Založ si blog

Príručka samovraha – 62. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Zastrelenie

 

Moravec, Emanuel (52) – český politik, vojak z povolania, teoretik vojenstva, publicista a minister školstva a ľudovej osvety protektorátnej vlády. Patril k najaktívnejším predstaviteľom českej kolaborácie s nacistickým okupačným režimom za Protektorátu Čechy a Morava v rokoch 1939 – 1945 a stal sa jej symbolom. Ako priaznivec ríšskeho protektora Reinharda Heydricha sa v roku 1942 stal členom protektorátnej vlády vo funkcii ministra školstva a ľudovej osvety. Po úspešnom atentáte na Heydricha sa stala Moravcova pozícia vo vláde ešte silnejšia. Prezident Hácha ani ostatní už nemali odvahu mu odporovať.

Keď 5. mája 1945 vypuklo Pražské povstanie, nasadol Moravec pred Kolovratským palácom, kde malo sídlo jeho ministerstvo do policajného nákladného vozu a odišiel na stretnutie so štátnym tajomníkom úradu ríšskeho protektora K. H. Frankom. Na Malostranskom  námestí sa ale nemecké autá dostali do paľby povstalcov a tak sa kolóna vydala na Pražský hrad cez Klárov. Vozidlu, v ktorom sedel Moravec sa cestou cez Chotkovu ulicu minul benzín, a tak vodič vystúpil. V tom okamihu Moravec vytiahol z vrecka revolver a v kabíne auta sa zastrelil. Vodič potom mŕtvolu zaviezol do budovy biskupského gymnázia na Winterovej ulici, kde sídlilo veliteľstvo pražskej poriadkovej polície. Na dvore gymnázia Moravcovo telo pochovali.

 

Nagumo, Čúiči  (57) – admirál japonského cisárskeho námorníctva. Pod jeho velením zaútočili japonské lietadlové lode na najdôležitejšiu americkú základňu v Tichom oceáne – Pearl Harbor. Japonské palubné lietadlá za niekoľko málo hodín potopili alebo na dlhý čas vyradili z boja všetky americké vojnové lode v Tichomorí.

V najväčšom bojovom stretnutí vojny v Pacifiku, v bitke o Midway, stratil admirál Nagumo štyri lietadlové lode a malú časť svojich najskúsenejších pilotov. Za vedenie tejto bitky zožal vlnu kritiky, ale napriek tomu zostal ešte veliteľom zväzu lietadlových lodí v bitke pri východných Šalamúnových ostrovoch a v bitke pri ostrove Santa Cruz.

V novembri 1942 ho prevelili do Japonska, kde velil námornej základni. Až v marci 1944 mu opäť zverili velenie menších námorných síl v oblasti Mariánskych ostrovov. Veliteľstvo týchto síl bolo umiestnené na ostrove Saipan, na ktorom sa 15. júna vylodila americká námorná pechota.

6. júla v bezvýchodiskovej situácii sa prehrávajúci admirál Čúiči Nagumo zastrelil revolverom. Asi nemal po ruke meč….

 

Pašek, Dušan (38) – slovenský hokejista, reprezentant ČSSR, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja. Zastrelil sa vo vlastnej kancelárii.

V sobotu 14. marca 1998 mal vtedajší prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja a otec troch detí nabitý program. Okolo jedenástej odišiel z bytu. Hoci ho znepokojená manželka zháňala ešte v ten deň popoludní, našli ho až na druhý deň v Club hoteli Slovan, v jeho kancelárii. Vonkajšie dvere boli riadne pozamykané, dvere na Pašekovej pracovni iba pribuchnuté. Bývalý hokejista sedel nehybne v kresle so zakrvavenou hlavou. Na stole rozlúčkové listy. Dodnes sa zjavujú pochybnosti, či išlo o samovraždu…

 

Pérez, Alan Gabriel Ludwig García (69) – peruánsky politik. Vo funkcii prezidenta Peru úradoval dvakrát, v rokoch 1985 – 1990 a 2006 – 2011. Od roku 1985 bol predsedom stredoľavej politickej strany Alianza Popular Revolucionaria Americana – Partido Aprista Peruano.

Obvinili ho z brania úplatkov od brazílskej stavebnej firmy Odebrecht. Keď ho v stredu 17. apríla 2019 skoro ráno prišla zatknúť polícia do jeho domu v Lime, strelil si v spálni do hlavy. Okamžite ho previezli do nemocnice, trikrát podstúpil kardiopulmonálnu resuscitáciu, ale márne. Paradoxom je, že korupčné vzťahy s touto brazílskou firmou mali aj ďalší peruánski prezidenti úradujúci po roku 2001 – Alejandro Toledo (vo funkcii 2001 – 2006), Ollanta Humala (vo funkcii 2011 – 2016). Hoci boli obaja za svoj čin stíhaní, ani jeden z nich si život nevzal.

 

Potocki, Jan Nepomucen (54) – poľský prozaik, historik, archeológ, lingvista, cestovateľ, dobrodruh a dobrodruh aristokratického pôvodu.

Stal sa prvým Poliakom, ktorý sa po boku aeronauta Jeana Pierra-Francoise Blancharda  v balóne vzniesol do nebies ponad Varšavu. Zostavil archeologický atlas Ruska. Vedci si ho na rozdiel od cára Alexandra veľmi necenili a tak sklamaný gróf dal celý náklad jednej svojej knihy nahádzať do rybníka. Potocki napísal vlastné pokračovanie Príbehov tisíc a jednej noci, ktoré vyšlo v Petrohrade v rokoch 1804 bez udania autora. Gróf Potocki patril medzi slobodomurárov.

Posledných desať rokov života trávil na svojom hospodárstve v Podolí. Podľa legendy, v presvedčení, že sa z neho stáva vlkolak, spáchal Potocki samovraždu. Z kovu strieborného veka samovaru si vlastnoručne ulial guľku, ktorú mu posvätil dedinský kňaz. Tou si potom prestrelil hlavu. Skôr než to urobil, vyslovil údajne nasledujúce slová:

„Bože, ak si, zľutuj sa nad mojou dušou, ak nejakú mám.“

 

Pugo, Boris (54) – minister vnútra ZSSR, účastník puču konzervatívcov v roku 1991, (jeho kolegom – pučistom bol maršal Sovietskeho zväzu Sergej Achromejev, ktorý sa po neúspešnom puči obesil) Boris Pugo zastrelil najprv ženu a potom aj seba, keď si uvedomil, že puč zlyhal. Niektorí ľudia tvrdia, že Pugo aj Achromejev boli zavraždení a čin bol narafičený ako samovražda.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2122459x
Priemerná čítanosť článkov: 3585x

Autor blogu

Kategórie