Založ si blog

Bermudské kruhy

 

Z dovolenky v Provensálsku som sa vrátil už pred pár dňami. Po najazdených vyše 5 000 kilometroch mám aj po dnešnej noci na rukách červené otlačky od manželkiných faciek. Už má toho dosť! Nemôže sa vyspať – zo sna vraj stále krútim volantom a šliapaním na imaginárne pedály jej odkopávam perinu.

Pre šoféra sú vo Francúzsku najhoršie kruhové objazdy. Väčšinou majú viac jazdných pruhov ako u nás. Nehovoriac o tom najväčšom – pri Víťaznom oblúku v Paríži. Napája sa naň 12 bulvárov a počet jazdných pruhov možno definovať číslom 1 – ∞  podľa ľubovôle vodičov.

Nebolo to tam ľahké – každé zdolanie kruhového objazdu v kombinácii so súťaživým náhlením typickým pre Francúzov, smrdelo haváriou!

Kruhové objazdy vraj vodičovi uľahčujú orientáciu a zjednodušujú ROZHODOVANIE. Ak vám džípíeska mylne prikáže zísť z kruháča na druhej odbočke a vy zistíte, že ste s vašou štvorkolesovou pýchou vošli do zberného dvora železného šrotu, tu je priestor pre vaše ROZHODNUTIE: ostanete alebo sa vrátite. A ak sa vrátite, môžete sa po objazde krútiť stále dokola až kým nezistíte správny smer alebo do chvíle, kým sa vaša kinetózou trpiaca manželka nepovracia (pravdepodobnejšia je verzia č. 2).

Kruhové objazdy sú bermudské trojuholníky francúzskych ciest. Každý týždeň vraj z toho okolo Víťazného oblúka nad ránom (keď je najmenšia premávka) odstraňujú 5 – 8 áut, ktorým sa minul benzín skôr ako ho dokázali opustiť.

Neraz som musel Francúzov prudko na kruháči meniacich jazdný pruh zastavovať mávaním cez otvorené okno. Manželka žasla koľkých známych tam mám – imponovalo jej to. Jedinou odpoveďou mi však bolo len nervózne žabožrútske trúbenie.

V počiatkoch automobilizmu musel pred vozidlom bežať človek a žltou vlajkou upozorňovať na prichádzajúce nebezpečenstvo. V ére rozvinutého automobilizmu už takýto bežec nie je povinný. Mne by sa tam bol veru zišiel. Kúsok by s vlajkou azda odbehla aj moja nešoférujúca žena, ale 5 000 kilometrov? To by asi nezvládla. Na druhej strane, nebol by to objektívny dôvod na obmenu manželky po každej tisícke(?) najazdených kilometrov?

Teda pozor na kruhové objazdy! Po vstupe do EÚ ich začali budovať aj u nás. Napríklad ten žilinský… má tvar štvorca! Čudujete sa? Veď sme na Slovensku…

 

uverejnené v časopise Šarm

 

Zdroj fotografií: http://www.k-state.edu/roundabouts/ada/photos/larcdetriomphe.htm

 

 

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2126276x
Priemerná čítanosť článkov: 3586x

Autor blogu

Kategórie