Založ si blog

Povolebný rozbor z hľadiska kulinárskeho

Dnes sú módne programy o varení. Každá televízia má ten svoj. Dokonca Milan Lasica na otázku prečo ho vídať menej na obrazovke, odpovedal: „Lebo nevarím!“

V kurze sú aj najrozličnejšie kuchárske knihy známych osobností…

Nuž ja nevarím. A ak predsa, tak maximálne vajíčka na tvrdo. A aj to minule nedopadlo dobre. Postavil som vodu s vajcami na sporák a išiel za počítač. A zabudol na ne. Pripomenulo mi ich až päť krátko po sebe nasledujúcich výbuchov. Zdesene som vyskočil a vbehol do kuchyne. Voda sa vyvarila a od stropu, ako sneženie, k zemi padal hustý závoj atomizovaných vajec.

Napriek svojej zjavnej kuchárskej nekompetentnosti chcem povolebný stav analyzovať práve z hľadiska kulinárskeho. Veď sa zvykne používať fráza: čo sa varí v politickej kuchyni?

Povedzme si, kto sa do parlamentu dostal a aká požívatina by ho mohla najlepšie charakterizovať:

Smer – stále najväčšia a údajne aj najstabilnejšia strana s najväčším ziskom hlasov – tú by mohla charakterizovať gruľa, švábka, ertepľa, krumpeľ, teda zemiak. Zemiak je predsa po stáročia všeobecne najrozšírenejší základ stravy Slovákov, najdostupnejší pre všetkých.

SaS – svojou snahou o dekriminalizáciu marihuany by do súboru požívatín mohli prispieť práve ňou.

OĽANO, ale skôr Matovič – ten mi z kuchyne najviac pripomína šumienku. Buble, prská, naparuje sa, je nevyspytateľný.

SNS – čo iné by mohlo v kuchyni zastupovať tradičnú národnú stranu, ak nie naša bryndza?

Most-Híd – to je azda všetkým jasné – čípoš paprika.

Kollár – vraj sa podieľal na prevoze 6kg heroínu… takže heroín.

Procházka a Sieť – nuž ten bol taký nejaký nemastný-neslaný, chvíľu išiel so Smerom, potom zas nie, ani ryba ani rak, skrátka taký indiferentný, ako obyčajná voda.

Kotleba – toho nikto nechce, takže by ho mohol v kuchyni zastupovať vlas v jedle (alebo skôr chlp z jeho fúzikov?)

KDH – to sa síce do parlamentu nedostalo, ale núka sa skvelé kuchynské prirovnanie – ryba po záruke osliznutá na povrchu.

 

Nuž a teraz varme!

A v tomto prípade naozaj možno použiť termín zlepenec.

 

Ficov zlepenec – vo vode uvarené zemiaky, bryndza a čípoš paprika. Niežeby chuťové poháriky od radosti tancovali čardáš, ale dalo by sa to zjesť.

 

Sulíkov zlepenec – mariška, heroín, šumienka, čípoš paprika, bryndza a voda. To by sa teda jesť nedalo ani náhodou. Možno by isté ingrediencie krátkodobo spôsobili u voličov eufóriu, ale dlhé trvanie by to nemalo a zlý koniec by bol nevyhnutný.

 

No a potom je tu ešte možnosť Kiskovej úradníckej vlády. Tú by som z hľadiska kulinárskeho prirovnal k obedu v závodnej jedálni. Nasýti, pomôže preklenúť deň, ale veľmi si na ňom nepochutíte. Tešíte sa z práce domov, aby ste si dali niečo naozaj chutné, čo máte radi.

Nuž tak sme teda navarili… Či dobre, to záleží na chuti toho ktorého čitateľa…

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100390x
Priemerná čítanosť článkov: 3578x

Autor blogu

Kategórie