Založ si blog

Mainstream opäť zlyhal. . .

Včera sa v Bratislave v hoteli Devín konal 1. ročník Medzinárodného mierového fóra „Zjednotení za mier“. To sa má stať protiváhou každoročného, zbrojárskymi firmami i našou vládou bohato dotovaného podujatia Globsec, ktoré nie je ničím iným ako stretnutím tých najagresívnejších militaristov. O podujatí samozrejme naše „demokratické“ mainstreamové média nepriniesli ani zmienku…

Pritom Medzinárodné mierové fórum vzniklo ešte v roku 2015 a medzi prvými signatármi výzvy boli napríklad bývalí prezidenti Slovenskej republiky Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Jan Kavan, bývalý predseda vlády Ján Čarnogurský, diplomat Milan Dubček, či umelci ako Peter Lipa, Pavol Hammel, Božidara Turzonovová, Mária Kráľovičová, Juraj Jakubisko, Adriana Kučerová, Peter Jaroš, Anton Hykisch, Jozef Banáš…

Po hanebnom fiasku Spojených štátov v Afganistane, ktoré stálo bilióny dolárov a tisíce ľudských životov nevinných obetí by sa človek bol nazdal, že slovu mier sa predsa len prinavráti jeho dôležitosť a najmä, že sa začne opäť používať namiesto neustáleho zdôrazňovania ako musíme zbrojiť a zbrojiť pretože – Rusko a Čína. Slovenskí mainstreamoví novinári si však zjavne stoja na kábli, alebo naopak nechcú sa odstrihnúť od kábla, ktorým im pritekajú peniaze od ich chlebodarcov. O významnom mierovom podujatí nepriniesli ani čiarku.

Na podujatí sa nemohol pre chorobu zúčastniť exprezident Gašparovič (ale poslal svoje posolstvo). Svoje vystúpenie predniesli MUDr. Pavol Dubček, poslanec EP Robert Hajšel, predseda hnutia Socialisti.sk Artúr Bekmatov, Eduard Chmelár, docent Branislav Fábry – častý a významný prispievateľ aj do tohto pravdistického blogu, Ján Čarnogurský, generál Svetozár Naďovič, ktorý riadil odchod sovietskych okupačných vojsk, cez telemost sa pripojila známa česká ekonómka Ilona Švihlíková a ďalší.

Keď sme vstupovali do NATO politici nám tvrdili, že tento krok zníži naše náklady na obranu. Opak je však pravdou! Minister obrany Naď sa vychvaľuje, že už minulý rok Slovensko dosiahlo nezmyselný cieľ dávať 2% HDP na zbrojenie a prezidentka Čaputová by dokonca chcela dávať ešte viac! Pred pár dňami naša vláda schválila nákup vojenskej techniky za dve miliardy eur, čo je najväčší vojenský výdavok Slovenska v histórii! A to v časoch, keď zdravotníctvo pod vplyvom covidovej pandémie takmer kolabuje a zdravotníci húfne odchádzajú z rezortu, drvivá väčšina mostov je v dezolátnom stave, rovnako ako školstvo či kultúra.

Účastníci Medzinárodného mierového fóra konštatovali, že dnešnú bezpečnostnú hrozbu nepredstavuje Rusko, či Čína, ako nám to politici sústavne tvrdia, ale sú to v prvom rade kyberhrozby, klimatická zmena a problematika ochrany jadrových elektrární a inej kľúčovej infraštruktúry pred terorizmom. A ak by aj bezpečnostnou hrozbou mala byť napr. Čína, komicky vyznieva predstava, že pár kusmi zastaralej americkej vojenskej techniky, ktorú sme nútení v rámci svojho vazalstva od Američanov nakúpiť, sa miliardovej Číne ubránime.

Účastníci Medzinárodného mierového fóra vyjadrili obavy z narastajúcej militarizácie Európskej únie, ako aj z narastajúceho ohrozenia svetového mieru. Poukázali na čoraz jasnejšiu súvislosť medzi obchodom so zbraňami, vojnami a nútenou migráciou.

Účastníci požadujú lepšie legislatívne zakotvenie práva na mier (veľmi hodnotný príspevok  k tejto téme predniesol doc. JUDr. Branislav Fábry PhD z Právnickej fakulty UK), trvajú na zákaze rozmiestnenia cudzích vojsk na území Slovenska a požadujú aj prijatie Medzinárodného dohovoru o zákaze jadrových zbraní, ktorý Slovenská republika dodnes nepodpísala.

Prvý ročník Medzinárodného mierového fóra „Zjednotení za mier“ sa nezaobišiel bez drobných detských chýb, ale napriek tomu bol úspešný. Cieľom však je, aby o rok bolo podujatie ešte väčšie a nechýba ani ambícia pozvať na budúci rok bývalého gréckeho ministra financií a kritika skostnatenej EÚ Janisa Varoufakisa či bývalého vodcu Labouristickej strany Jeremyho Corbyna.

Je smutné, že o takúto tému naši novinári nemajú záujem a občania sa o takejto aktivite veľmi nemajú ako dozvedieť, pretože finančne zabezpečených zbrojárskych lobistov môže zastaviť len masívny odpor miliónov ľudí, ktorí takými financiami na svoj boj za mier nedisponujú.

 

Odkaz na iniciatívu:http://www.zjednotenizamier.sk/zjednoteni-za-mier/

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2120394x
Priemerná čítanosť článkov: 3582x

Autor blogu

Kategórie