Založ si blog

Vietnam slovom aj obrazom – 9. časť

V zátoke Ha Long sa na ploche vyše 1500 km2 nachádza takmer 2000 rôznorodých hornatých vápencových ostrovov, z ktorých mnohé sú neobývané a na niektoré dodnes možno ani nevstúpila ľudská noha. Ostrovy sa totiž strmo dvíhajú od hladiny až do výšky 50-100 metrov ako skamenené veže, či ihly a mnohé sú ťažko prístupné a jednoducho neobývateľné.

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Ha Long v preklade znamená „miesto, kde drak vstupuje do vody“. Podľa legendy túto zátoku vytvorili draci, chrliaci okolo seba drahokamy, čím sa v zátoke vytvorili ostrovčeky blokujúce nepriateľské lode, aby krajina ostala v bezpečí. Víťazných drakov tieto ostrovčeky – skalné výtvory tak očarili, že sa už nevrátili na nebesá, ale rozhodli sa tam zostať.

V zátoke Ha Long sa nakrúcali scény dvoch bondoviek – Muž so zlatou zbraňou (Roger Moore) a Zajtrajšok nikdy nezomiera (Pierce Brosnan). Ten druhý film si pamätám a viem, že v ňom režisér s kameramanom ponúkli efektné zábery zo zátoky Ha Long, o filmovaní toho druhého som sa dozvedel zo stránky huntingbond.com. Je určená pre závislých bondofilov. Jej tvorcovia navštívili a popísali všetky lokácie, v ktorých sa bondovky kedy nakrúcali, dokonca aj Bratislavu (hoci v slovenskom hlavnom meste sa Bond nikdy nenakrúcal a exteriéry predstavujúce akože naše hlavné mesto sa nakrútili vo Viedni).

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Mikrobus nás cez most previezol na ostrov Tuan Chau rovno do prístavu. No, rovno… náš „perfektný“ šofér opäť (ako už niekoľkokrát) blúdil, hoci mal zapnutú navigáciu, hoci celý čas držal pri uchu mobil, pomocou ktorého sa dorozumieval s agentkou zabezpečujúcou našu plavbu v zátoke Ha Long. Isté je, že jeden z kruhových objazdov na Tuan Chau sme spoznali tak dôverne, ako máloktorý Vietnamec. Z neustáleho opakovaného krúženia po ňom sa u slabších jedincov začali dostavovať všetky príznaky kinetózy a pneumatiky na ľavej strane vozidla určite nadobudli znaky väčšieho opotrebovania ako na pravej strane. Na ospravedlnenie blúdiaceho šoféra možno povedať, že táto lokalita  mohutnou výstavbou očividne prudko mení svoj výzor takmer z hodiny na hodinu. Tuan Chau sa stalo obľúbeným výletným miestom turistov z Číny a čínske spoločnosti evidentne investujú do turistického biznisu.

Tuan Chau

Tuan Chau

Tuan Chau

Tuan Chau

Je tu vybudovaná úplne nová hotelová promenáda s niektorými objektami dokončenými, niektorými len v stave hrubej stavby a niektorými tesne pred dokončením. Samozrejme, Číňania si neodpustili aj vybudovanie zábavného parku. Na vstupe doň dominuje obrovská nevkusná socha King Konga, ktorému z papule padá vodopád. O tom, že aj tento projekt je ešte veľmi čerstvý, svedčí aj to, že na google mapách v sekcii Street View sochu filmového opičiaka ešte nevidno, len rozostavaný areál. Padajúci vodopád z papule King Konga vo mne evokoval skôr zvracanie z toho nevkusu…

Keď si náš šofér teatrálne začal trhať vlasy a do mobilu na agentku ziapal fistulou, zapojili sme sa do hľadania aj my nevietnamci a za chvíľu sme zaparkovali na mieste určenia. V prístave kotvilo množstvo výletných lodí. K dispozícii boli obrovské čakárne, ale ako som už spomínal, prišli sme sem v tesne pokaranténnom období, navyše v časoch, keď covid vyčíňal v Číne, takže všetka tá turistická infraštruktúra bola, našťastie, takmer ľudoprázdna.

 

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zdroj fotografií: autor textu

 

President manufactory s r. o.

01.03.2024

Marketingové agentúry nám v priebehu pár týždňov vyrobili z neznámeho nímanda Andreja Kisku prezidenta. Nepoučili sme sa a v nasledujúcich voľbách nám marketingové agentúry vyrobili z neznámej ženy prezidentku. V oboch prípadoch občania volili ľudí, o ktorých celoživotnej histórii a celoživotných postojoch nič nevedeli. Bol im predložený len „skvostný“ [...]

Aká je lojalita Armády SR voči Ficovej vláde?

27.02.2024

Pre nasledujúci text nemám jednoznačné dôkazy, takže netvrdím, že sa nemôžem mýliť, ale vysvetlím, prečo si myslím, že omyl je vysoko nepravdepodobný. Dňa 24. februára 2024 som letel do cyperskej Larnaky. Let Ryainair č. 708, odlet z Viedne o 16,00. (Tieto presné údaje píšem pre prípadnú potrebu ministra obrany R. Kaliňáka). Lietadlo bolo plné. Okrem množstva [...]

Volyň na indexe?

24.02.2024

Dnes svoju trilógiu článkov venovaných filmu zakončím poslednou časťou. Včera som si premietol film Wojciecha Smarzowskeho Volyň. Ide o dve a pol hodiny trvajúcu historickú vojnovú drámu nakrútenú v roku 2016, teda ešte pred ruskou špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine. Človeku sa až prieči pri takomto filme, z ktorého priam hmatateľne tryská zlo, napísať, že [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 582
Celková čítanosť: 2086282x
Priemerná čítanosť článkov: 3585x

Autor blogu

Kategórie