Založ si blog

Sú veci, ktorým nerozumiem. . .

V ostatných rokoch sa u nás rozmohol fenomén – standing ovation. Po každom (!) divadelnom predstavení, či koncerte, čo som za posledné roky navštívil sa diváci zdvihli a tlieskali postojačky.

Standing ovation je špeciálny a mimoriadny prejav ocenenia za nevšedné a skutočne nezvyklo vydarené dielo, stvárnenie, či koncert…

Je na tom teda naše divadelnícke umenie tak dobre, že návštevníci stánkov kultúry po každom predstavení oduševnene v stoji trápia svoje kŕčové žily?

Myslím si, že opak je pravdou. Divadlá v mnohých prípadov nadbiehajú divákom, miesto ich kultivovania. Na našich  scénach sa zjavujú plytké burleskovité predstavenia, často plné zbytočných vulgarizmov. Nepoznám celý repertoár Novej scény, ale to, čo som v poslednom čase v tomto divadle videl, to bola jednoducho hrôza. Ale diváci sa na konci vždy postavili a tlieskali akoby boli za to platení.

Ale ani iné divadlá na tom nie sú oveľa lepšie.

Včera som bol v Štúdiu L+S na hre holandského dramatika Gera Thijsa s názvom Starí majstri. Skvelé dielo, ktoré má myšlienku, vtip a, čuduj sa svete, ani jeden vulgarizmus (no, jeden tam predsa len bol, ale veľmi funkčný!)

V hlavných a zároveň jediných rolách skvelí Milan Lasica a Martin Huba.

Po dlhom čase niečo skutočne hodnotné. No a včera sa pri záverečnom potlesku nepostavil ani jeden divák!

Sú veci, ktorým nerozumiem…

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2123702x
Priemerná čítanosť článkov: 3587x

Autor blogu

Kategórie