Budova amerického veľvyslanectva v Bratislave. ..

16. mája 2022, Pavol Fabian, Dianie okolo nás

Po dlhých, vyše dvadsiatich, rokoch nespokojnosti Bratislavčanov s nevzhľadným a nezmyselným ohradením budovy amerického veľvyslanectva v historickom centre hlavného mesta sa zdá, že sa predsa len niečo v riešení tejto veci konečne deje.

Spojené štáty totiž v Bratislave kúpili veľkú budovu na Dostojevského rade, v ktorej predtým sídlila poisťovňa Allianz. List vlastníctva (na priložených fotografiách) svedčí o tom, že Američania ju nadobudli kúpnou zmluvou zo dňa 16. februára  tohto roku.

Je však naivný ten, kto si myslí, že Američania citlivo vnímali požiadavky obyvateľov hlavného mesta, chceli im vyjsť v ústrety a umožniť Hviezdoslavovo námestie zas uviesť do pôvodného stavu.

To rozhodne nie je pravá príčina kúpy tejto budovy!

Každý si všimne, že novonadobudnutá budova je niekoľkonásobne väčšia ako tá terajšia. Je to preto, že v rámci racionalizácie a zníženia nákladov bude v novej budove sídliť okrem veľvyslanectva USA, na prvom poschodí vláda SR, na druhom poschodí Úrad prezidentky SR a v bývalej návštevníckej hale bude zasadať Národná rada SR, ktorej koaličná väčšina bude automaticky schvaľovať všetko, čo príde zo štvrtého poschodia – teda z ambasádnej časti budovy.

Členovia prezidentskej kancelárie Zuzany Čaputovej sa teda už nebudú musieť potajme schádzať s americkou veľvyslankyňou v záhrade Grassalkovičovho paláca (napr. marec 2021), ale hlava štátu jednoducho na zavolanie zbehne výťahom na štvrté poschodie a tam si vypočuje a osvojí nové noty…

Fotografie: autor textu, (všetky fotky sa po kliknutí na ne zväčšia)