Založ si blog

Návrh víkendového programu č. 6

(po kliknutí na fotografie sa zväčšia)

Dnešný tip na víkend bude trochu špecifický a v tejto forme nie pre každého použiteľný. Je to spôsobený tým, že východiskovým bodom našej bicyklovej túry bola malá obec v okrese Levice – Drženice. Je taká malá a ničím zaujímavá, že pred časom aj miestnu krčmu museli zatvoriť lebo sa neuživila. Pre nás boli Drženice interesantné tým, že sme tu mohli prespať, či skôr prežúrovať noc u dávneho spolužiaka.

Cyklistický okruh, ktorý sme prešli meral cca 65 kilometrov. Z Drženíc viedol do Kmeťoviec, Žemberoviec, Hontianskych TrstianMoraviec, cez Dudince, Hontianske TesáreSudince späť do ŽemberoviecDrženíc, s tým, že posledný úsek od Sudiniec sme sa trmácali zarastenou poľnou cestou „cez kopec“, ktorý bol „významný“ len tým, že v tejto opustenej lokalite ďaleko od ľudí sme išli okolo „farmy“ bez vody a elektriky, na ktorej býva údajne mediálne známy farmár z TV relácie „Farmár hľadá ženu“ (zásadne nepozerám!).

Cyklistika v prvej časti je vedená po málo frekventovaných asfaltových okreskách, v strednej časti (od Dudiniec) po pomerne dobre značených cyklistických chodníkoch (i keď pod týmto pojmom si netreba predstavovať chodník typu dunajskej hrádze) a v záverečnej časti zo Sudiniec išlo o viac-menej o intuitívne a zúfalé blúdenie zarastenou vrchovinou a roľami.

Lenže tento článok nemá byť o cyklistike, ale o dvoch lokalitách pre mňa dovtedy neznámych, pričom tá druhá mi pripadá úplne úžasná a pritom slabo spropagovaná, s veľkým potenciálom na rozvoj turistického ruchu.

Dudince sú známe kúpele zamerané na liečbu pohybových a srdcovo-cievnych ochorení. V areáli je kúpalisko, kúpeľné domy, zariadenia na kúpeľné procedúry a relax. Trochu bokom záujmu sa nachádza lokalita zvaná Rímske kúpele alebo Močidlá – rozsiahla travertínová terasa vystupujúca meter nad úroveň terénu. Tu sa nachádza 32 umelo vytesaných bazénikov, ktoré údajne vyhĺbili rímski vojaci. Vyššie položené bazéniky vraj patrili veliteľom, nižšie položené mužstvu. Bazéniky sa používali aj na močenie konope (od toho pochádza druhý názov). Systém bazénikov s pretekajúcou liečivou vodou bol funkčný do roku 1958. Odvtedy skalný útvar, žiaľ, zvetráva a zarastá.

Prameň v Dudinciach

Prameň v Dudinciach

Rímske kúpele

Rímske kúpele

Rímske kúpele

Rímske kúpele

Rímske kúpele

Rímske kúpele

Najväčšia atrakcia opisovanej cyklotrasy sa však nachádza v katastri obce Hontianske Tesáre. Už samotná železničná stanica v tejto obci pôsobí značne romantickým dojmom. Žiaľ, trať pre osobnú dopravu bola zrušená v roku 2003 pre údajnú nerentabilnosť. Železničná trať sa však stále udržiava, pretože sa využíva na sporadickú nákladnú prepravu. Je pre mňa nepochopiteľné, že aspoň na desaťkilometrovom úseku DudinceHontianske Tesáre nepremáva nejaký „retro“ vláčik pre dudineckých kúpeľných hostí, ktorí sa počas dlhšieho liečebného pobytu od nudy isto rýpu v nose.

Hontianskotesárska železničná stanica

Hontianskotesárska železničná stanica

Hontianskotesárska železničná stanica

Hontianskotesárska železničná stanica

Hontianskotesárska železničná stanica

Hontianskotesárska železničná stanica

Z hontianskotesárskej železničnej staničky je to cca kilometer chôdzou či na bicykli k trom skalným útvarom so zvláštnymi názvami Jednodierka, Dvojdierka, Osemdierka. Ide o umelo vytvorené príbytky zvané aj Dúpänce či Dúpence vyhĺbené do mäkkej horniny. V časoch tureckých nájazdov ich ľudia používali ako skrýše. Prvý ich zdokumentoval Andrej Kmeť v roku 1902.

Názvy jednotlivých útvarov naznačujú z koľkých miestností pozostávajú. V teréne nie je úplne jednoduché ich nájsť a ani sa k nim dostať.

K Dvojdierke je pristavený drevený rebrík a do Osemdierky vedie v strmom teréne čosi ako miniferratka (cca 10-15 metrov) s natiahnutou reťazou. Napriek reťazi nie každý je ochotný liezť po zle prístupnej skalnej strmine.

Dvojdierka

Dvojdierka

Skalný útvar, v ktorom sú príbytky vybudované

Skalný útvar, v ktorom sú príbytky vybudované

"Okno"

„Okno“

"Okno"

„Okno“

Interiér

Interiér

Interiér

Interiér

img_7185

img_7188

Osemdierka

Smerovníky

img_7211

Osemdierka s prístupovou cestou s reťazou

Osemdierka s prístupovou cestou s reťazou

Osemdierka

Osemdierka

Osemdierka

Osemdierka

Osemdierka

Osemdierka

Osemdierka

Osemdierka

 

Asi 200 metrov od Osemdierky sa lesom dostanete k Tesárskej rokline, čo je vrcholná atrakcia dnešného výletu. Hlboký ale pomerne krátky kaňon bol počas našej návštevy vyschnutý, ale pôsobil impozantne. V časoch vodohospodársky priaznivejších tu vraj možno vidieť až štyri vodopády. Napriek absencii vody, bola roklina s vysokými úzkymi stenami, naplaveným drevom a skalami veľmi pôsobivá a vzduch v nej chladný a vlhký – čosi ako najlepšie rokliny Slovenského raja v malom! Nepamätám sa, kde som zažil užší kaňon ako tu. Nevýhodou je, že končí slepo – musíte sa vrátiť tou istou cestou akou ste prišli.

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Tesárska roklina

Je len smutné, že hoci by sa sem dalo z Dudiniec doviezť vlakom, ten nechodí. Je smutné, že hoci sú všetky spomínané skalné útvary len cca 1,5 kilometra od hlavného cestného ťahu európskeho významu Zvolen–Šahy na ich existenciu vás upozorní (či skôr neupozorní) len neveľká tabuľa pri asfaltke vyhotovená v béžovej farbe s plastickým písmom rovnako béžovej farby. Taká informačná tabuľa je z vzdialenosti väčšej ako tri metre v podstate nečitateľná. Len máloktorý motorista sa z nej dozvie okolo akej pozoruhodnosti prechádza.

Na druhej strane pre milovníka prírody je to dobre, nemusí sa báť, že tu stretne hulákajúcu čeliadku zo zájazdového autobusu, ktorá sa bude s mobilmi v rukách prekrikovať, robiť si selfíčka a odhadzovať cigaretové ohorky a obaly od tatraniek.

img_7248
(Zdroj fotografií: P. Fabian)

 

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2101297x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie