Založ si blog

Príručka samovraha – 71. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Otrava barbiturátmi, jedmi, alkoholom…

 

(V texte sú použité poznámky pod čiarou. Nachádzajú sa na konci článku)

 

Moon, Keith (32) – anglický rockový bubeník, člen skupiny The Who, známy deštrukciou hudobných nástrojov na záver pódiových vystúpení. Po ňom tento kúsok opakovalo viacero skupín, ale nikto nedokázal demolovať tak presvedčivo ako on.

Keith Moon bol deštruktívny človek, hádzal „piráty“ do záchodových mís, ničil autá, hotely, manželku, priateľku, dcéru, hocičo….

V septembri 1978 sa vrátil s priateľkou Annette z párty u Paula McCartneyho domov, do prenajatého bytu na londýnskom Curzon Place. Počas noci zomrel v spánku na následky predávkovania sa liekom clomethiazol, ktorý mal predpísaný na zmierňovanie abstinenčných príznakov. V tom čase sa totiž usiloval zbaviť alkoholizmu, no bál sa dať zavrieť na kliniku – skúšal to vlastnými silami. Lenže clomethiazol je kontraindikovaný na domácu alebo ambulantnú liečbu, pretože je silne návykový, znižuje toleranciu voči drogám a v kombinácii s alkoholom môže mať smrteľné následky. Lieky Moonovi predpísal jeho nový lekár doktor Dymond, ktorý nič netušil o pacientovej impulzívnej povahe a dlhoročnej závislosti od sedatív a iných psychofarmák. Dal Moonovi balenie obsahujúce sto tabliet clomethiazolu a povedal mu, aby si dal jednu vždy, keď dostane chuť na pohárik, ale nie viac ako tri denne. Netušil, že Moona chytá túžba po poháriku častejšie ako trikrát za deň…

Pitva ukázala, že v Moonovom tráviacom trakte sa nachádzalo 32 tabliet clomethiazolu, z toho šesť natrávených (tie spôsobili smrť) a ďalších 26 ešte nerozpustených.

 

Nakagava, Šoiči – (56) bývalý japonský minister financií. Odstúpiť z funkcie musel po tom, ako sa na tlačovej konferencii v Ríme zjavil podnapitý, zaspával a hovoril nezreteľne[1]. Na jeseň sa potom nedarilo ani jeho strane, ani jemu samotnému a po 25 rokoch musel opustiť parlament. Krátko nato spáchal samovraždu. Zopakoval sa tak osud svojho otca, Ičiro Nakagavu, ktorý bol tiež ministrom japonskej vlády a v roku 1983 sa obesil vo svojej hotelovej izbe.

Šoiči Nakagava zomrel 4. októbra 2009 vo svojom dome v tokijskej štvrti Setagaya Ward. Jeho telo našla ráno jeho 50-ročná manželka a približne o 8,30 hod. zalarmovala záchrannú službu. Exminister ležal na posteli tvárou nadol, mal na sebe polokošeľu a krátke nohavice, na jeho tele neboli nijaké zjavné vonkajšie zranenia. Podľa oddelenia metropolitnej polície sa v domácnosti nenašiel nijaký list na rozlúčku. K exministrovej smrti došlo pred najmenej ôsmimi hodinami. Na posteli sa našli stopy po zvratkoch a na stole a v jeho zásuvke balenia od tabletiek na spanie. Pitva naznačila, že Nakagava mohol zomrieť na obehové ochorenie, ktorým trpel, ale policajné zdroje potvrdili aj stopy alkoholu v jeho tele. Napriek decentnému zahmlievaniu príčiny smrti exministra financií, alkohol v krvi a prázdne balenia od tabliet na spanie ukazovali skôr na samovraždu.

 

Phoenix, River (23) – americký filmový herec, hudobník a ikona tínedžerov. Hoci bol zástancom zdravého životného štýlu, vegánom a vyznávačom holistickej medicíny, nedokázal odolať tvrdým drogám.

Na chodníku pre nočným klubom The Viper Room v Hollywoode, ktorého spolumajiteľom bol herec Johnny Deep, mu 31. októbra 1993 zlyhalo srdce v dôsledku predávkovania drogami. Pred smrťou užil tzv. speedball – zmes heroínu a kokaínu. Pri pitve mu však v tele našli aj stopy po iných delikatesách – sirupe proti kašľu, metamfetamínoch a marihuane. Z uvedeného vyplýva, že na zdravý životný štýl možno mať rozličné pohľady, zvlášť ak ste chodiaca chemická továreň.

 

Pišťanek, Peter (55) – slovenský spisovateľ, autor kultovej trilógie Rivers Of Babylon a spoluautor úspešnej zbierky Sekerou a nožom. Podľa jeho románu Rukojemník nakrútil režisér Juraj Nvota rovnomenný film s Milanom Lasicom v hlavnej úlohe. V 80. rokoch bol spoluzakladateľom kultovej hudobnej skupiny Devínska Nová Vec. Do roku 1988 vystriedal viacero zvláštnych zamestnaní, bol napríklad strážcom parkoviska.

Spisovateľa do bratislavskej Nemocnice sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici priviezli 22. marca 2015 vo vážnom stave. Bol intoxikovaný a v bezvedomí. Napriek snahe lekárov ešte v ten večer zomrel. Pišťánek užil väčšie množstvo bližšie nešpecifikovaných liekov.

Rommel, Erwin (52) – nemecký poľný maršal, považovaný za jedného z najlepších poľných taktikov 2. svetovej vojny. Prezývali ho „Púštna líška“. Hodnosť poľného maršala dosiahol ako najmladší zo všetkých generálov nacistického Nemecka.

Preslávil ako veliteľ Afrikakorpsu počas bojov v severnej Afrike. Po porážke týchto síl ho menovali do funkcie inšpektora Atlantického valu, kde ako jeden z vyšších nemeckých veliteľov čelil invázii Spojencov.

19. marca 1944 podpísal Rommel spolu s ostatnými poľnými maršalmi vyhlásenie o vernosti vodcovi. 6. júna 1944 počas vylodenia Spojencov v Normandii bol Rommel na návšteve svojej rodiny v zázemí. Nepredpokladal totiž nepriateľské vylodenie za zlého počasia, ktoré vtedy panovalo na pobreží Atlantiku. Počas úvodnej fázy bojov preto nevelil svojim jednotkám priamo. 17. júna 1944 pri jednej z ciest po frontových líniách jeho automobil napadla britská stíhačka. Rommel utrpel viaceré ťažké zranenia, okrem iného aj niekoľkonásobnú fraktúru lebky, poranenie oka a otras mozgu.

Počas Rommelovej liečby sa uskutočnil Stauffenbergov pokus o atentát na Hitlera. Hitler, nadobudol podozrenie, že Rommel bol súčasťou príprav atentátu, preto poslal za presláveným poľným maršalom  svojich pobočníkov, generálporučíka Wilhelma Burgdorfa a generálmajora Ernsta Maisela, ktorí mu dali na výber: buď bude súdený pre vlastizradu a jeho rodina bude prenasledovaná, alebo spácha samovraždu. Rommel chcel zabrániť negatívnym dopadom na svoju rodinu. Rozhodol sa pre samovraždu. Spáchal ju 14. októbra 1944  pomocou kyanidovej kapsule. Ríša za oficiálnu príčinu jeho smrti vyhlásila infarkt spôsobený následkami zranení zo 17. júla 1944. Svojmu poľnému maršalovi zorganizovala štátny pohreb.

 

[1] Ak by sa toto praktikovalo aj v Národnej rade SR bolo by v tej budove ticho a prázdno ako v Mori pokoja (Mare Tranquillitatis) na Mesiaci.

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2101322x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie