Založ si blog

Trattenbacher Klettersteig – Beisteinmauer

(všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Z Bratislavy vyrážame o štvrť na osem ráno. Do 270 kilometrov vzdialeného Trattenbachu pri Ternbergu (po Westautobahn, cez Steyer) dorážame o pol desiatej. Parkovisko sa nachádza rovno pod stenou, na ktorej sú vedené všetky ferratové cesty. Parkovné je 2,50 euro, parkovací lístok (prípadne aj minerálku) vám vydá automat. Na parkovisku sa nachádza aj zrubová chata s občerstvením a WC. V momente nášho príchodu bola otvorená práve len tá časť, kam aj cisár pán chodí sám. Keď sme sa popoludní vrátili zo steny, reštaurácia a aj WC boli zatvorené a na dverách visel oznam:

pondelok – štvrtok zatvorené!

Neviem, či je to bežná prevádzková prax, fakt je, že v tento augustový (teda prázdninový i keď pracovný) utorkový deň sa v Trattenbachu veľa záujemcov o ferratovanie nezišlo. A prekvapilo nás, že v momente nášho príchodu (teda o pol desiatej) už viaceré partie schádzali zo steny. Neskôr sme pochopili prečo…

Smerová tabuľka na parkovisku hlása, že ku stene je to 5 minút chôdze, ale aj tak mám pocit, že to trochu prehnali. Ste tam „čobydup“…

Máloktoré ferraty sú takto ideálne umiestnené. Jednak parkovisko je úplne pod skalou, druhak popri parkovisku tečie potok, kde sa po túre môžete umyť a najmä skala ponúka až šesť ferratových trás + tri spojovacie cesty medzi nimi (ak teda za ferratku nerátame aj zostupovú trasu – jednotnú pre všetky lezenia, ktorá je miestami zabezpečená rebríkmi, lanom a kramľami s obtiažnosťou okrem jedného béčkového miesta väčšinou áčkovou.

Na rozcvičenie je vhodné začať na ferratke označenej ako The Little rock, ktorá má cca 15 výškových metroch a jej obtiažnosť sa pohybuje od A – C. Na túto ferratku potom plynulo nadväzuje Hetschi Klettersteig, ktorý prekonáva 65 výškových metrov a končí pri veľkej drevenej terase, z ktorej je dobrý výhľad na celú stenu a hlavne na cesty v nej vedené. Takže podľa reliéfu skaly a námahy v stene už bojujúcich ľudí sa môžete rozhodnúť, na čo si trúfate.

The Little rock

The Little rock

The Little rock

The Little rock

The Little rock

The Little rock

Hetschi Klettersteig

Hetschi Klettersteig

výhľad z drevenej terasy

výhľad z drevenej terasy

výhľad z drevenej terasy

výhľad z drevenej terasy

rebrík a lanový most

rebrík a lanový most

Z terasy sú dve možné trasy – lanový most na opačnú stranu údolíčka alebo Karin Klettersteig (B/C). Lanový most, ktorý pozostáva z troch lán (po jednom kráčate, dvoch sa držíte alebo istíte, B/C) je dlhý 63(!) metrov. Mali sme obavy z prílišného hojdania, ale vďaka dvom či trom priebežným ukotveniam ku skale sa až tak nekolíše.

63 metrov dlhý lanový most

63 metrov dlhý lanový most

img_7055

Nástup do Grossalber Klettersteigu nad rebríkom

Nástup do Grossalber Klettersteigu nad rebríkom

lanový most

lanový most

Ak sa rozhodnete pre Karin Klettersteig čaká vás 75 výškových metrov so siedmymi miestami obtiažnosti stupňa C a tesne po vrcholom s malou odbočkou k Brunner Bankerl – vzdušnej drevenej lavičke primontovanej k takmer kolmej stene umiestnenej na malej oceľovej plošine – ide o vskutku nevšedné posedenie. Približne v jednej tretine lezenia sa nachádza krátka céčková spojka (Laserer Quergang cca 20 m), ktorou sa môžete dostať približne do polovice cesty zvanej Grossalber Klettersteig (D/E). Ide o ferratu, v ktorej nachádzajú viaceré déčkové a dokonca jedno éčkové miesto.

Karin Klettersteig

Karin Klettersteig

Karin Klettersteig

Karin Klettersteig

Karin Klettersteig

Karin Klettersteig

Karin Klettersteig

Karin Klettersteig

Karin Klettersteig

Karin Klettersteig

 

Brunner Bankerl

Brunner Bankerl

výhľad

výhľad

 

Zaujímavosťou celej tejto lokality je lomený rebrík, ktorý sa nachádza na opačnej strane 63-metrového lanového mosta. Nezvyčajne vysoký rebrík, prekonávajúci veľký previs má najmenej 20 metrov a lezie sa po ňom tvárou do priestoru/chrbtom ku skale, čo spolu so škripotom a hojdaním sa rebríka vyvoláva celkom silný príliv adrenalínu. Po prekonaní rebríka sa môžete rozhodnúť pre jednu z troch ciest: buď už spomínaný Grossalber Klettersteig (D/E, 120 výškových metrov), alebo Mammut Klettersteig (E, 105 výškových metrov), alebo Trattenbacher Klettersteig (C, 100 výškových metrov).

rebrík

rebrík

Okrem týchto ciest sa po pravej strane 63-metrového lanového mosta nachádza ešte jedna ferratka, ktorá je vlastne prvou časťou už spomínaného Grosalber Klettersteigu. Dá sa preliezť samostatne, ak si v druhej časti tejto ferraty netrúfate na previsnuté éčkové miesto. V prvej časti ide vlastne o takmer vodorovný traverz skaly len s miernym prevýšením – stupeň obtiažnosti: D.

Grosalber Klettersteig

Grosalber Klettersteig

Lokalita je teda ideálnym miestom pre ferratkárov všetkých výkonnostných stupňoch. Hodnotenie stupňa obtiažnosti je pravdepodobne robené už podľa novej metodiky, takže, ak ste zvyknutí na tú starú, ku každému hodnoteniu si pridajte ešte pol stupňa navyše! Vzhľadom na rozličnú náročnosť jednotlivých trás si tu každý príde na svoje. Ak by ste chceli v jeden deň preliezť úplne všetko, máte čo robiť. Len treba dobre zvážiť počasie. Teraz nemyslím na dážď, búrky a námrazu, ale na presne také jasné a slnečné počasie, aké sme mali my. V ten deň ortuť v teplomeroch atakovala štyridsiatku! V stene sme pochopili, prečo sa niektorí vracali, keď my sme ešte len prichádzali. Tam sme pochopili, prečo okolo poludnia sme na skale zostali zrazu len dve či tri partie. Námaha, horúce slnko a skala odrážajúca teplo – to je priam vražedný koktail. Sily za takýchto okolností rýchlo ubúdajú a s jednou PET fľašou vody nevystačíte.

img_7096

img_7100

Na vrchole 632 metrov vysokého Beisteinmaueru sa nachádza  kríž s vrcholovou knižkou.  Posedeli sme si pri ňom v spoločnosti rakúskej dvojice, pričom z ženskej časti sa po chvíli vykľula Češka vydatá do Rakúska. Spoločne vlastnili penzión v Hinterstoderi (cca 50 kilometrov od Trattenbachu) a lákali nás, aby sme k nim došli prenocovať. Bola to lákavá ponuka, zvlášť, keď majiteľka penziónu zdôraznila, že čapujú Prazdroj a že v blízkosti ich ubytovacieho zariadenia sa nachádzajú dve ďalšie ferratky (Poppenberg Klettersteig C/D), z ktorých jedna je vraj úplne neznáma, nezaznamenaná na nijakých ferratových weboch.

Hoci nás táto ponuka lákala, nakoniec sme zostali pri pôvodnom programe a prenocovali sme v malom sympatickom kempe Ötscherland Camping v Lunz am See, aby sme mohli na druhý deň pokračovať v našom programe.

Ferratkovú lokalitu v Trattenbachu hodnotím ako jednu z najlepších, aké som kedy navštívil a to pre všetky už spomínané dôvody. Vrelo odporúčam.

Topografia:

http://www.bergsteigen.com/sites/default/files/topos/naturfreunde_klettersteige_beisteinmauer_topo_2.jpg

 

(Zdroj fotografií: Pavol Fabian)

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát

18.04.2024 07:02

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:20

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2119702x
Priemerná čítanosť článkov: 3581x

Autor blogu

Kategórie