Vietnam slovom aj obrazom – 8. časť

15. augusta 2022, Pavol Fabian, O cestách kdekade...

Po návrate do Hanoja opäť vyrážame do ulíc. Okolo jazera Hồ Hoàn Kiếm je opäť rušno, hoci dnes (v sobotu) o čosi menej ako včera.

Na ulici, kde sídlil náš hotel sa zastrčený krčil malý obchodík s názvom Phúc Loi, čo podľa google translatora znamená Veľa šťastia. Vietnamský výrobca pečiatok tam predával svoje výrobky. Do pečiatok vyrezal rozličné ornamenty a ponechal tam drobnú plochu, do ktorej vedel zručne vykrojiť vaše meno, či čokoľvek iné. Vybral som si pečiatku s motívom holubice mieru (ukrajinský konflikt bol vtedy veľmi čerstvý a živý), rozhodnutý, že ju budem používať ako ex libris do svojich knižiek. Ďalšie dve som kúpil pre vnukov. Bola radosť sledovať, ako majster-pečiatkar v okuliaroch typu „dno zaváraninovej fľaše“ pár presnými rezmi dokázal vytvoriť požadovaný text. A keď v texte mojou vinou chýbal dĺžeň, bez problémov požadovanú chybu odstránil. Výroba troch pečiatok netrvala dlhšie ako 15 minút.

Po raňajkách opäť nastupujeme do mikrobusu a zamierime do 170 kilometrov vzdialenej „dračej“ zátoky Ha Long. Je to prírodný div sveta a pravdepodobne najznámejšia vietnamská atrakcia.

 

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zdroj fotografií: autor textu