Šíriť vírus, či paniku?

11. marca 2020, Pavol Fabian, Dianie okolo nás

Dlho som váhal, či sa vyjadriť ku coronavirusu, ale došlo mi, že musím. Mám medicínske vzdelanie, hoci orientované na zvieratá. V minulosti som riešil viacero ohniskových nákaz a viem ako sa riešili enzootie SLAK v 70.rokoch.

Základné pravidlo pri všetkých globálne hroziacich nákazách je nešíriť paniku. S tým súhlasím. Ak však počúvam/čítam rozhovory s odborníkmi (Krčméry, Mikas…), ktorí tvrdia, že ide o čosi podobné chrípke, otvára sa mi nožík vo vrecku. Najviac ma dorazil rozhovor s prof. Pirkom, významným českým kardiochirurgom. Až tak, že uvažujem, či niekto nezneužil jeho meno, pretože jeden zodpovedný, medicínsky vzdelaný človek by nemohol z úst vypustiť nasledovné slová:

„průběh se zdá zatím velice mírný a po prodělání nemoci koronavirem si lidi vytvoří účinné protilátky,“

Ak je priebeh taký mierny a nič nehrozí/ničoho sa netreba obávať, prečo sa také opatrenia nerobia aj pri bežnej chrípke? Navyše sa čudujem, že pán doktor nevie o tom, že jestvujú oprávnené dohady, či sa po covide-19 naozaj vytvára trvalá imunita. Je zdokumentovaných už viac prípadov, keď postihnutý ochorel na covid-19 znovu! Pri bežnej chrípke trvá 1-2 dni do vypuknutia klinických príznakov, pri coronaviruse bezsymptómové obdobie podľa najnovších informácií trvá okolo 6 dní, ale môže trvať aj 14 dní – to je veľmi nebezpečná okolnosť umožňujúca skryté a nepodchytené šírenie coronavírusu. Znamená to, že boj proti nemu je omnoho ťažší ako proti chrípke. Ak 15-20% prípadov coronavirusu má ťažký priebeh, je zrejmé, že pri masívnom rozšírení infekcie ani zdravotníctvo najrozvinutejších krajín nebude nákazu zvládať kapacitne – personálne ani prístrojovo.

„Divím se, že nikdo třeba nemluví o tuberkulóze, na kterou ročně umře milion lidí na celém světě, „

Je absolútne nevhodné, ba až neprofesionálne porovnávať tbc s coronavirusom vzhľadom na výrazne odlišnú kontagiozitu oboch ochorení. Navyše tbc spôsobuje baktéria, u ktorých je výrazne nižšia tendencia k mutácii a v civilizovaných krajinách je populácia proti tbc účinne preočkovaná.

„Před lety jsem prodělal opravdu těžkou chřipku, tak blbě mi v životě nebylo, a od té doby se nechávám očkovat:“

To je síce rozumná veta, ale v kontexte s témou nemá absolútne žiadne opodstatnenie, očkovanie proti chrípke nechráni proti coronavirusu, maximálne môže dať trochu vyššie percento šance v prípade, ak by sa postihnutý súčasne infikoval chrípkou a coronavirusom.

Dnes sa najmä mladí utešujú, že oni nie sú ohrození. A že prečo sa vlastne zatvárajú školy? Pritom už dávno mali byť zatvorené všetky na celom území Slovenska! U detí coronavirusová infekcia totiž prebieha zväčša bezsymptómovo a deti sú teda ideálnymi a nenápadnými (neodhalenými) prenášačmi!

Dnes sa najmä mladí utešujú, že oni nie sú ohrození. Veď umierajú len starí. A Svetová zdravotnícka organizácia WHO predsa včera uviedla, že 70% chorých v Číne sa už vyliečilo.

Čo tento údaj znamená?

Že tých zvyšných 30% je zatiaľ v liečbe alebo sa ich nedarí vyliečiť? To je prosím pekne takmer každý tretí človek! A definujme si, čo znamená pojem – človek vyliečený z infekcie covidom-19. V klinickom obraze infekcie týmto vírusom sa rozvíja obojstranná intersticiálna pneumónia s hroziacimi fibrotickými zmenami. Ak sa u nás zjavne netestuje každý človek, ktorý má príznaky a pozitívnu cestovateľskú anamnézu (sám mám vo svojom okolí človeka, ktorý sa nemôže domôcť pomoci) a takýmto ľuďom sa tvrdí, že sa majú zavrieť doma, liečiť sa doma a ozvať sa, až keď už nebudú vládať dýchať, tak to už môže mať taký človek 50% pľúcneho tkaniva postihnutého nevratnou fibrózou!

A tak si znovu definujme, čo znamená pojem „človek vyliečený z coronavirusovej infekcie“ – pokojne to môže byť aj človek, ktorému zostala funkčná štvrtina pľúc a do prvého poschodia sa nedostane inak ako výťahom, alebo zdolanie jedného poschodia mu trvá pol hodinu? Navyše prognóza ďalšieho dožitia takto postihnutého „vyliečeného“ človeka je 2 – 6 rokov (viď. M. Mayer, Vademecum medici).

Vzhľadom na to, že na Slovensku sa opatrenia zavádzajú nedostatočne a najmä neskoro, že ochranné pomôcky chýbajú dokonca aj lekárom, že sa podozriví testujú len vo veľmi obmedzenej miere, je nanajvýš dôležité, aby si ľudia uvedomili, že 14-dňová karanténa a obmedzenie spoločenského styku na najvyššiu možnú mieru je to najmenej, čo môžu v záujme utlmenia nákazy urobiť. Žiaľ, v jednej bratislavskej lekárni som bol svedkom takéhoto rozhovoru:

„Prosím si ochranné rúšky.“
„Máme už len zopár… pre personál… iste uznáte, že patríme k najohrozenejším…“
„Veď ja chcem len dve!“
„Na čo ich potrebujete?“
„Ideme na koncert do Viedne a bojíme sa.“

Ľudská hlúposť je bezhraničná!

 

Ľudia u nás vykúpili rúšky, ale chodiť v nich, napríklad na nákupy do potravín, som zatiaľ nikoho nevidel. Kedy ich chcú použiť? Až keď to už nebude mať absolútne žiadny zmysel?

Ľudia si dnes myslia, a zvlášť mladí, že svet je gombička, že sú nesmrteľní, a starí nech chcípnu, veď čo už – sú starí. Sebeckosť a ľahostajnosť je príznačná pre dnešný svet.

Za týchto okolností, ak by som sa mal rozhodnúť, či šíriť paniku alebo vírus – rozhodol by som sa pre šírenie paniky. Len vystrašení a nie nezodpovednými „zodpovednými“ čičíkaní ľudia začnú dodržiavať zásadné odporúčania lekárov!

 

 

P.S.

Nejaký nemecký profesor, ktorého meno neviem prečítať (zlý záber kamery), sediaci vedľa ministra zdravotníctva Spahna a Merkelovej, práve v tejto chvíli (11.3. 12,10 hod.) na tlačovke povedal, že coronavirus je nezastaviteľný. Nemci rátajú s tým, že ochorie 60-70% svetovej populácie a nákaza je zatiaľ len v počiatočnej fáze. Rozdiel v počtoch mŕtvych v Taliansku a v Nemecku je podľa neho v tom, že Nemci už od začiatku januára KAŽDÉHO(!) s cestovateľskou anamnézou, či príznakmi dôsledne testovali na coronavirus. Vzhľadom na to, ako sa (ne)testuje u nás, je asi dobrým biznisplánom otvoriť si pohrebníctvo. Podľa tohto profesora jediné, čo sa dá a čo treba urobiť, je spomaľovať priebeh a šírenie nákazy, aby sa nemocnice mohli pripraviť a aby aspoň ako-tak stíhali.