Pardon, pán prezident 3

17. júna 2020, Pavol Fabian, Literárne

František M. dlho nemohol zaspať. Z vedľajšej miestnosti k nemu doliehalo hlboké odfukovanie Máriinej matky. Podchvíľou sa ozvalo z kachlí puknutie dreva rozpáleného do červena.  Podľa zákonov logiky sa tak stalo vždy vtedy, keď na neho konečne prichádzali driemoty. Po ďalšom puknutí dreva si uvedomil, že okrem hučania ohňa a hlasitého odfukovania z vedľajšej izby počuje ešte čosi – tiché kroky. Zaostril oči do tmy a zbadal Máriinu siluetu ako kráča k jeho posteli a za chrbtom čosi skrýva. Ochrankársky výcvik mu inštinktívne vravel, že človek ukrývajúci čosi za chrbtom je nepriateľ. Automaticky zbystril pozornosť a ostal v strehu napriek tomu, že vidieť nebezpečenstvo v osobe, ktorú má chrániť, mu pripadalo absurdné.

„Stalo sa niečo?„ spýtal sa, keď prišla k posteli.

„Nemôžem zaspať… je príliš hlučná…„ povedala Mária H. a kývla rukou k druhej izbe. Usmiala sa.

„Aha.„ povedal nie príliš duchaplne. Na viac sa nezmohol.

„A tiež som uvažovala, či vám tu nie je zima. Ešte zostalo trochu slivovice na zahriatie.„ povedala a vytiahla spoza chrbta ruku ukrývajúcu fľašu.

„Pod takouto hrubou perinou sa to dá vydržať.„ povedal.

„Znamená to, že vám nemám naliať?„ spýtala sa tónom zvýrazňujúcim dôležitosť otázky.

„To som zas nepovedal…„ pokúšal sa vykorčuľovať z pasce, ktorú mu nastavila a usmial sa na ňu. Mária H. naliala do pohárikov, jeden mu podala a s druhým si sadla k jeho nohám na okraj postele.

„Na čo si pripijeme?„ spýtala sa. Chvíľu sa pokúšal niečo vymyslieť, ale na nič rozumné či vtipné neprichádzal. Napokon sa spýtal:

„A musíme si na niečo? Nemôžeme len tak?„

„To je dobrý nápad. Len tak. To sa mi páči. Len tak. Medzi rečou. Akoby mimochodom. Nevdojak.„ rozvíjala myšlienku a František M. netušil, o čom vlastne hovorí.

 

Toto je ukážka zo staršieho  textu „Pardon, pán prezident“, ktorý som sa v týchto dňoch vo forme e-knihy rozhodol vydať.

Ide o text, s ktorým som sa zúčastnil literárnej súťaže Román 2006, ktorú vyhlásil KK Bagala a jeho literárny agentúra LCA. Text postúpil do druhého kola (medzi 14 spomedzi 97 súťažných príspevkov), ale ďalej sa neumiestnil. Vydavateľa som preň nedokázal nájsť možno aj preto, že nebol celkom „korektný“. Pripúšťam, že s odstupom rokov je text možno trochu obsolétny, minimálne v tom, že namiesto eur sa v texte vyskytujú koruny…

 

Z hodnotenie porotcov literárnej súťaže:

Viac info na: https://www.pavolfabian.sk/