Skutočne ide u učiteľov o postvakcinačné reakcie?

15. februára 2021, Pavol Fabian, Dianie okolo nás

Rozhodnutie otvoriť školy v situácii, keď je Slovensko v počte mŕtvych na covid – 19 na prvom mieste na svete je samo osebe čistý idiotizmus.

A neospravedlní ho ani očkovanie učiteľov, ktoré sa udialo tento víkend. Čím nehovorím, že očkovanie učiteľov je nezmysel. Naopak, je to veľmi rozumný krok, zvlášť, ak veľký podiel medzi nimi majú ľudia v rizikovom alebo blízko rizikovom veku.

Lenže nezmysel bol v sobotu ich zaočkovať a v pondelok čakať, že nastúpia nadšene do škôl.

Ako je známe, plná imunita po očkovaní nastúpi cca 14 dní po revakcinácii. Po prvom očkovaní možno očakávať maximálne 50%-nú chránenosť – aj to až po 10–14 dňoch po očkovaní.

Inými slovami, učitelia zaočkovaní v sobotu a vyhnaní do škôl o dva dni neskôr nemajú takmer nijakú chránenosť. Ak sa práve medzi nimi zrazu nečakane rozmohlo množstvo postvakcinačných reakcií, kvôli ktorým ostali doma, je to načisto pochopiteľné.

Fixlujú a na ich mieste by som úplne rovnako klamal aj ja. Ak nemá rozum minister zdravotníctva a minister školstva, musia ho mať oni.

Som presvedčený, že len u malého počtu učiteľov došlo k nejakým skutočne obmedzujúcim postvakcinačným reakciám. Vyhovorili sa na ne len preto, aby získali pár dní navyše, počas ktorých môžu v bezpečí domova čakať, kým sa im vytvorí aká-taká postvakcinačná imunita. Lebo hnať sa do početného školského imunologicky značne neistého kolektívu pri šírení sa nebezpečnejšej britskej mutácie SARS CoV-2 je čisté šialenstvo.

Žiaľ, tento nový vládny idiotizmus má aj ďalší nebezpečný efekt – v radoch antivaxerov a pochybovačov údajné postvakcinačné reakcie u učiteľov posilnia pocit, že vakcína spôsobuje množstvo reakcií, je nebezpečná a pochádza od diabla!

Absolútne nekompetentná vláda opäť niečo domrvila. Chýba jej úplne obyčajná sedliacka logika a aj, na intelektuálne schopnosti troška náročnejšia, predvídavosť. Alebo len nepočúvajú tých, ktorým tieto vlastnosti nechýbajú. Nehovoriac o odborníkoch.

Správny postup mal byť: zaočkovať učiteľov, počkať 14 dní a otvoriť školy až potom. Samozrejme, ideálne by bolo otvoriť školy až 14 dní po druhom zaočkovaní učiteľov. Vzhľadom na to v akej situácii sa Slovensko nachádza by to vôbec nebolo na škodu veci.

Matovič s Krajčim, nielen s ohľadom na najnovší kiks, ale aj vzhľadom na množstvo mŕtvych, ktoré majú na svedomí mali už dávno odstúpiť. A ak sa tak nedeje, tak Žilinka s Lipšicom by mali konať. Lenže to je v tejto matovičovskej džamahíriji hrajúcej sa na demokraciu –  utópia.