Založ si blog

O Šebeja by sa mala zaujímať NAKA!

Rozčuľuje ma, ak sa k vojne na Ukrajine vyjadrujú v mainstreamových médiách rôzni „odborníci“, ktorí sotva opustili bránu vysokej školy a mlieko im ešte tečie po brade. Navyše sa – ako ináč v našom mainstreame – bohorovne sa vyjadrujú úplne jednoznačne, až zaslepene v prospech Ukrajiny. Odporúčajú dodávať na Ukrajinu ďalšie a ďalšie zbrane čoraz ťažšieho kalibru lebo veď toho nenávideného Putina treba poraziť nech to stojí, čo to stojí!

Neuvedomujú si, či prosto ignorujú skutočnosť, že situácia na Ukrajine mala istý geopolitický vývoj a ten rozhodne neposkytuje pozitívne body Ukrajine či Západu. Neuvedomujú si, že aj malá eskalácia zo strany Západom podpichovanej a vedenej Ukrajiny môže vyvolať jadrovú vojnu.

Skrátka mladí odborníci s ľahkosťou motýľa sú ochotní riskovať aj atómovú vojnu s jadrovou veľmocou.

Ospravedlňuje ich azda len to, že sú takí mladí, že nemajú naštudované dostatočné penzum politologických a najmä historických kníh, ktoré presvedčivo ukazujú, že dejiny sa stále opakujú viac-menej podľa tých istých scenárov. Ospravedlňuje ich, že sú bez životných skúseností a ani len netušia, že skutočná vojna je čosi úplne iné, ako strieľačka na počítači.

Čo si však myslieť o tom, keď podobné nenávistné názory vysloví starý matador, ktorý si všetky tieto veci musí uvedomovať alebo o nich aspoň vedieť.

23. júna 2022 bol hosťom relácie Na rovinu (s Petrom Hanákom) na Aktuality.sk bývalý šéf zahraničného výboru NR SR František Šebej. Témou bola vojna na Ukrajine.

Každé vystúpenie a úsilie normálne – teda mierovo zmýšľajúceho politika, či bežného občana musí logicky a zákonite smerovať k tomu, ako dosiahnuť mier. Je preto nepochopiteľné, že priestor v mainstreamových médiách dostávajú najrozličnejší nezodpovední avanturistickí militanti, podporujúci eskaláciu vojny s jadrovou mocnosťou – Ruskom a vôbec si neuvedomujú, že stačí malý krôčik a svet sa môže vypariť v jadrovom žiarení. K takýmto militantom sa priradil aj František Šebej.

Šebej počas celej relácie ani náhodou nespomenul slovo mier, ani slovkom nehľadal riešenie smerujúce k nemu. Naopak, celé 42-minútové vystúpenie exposlanca sa vyznačovalo mimoriadne militantným slovníkom, ktorý sa nedá nazvať iným slovom, ako propagáciou vojny. Nedá sa sem prepísať celé jeho vystúpenie, takže na ukážku uvádzam len dva citáty, ktoré by podľa môjho názoru mohli predstavovať porušenie paragrafu 417 Trestného zákona, odsek 1.

Šebej presadzoval masívne vyzbrojenie ukrajinskej armády a jej útok proti ruskému vnútrozemiu(!):

„Ukrajinci by mali dostať sto kusov, dvesto kusov (amerických salvových raketometov) a nemali by byť obmedzované, aby nemohli dostreliť na ruské územie. Preboha, prečo by nemali? …Prečo by mali byť Ukrajinci obmedzení…?“

Šebej podporoval eskaláciu vojny a dokonca na koniec svojej úvahy o nej doslovne vyriekol nehoráznu vetu:

„Vždy zatiaľ v histórii snaha neeskalovať viedla vždy k zlým koncom!“

Táto veta je jednak v rozpore s historickými skúsenosťami a očividne aj v priamom rozpore s akoukoľvek snahou o dosiahnutie mieru, pretože v opačnom výklade tejto vety je jej zmysel taký, že eskalácia vojny naopak vedie k dobrým koncom, čiže ide jednoznačne o schvaľovanie, rozširovanie a propagáciu vojny, ktorá je v Šebejovom ponímaní chápaná ako dobrý koniec.

Tento výrok teda vzbudzuje podozrenie, že by zo Šebejovej strany mohlo dôjsť k porušeniu paragrafu 417, ods. 1 Trestného zákona.

Podozrenie, že by mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu som nadobudol aj na základe informácie Policajného zboru SR, ktorá na svojej facebookovej stránke dňa 26. 2. 2022 uverejnila tento text:

Polícia upozorňuje občanov, podľa §417 Trestného zákona, kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie.

ZASAHOVAŤ BUDÚ ŠPECIÁLNE JEDNOTKY

NAKA PPZ sa v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine bude primerane zaoberať vyhľadávaním takejto trestnej činnosti na internete. V prípade, že takéto konanie zistí, nekompromisne a rázne voči takýmto osobám zakročí. A to aj za použitia špeciálnych jednotiek PZ.“

 

Bolo by teda žiadúce, aby NAKA aj na základe tohto blogu preverila, či vyššie uvedené skutočnosti a konanie podozrivého Františka Šebeja nie je v rozpore s právnym poriadkom Slovenskej republiky a či jeho konanie nezakladá trestnoprávnu zodpovednosť v zmysle slovenských právnych predpisov, nakoľko vyššie uvedené skutočnosti nasvedčujú tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu v zmysle § 417, odsek 1 Trestného zákona 300/2005 Z.z.

 

 

 

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2124529x
Priemerná čítanosť článkov: 3589x

Autor blogu

Kategórie