reklamná tabuľa na Manderláku rušivo zasahujúca do podchodu pod ním i do veľkých okien bývalej kaviarne.

Manderla

IMG_3150

 

Ľuďom sediacim v kaviarni, či čo to je pod Manderlákom reklamná tabuľa poskytuje skvelý pohľad.

IMG_3159IMG_3160

Samozrejme, ani na stĺpoch Manderláku nechýba nezmyselné graffiti, ktorými je naše mesto zamorené ako Európa utečencami. Precestoval som pomerne slušný počet krajín, ale nikde som nevidel také kvantum nezmyselných čarbancov prakticky na všetkých budovách v meste. Bratislava je podľa mňa najdočarbanejšie mesto na svete.

IMG_3158

Fasáda Manderláku – „prvého bratislavského mrakodrapu“ je teda reklamnou tabuľou riadne dogabaná. Nehovoriac o nahradení tradičnej bratislavskej kaviarne Grand v Manderláku pochybným Bingo casinom. (už ani nespomínam zánik ďalšej tradičnej bratislavskej kaviarne Luxor neďaleko odtiaľto.)

Pravdepodobne zrušená je aj tradičná vináreň Malí františkáni a ani 27 rokov po prevrate sa neskultivovala pasáž/prechod  na Laurinskú ulicu vedľa vchodu do vinárne:

Malí františkáni

Malí františkáni

Aj fasáda bývalej budovy Omnie na Dunajskej ulici je necitlivo narušená reklamným panelom:

 

IMG_3156

Budova bývalej Omnie

Budova bývalej Omnie

 

IMG_3181Na streche bývalej budovy Omnie odolávajú vetru a slepo hľadia do ulice prázdne konštrukcie bývalej reklamy. Digitálne hodiny uprostred reklamy sú samozrejme nefunkčné.

 

Aj architektonicky zaujímavá fasáda prístavby obchodného domu Dunaj na námestí SNP je necitlivo narušená obrovskými reklamnými panelmi:

IMG_3163

IMG_3157FIT UP – ďalší príklad nevhodného pútača vzhľadom k charakteru architektúry

 

Samostatnou kapitolou je bývalý obchodný dom Prior (pri všetkých tých zmenách názvu netuším, ako sa volá teraz). Netvrdím, že Prior bolo vhodné architektonické dielo pre Kamenné námestie, ale to čo sa s ním porobilo teraz, to je katastrofa! Bohvie čo si o tom myslí autor diela, architekt Ivan Matušík…

IMG_3173Prilepená kaviareň na schodiskovej rampe.

Prior

Prior

Rachitický odpadkový koš

Rachitický odpadkový koš

 

 Búda city v okolí Priora:IMG_3175IMG_3178Búdy najrozmanitejších tvarov a farieb.

 

 

V meste, kde na hanbu sveta je katastrofálny nedostatok verejných záchodov (veď kto už poletí z centra mesta do Auparku, Eurovey alebo do Polusu… to by mohlo aj nedopadnúť….), tak v tomto meste sa verejné WC na Kamennom námestí zmenilo na… kaviareň!

Neviem aká je jej návštevnosť. Ak by ma do nej niekto lákal, v podvedomí by som iste cítil tie močom rokmi napáchnuté steny a veľmi by ma to tam nelákalo. Nehoriac o chýbajúcich oknách, z ktorých by sa naskytal pohľad na jedno z hlavných bratislavských námestí. Komicky vyznieva aj reklamná tabuľa – vraj od roku 1879… Nuž ja si pamätám, že minimálne „since“ 1963 tam bol verejný záchod!

Nedávno som bol v Istanbule. Tam sa s radosťou žije aj prostatikom – verejný záchod je na každom kroku, samozrejme čistý a na úrovni. V Bratislave sú momentálne funkčné tuším dva.

Kaviareň WC

Kaviareň WC

IMG_3155

 

Pred Poľským kultúrnym a informačným strediskom (a pred Ústavom pamäti národa) zavadzia v chodníku stĺp s bustou nedávneho politika so zamastenými vlasmi.

Lángošov stĺp v ceste

Lángošov stĺp v ceste

IMG_3182

Pasáž spájajúca Poštovú ulicu s Jedlíkovou je v katastrofálnom stave:

IMG_3164

IMG_3165

IMG_3166IMG_3167

Neporiadok pri vyústení pasáže na Jedlíkovej ulici (pred vchodom do Royko pasáže)

Neporiadok pri vyústení pasáže na Jedlíkovej ulici (pred vchodom do Royko pasáže)

A samozrejme všade bezdomovci:

IMG_3179IMAG0315

Cestou z centra domov prechádzam okolo budov PKO, ktoré miznú pod kovovými papuľami buldozérov poslaných nenásytnými developermi, ktorí serú na tradície a hodnoty.

IMG_3185

 

IMG_3191

Moderátori Rádia Slovensko majú v tomto článku dostatok nápadov čo v Bratislave zlepšiť… Nevyhnutne však na jeho konci vyvstáva otázka:

Dá sa ešte povedať, že Bratislava je krásavica na Dunaji?

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100933x
Priemerná čítanosť článkov: 3579x

Autor blogu

Kategórie