Založ si blog

Monte Rosa.

Šialene dlhá cesta vám lezie na nervy. Na diaľnici to aspoň fičí – pokiaľ necestujete v sobotu –  v deň obmeny prímorských dovolenkárov, ktorí na rozdiel od dovolenkárov horských s obľubou zapchávajú diaľnice.

Zo šialene dlhej cesty vám tečú nervy, ale keď viete, čo vás čaká – vydržíte to! Dokonca aj vtedy, keď z diaľnice odbočíte na okresky a cez starobylé centrá talianskych mestečiek sa presúvate rýchlosťou slimáka postihnutého Parkinsonovou chorobou. Niektoré uličky, ktorými prechádzate sú také tesné, že ak z domu nečakane vyjde jeho obyvateľ, je takmer isté, že v horšom prípade prispejete čiarkou do čiernokronikových štatistík, v lepšom prípade mu spätným zrkadielkom mikrobusu zmeníte úsmev Julie Robertsovej na úsmev hokejového obrancu na konci kariéry.

Šialene dlhá cesta vám lezie na nervy, ale keď viete, že na konci vás čaká Monte Rosa – vydržíte všetko…

P8210184a

Prvé ranné lúče slnka na vrchole Lyskammu (4 527m), severné steny Lyskammu spadajú na ľadovec Gorner.

Jedného augustového dňa sme vo večerných hodinách dorazili do Alagna Valsésia – východiskovej dedinky pre výstupy na viacero vrcholov Monte Rosy. Kemp bol natrepaný obrovskými karavanmi, ako nemenovaný severský obchod na štyri písmenká nábytkom. Šéfka kempu sa spočiatku netvárila veľmi nadšene, ale napokon predsa len našla pre naše štyri stany komfortný priestor s výmerou dva krát dva metre. Rozloha to síce nebola celkom vyhovujúca, ale zas na druhej strane zem bola taká tvrdá a kamenistá, že sme až do tmy mali o zábavu postarané – zasunúť stanový kolík do zeme hlbšie ako tri milimetre si vyžadovalo buď nasadiť ťažkú banskú techniku alebo dokaličiť si prsty. Tesne pred polnocou, keď stany konečne stáli, sme začali bojovú poradu. Našim cieľom bolo aklimatizačne vystúpiť na 32. najvyššiu alpskú štvortisícovku Vincentpyramide (4 215 m) a následne na 5. a 6. najvyššiu štvortisícovku Zumsteinspitze (4 563 m) a Signalkuppe (4 554 m). Osemčlenná výprava sa hneď na úvod porady názorovo rozdelila na tzv. puristov, ktorí chceli na vrcholy Álp vystúpiť čisto, teda už od kempu po vlastných a na tzv. funicularistov, ktorí chceli využiť na priblíženie sa k horám a najmä na nabratie výšky niektorú z lanoviek. V krutom názorovom strete sa napokon sily rozložili tak, že funicularistov bolo osem a puristov nula. Ale aj medzi funicularistami vznikli tri frakcie – podľa toho, koľko lanoviek chcel kto využiť. Lanovka vychádzajúca z Alagna Valsésia ponúka tri alternatívy. Kabínkovou lanovkou pre 6 ľudí sa dá odviezť do stanice Pianalunga (2 085 m) a odtiaľ po svojich. Alebo prestúpiť v tejto stanici na ďalšiu lanovku a vyviezť sa do passo dei Salati (2 936 m). Najpohodlnejší presadzovali ďalší prestup a tretiu lanovku do stanice Indren (3 260 m). Napokon sme zvolili zlatú strednú cestu. Zdôvodnili sme si to tým, že sa aj trochu povezieme, aj trochu budeme aklimatizovať počas následného pešieho výstupu na chatu Capanna Gnifetti (3 647 m).

P8190029aa

Výstup z passo dei Salati  (2 936 m) k chate Capanna Gnifetti (3 647 m)

Použitie najmä druhej lanovky si špeciálne odo mňa vyžadovalo veľké sebazaprenie, pretože technické prostriedky tohto druhu rozhodne nemusím – mám v nich pocit, že som v pasci, z ktorej niet úniku a celý môj život je v rukách náhody, ktorú nedokážem ničím ovplyvniť. Moja nechuť k naberaniu výšky pomocou lanovky sa ešte vystupňovala, keď som na prestupnej stanici Pianalunga prekvapene uzrel, čo všetko sa ešte dá nazvať slovom lanovka. Pre nás ôsmich a skupinku ďalších ešte asi 150 ľudí prišlo na lane zavesené čosi, čo vyzeralo ako kĺbový autobus Ikarus. Po každom prekonaní stožiara sa ten kontajner plný vystrašeného ľudského mäsa zhupol tak, že časť ľudí jačala od strachu a druhá časť si nenápadne kontrolovala stav spodnej bielizne. V podstate sa dá povedať, že absolvovaním cesty lanovkou do passo dei Salati sme prekonali jednu z dvoch najnebezpečnejších etáp výstupu na Zumsteinspitze a Signalkuppe.

Druhá nebezpečná etapa nasledovala pri prekonávaní skalnej ostruhy Vincentpyramidy a ďalšej skalnej stienky. Záverečný úsek výstupu k chate Gnifetti, na ktorej sme mali rezervovaný nocľah, vedie po takmer kolmej skale, ktorá je však bohato zabezpečená kramľami a natiahnutým konopným lanom. V tom by problém nebol. Nebezpečenstvo úseku spočíva v obojsmernej veľkej frekvencii ľudí, z ktorých mnohí sa na kramle vydajú obutí v mačkách. Pri tej tlačenici vám hrozí, že nedobrovoľne dopadnete tak, ako dobrovoľníci na Filipínach ktorí sa na Veľký piatok dávajú ukrižovať. S tým rozdielom, že vám ruky o kríž/skalu nepripichne klinec nejakého Pilátovho vojaka, ale ostrý zub stúpacieho železa.

P8190076aa

Jeden z dvoch ťažších úsekov výstupu k chate Gnifetti – prekonávanie skalnej ostrohy Vincentpyramide

P8190064aa

Takmer kolmá skalná stienka – záverečný výšvih k chate Gnifetti, bohato zabezpečenej kovovými kramľami a hrubým konopným lanom

 

P8190065aa

Takmer kolmá skalná stienka – záverečný výšvih k chate Gnifetti, bohato zabezpečenej kovovými kramľami a hrubým konopným lanom

Chata Gnifetti usadená na skalnej ostrohe svojou polohou a architektúrou vzdialene pripomína tibetský kláštor. Budhistickú svätyňu však pripomína aj tým, že sa pri vstupe musíte vyzuť a topánky nechať v sklade. Vzhľadom na impozantnú kapacitu chaty (okolo 170 ľudí) sa šanca, že ich pri skorom rannom nástupe do ľadovca nájdete, znižuje priamo úmerne s jej momentálnou vyťaženosťou. A chata je počas celej sezóny (27.3. – 12.9.) vyťažená na najvyššiu možnú mieru – bez predchádzajúcej rezervácie nocľahu sa sociálne degradujete do kategórie homeless.

P8190074aa

Pohľad zo spodnej časti ľadovca Garstelet na trochu tibetsky vyzerajúcu chatu Capanna Gnifetti nachádzajúcu sa vo výške 3 647 metrov.

Rýchly výstup na chatu najhoršie znášal Jozef. Neustále zaostával a na druhý deň, keď sme vyrazili na aklimatizačný výstup na Vincentpyramide, radšej zostal v chate. Výstup na spomínaný vrchol z chaty Gnifetti nie je príliš náročný. Predstavuje 570 metrové prevýšenie a 2,5 hodiny chôdze po ľadovci. Ľadovec Garstelet bohato posiaty trhlinami začína doslova pár metrov od chaty, preto šéf našej výpravy Jozefa dôrazne varoval, aby sa nikam sám nevydával a počkal na nás v chate. Po úspešnom zdolaní Vincentpyramide sme pri návrate v rýchlo klesajúcej oblačnosti stratili stopu a zablúdili sme na úsek ľadovca, kde jedna trhlina ležala vedľa druhej a keď ste jednu preskočili – skočili ste vlastne do druhej. Aké bolo naše prekvapenie, keď naviazaní na dvoch lanách opatrne kráčajúc týmto „mínovým poľom„ sme v náhle sa rozostúpenej hmle zbadali bezstarostne si vykračovať nášho Jozefa. Vzhľadom na to, že Štastenu, ktorá musela po ľadovci kráčať s ním, si očividne vyčerpal až do smrti, v budúcnosti by mal zvýšenú pozornosť venovať už aj prechádzaniu cesty po zebre a na zelenú.

Ďalší deň sme vstávali o tretej ráno. Pri svetle čeloviek sme nastúpili na ľadovec Garstelet, po pravej ruke sme minuli Vincentpyramide, Balmenhorn s bivakovacou búdou Giordano Felice, Corno Nero aj Ludwigshöhe.

P8190093aa

Capanna Gnifetti a západ slnka – pohľad na chatu zo strany ľadovca Garstelet

P8190099aa

P8190106aa

Capanna Gnifetti a západ slnka – pohľad na chatu zo strany ľadovca Garstelet

Prvé ranné lúče slnka osvetľujúce vrchol východného Lyskammu nás zastihli už v sedle colle del Lys. Okrem slnka nás tu dostihli aj dve šľachovité penzistky v perfektnom výstroji veselo trkotajúce o svojich ženských záležitostiach. Bezstarostne zostupovali odkiaľsi z vrcholu, a nevenovali takmer žiadnu pozornosť zradnému terénu. Ich nenútené správanie (akoby sa promenovali kdesi na kúpeľnej dvorane) razom zrazili na kolená hrdinské pocity o našej dobyvateľskej výlučnosti.

P8190116aa

Capanna Gnifetti a západ slnka

P8200133a

„Božie oko„ nad skalnou ostruhou Vincentpyramide  – pohľad z terasy chaty Gnifetti (3 647 m

P8200145aa

P8200152a

Trojica stúpajúca k Balmenhornu (4 167 m)

P8200163a

Štvorica vystupujúca k Balmenhornu (4 167 m)

 

P8210187a

P8200166a

V sedla col Gnifetti nechávame batohy a za dvadsať minút naľahko vybehneme po snehovom hrebienku na vrchol Zumsteinspitze. V 18 kilometrovej vzdialenosti, ale 89 metrov pod nami, sa hrdo vypína ihlan Matterhornu. Omnoho bližšie (odhadom 600 metrov) sa týči Dufourspitze – najvyšší vrchol Švajčiarska. Nezodpovedné úvahy (v rozpore s pôvodným plánom) „prebehnúť„ po hrebeni aj na tento vrchol zahnala práve prebiehajúca vrtuľníková záchranná akcia na jeho vrchole.

P8210193a

Vrcholový hrebienok na Zumsteinspitze (4 563 m)

 

P8210223a

Záchranná akcia na vrchole Dufourspitze (4 634 m)

P8210227a

Vrcholový hrebienok na Zumsteinspitze (4 563 m)

 

P8210206a

Pohľad z vrcholu Zumsteinspitze (4 563 m)  na Dufourspitze (4 634 m, vľavo) a Nordend  (4 609 m, vpravo)  

P8210209a

Pohľad z vrcholu Zumsteinspitze na cca  18 km vzdialený a o 89 metrov nižší Materhorn.

Po návrate k batohom, ktoré nás v sedle napriek vysokej frekvencii neznámych osôb počkali na svojom mieste, sme vyliezli na vrchol Signalkuppe nazývanej tiež Punta Gnifetti. Nachádza sa na ňom najvyššie položená chata v Európe Capanna Regina Margherita, ktorá v prípade, že na nej bez aklimatizácie prenocujete, vám poskytuje možnosť poslať z chatovej terasy prejav žalúdočného odporu voči výške do hĺbky až 2,5 kilometra.

P8210194a

Vrchol Signalkuppe alebo Punta Gnifetti (4 556 m) s najvyššie položenou alpskou chatou Margherita

P8210240a

Posledné metre k vrcholu Punta Gnifetti, dole ľadovec Garstelet

Výstup od chaty Gnifetti na Zumsteinspitze či Punta Gnifetti predstavuje prevýšenie cca 950 metrov a asi 4,5 hodinové šliapanie. Vzhľadom na náš skorý ranný odchod z chaty sme boli už o dvanástej späť. Z toho vyplýva, že ak je dobré počasie, dá sa na vrchol vyraziť v podstate aj na obed. Prudko svietiace slnko, teplo, UV lúče odrážajúce sa zo všetkých smerov (teda aj odspodu), mäkký sneh a prudko dychčiaci oneskorenci, ktorí ešte len stúpali na vrch, spotení tak, že vyzerali ako z povodňovej záplavy práve zachránení dlhosrstí psi – to všetko nás pri zostupe len utvrdzovalo v tom, ako dobre sme urobili, že sme sa rozhodli pre nočný, teda klimaticky príjemný štart.

P8210211a

Ľudské postavy na hornej časti ľadovca Garstelet vyzerajú ako drobné mravce

P8210258a

P8210263a

Štruktúra ľadovca Garstelet

P8210267a

Prechod ľadovcom Garstelet, popod stenu Ludwigshöhe, stopa zreteľne ukazuje cestu do sedla coll Gnifetti, v pozadí Punta Gnifetti s najvyššie položenou alpskou chatou Margherita

P8210277a

Pohľad zo spodnej časti ľadovca Garstelet na trochu tibetsky vyzerajúcu chatu Capanna Gnifetti nachádzajúcu sa vo výške 3 647 metrov.

V najmohutnejšej alpskej horskej skupine Monte Rosa je viacero vrcholov vrátane spomínaných, na ktorých si aj trochu zdatnejší nehorolezec môže vytvoriť osobný výškový rekord. Môže tu obdivovať mohutné rozštiepené séraky a najmä zažiť nefalšovaný svet alpskej ľadovcovej krásy, ktorej je vďaka globálnemu otepľovaniu stále menej.

Samozrejme, ľahkovážnejší tón tohto článku treba brať s rezervou. Hoci v alpských podmienkach ide o čosi nie nepodobné tatranskej magistrále, bez náležitej kondície, aspoň nejakej aklimatizácie, vhodného vystroja, skúsenosti s ľadovcom a najmä bez vhodných poveternostných podmienok, môžu byť aj výstupy na všetky spomínané vrcholy životunebezpečné.

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2101414x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie