Založ si blog

Ostrov nádejí – 19. pokračovanie

 

26. august 2015

Po spustení bývalej výletnej lode Martin na vodu sa plavidlo chvíľu nerozhodne pohupovalo na hladine prístavného bazéna ako keby sa nevedelo rozhodnúť, či svoj ďalší pohyb nasmerovať vpred, vzad alebo nadol, pričom najviac to vyzeralo, že si zvolí tretiu možnosť. Očití svedkovia tvrdia, že šéf lodenice sa rýchlo tri krát po sebe prežehnal. Nahluchlý arcibiskup Kamil Rožňavský, ktorý bol tiež prítomný, dodnes tvrdí, že to bol ten rozhodujúci moment, ktorý rozhodol o ďalšom osude lode.

Bývalá výletná loď Martin potom vplávala do hlavného prúdu rieky. Hoci mala v pláne zamieriť do Bratislavy, dlho nebolo jasné, ktorým smerom sa vydá. Pancierovanie lode bolo priťažké a lodné motory mali čo robiť, aby prekonali prúd. Keď však strojník zapol plný výkon motorov, loď takmer stokilometrový úsek rieky zvládla za necelých dvadsaťdva hodín a zakotvila v hlavnom meste pri pontóne č. 5.

Bratislavčanov prechádzajúcich sa po nábreží okrem nezvyčajného khaki náteru upútalo to, že traja muži pohybujúci sa na palube, neustále odkiaľsi zvnútra lode vynášali kýble plné špinavej dunajskej vody a vylievali ich do rieky. V popoludňajších hodinách sa loď vrátila do Komárna, aby otvor po sedadlovej skrutke, ktorý toaletným papierom provizórne utesnil pohotový pracovník lodenice Sandor Olaj opravili odborne. Národniarsky zamerané tlačové periodikum okrajového významu na svojich stránkach hneď na druhý deň rozvinulo úvahu, že išlo o sabotáž promaďarsky orientovaných síl v Komárne, hoci Sandor Olaj loď vlastne zachránil a použil na to toaletný papier z Harmanca a žiaden dovozový!

 

Potvrdenie Štatistického úradu o pridelení Lodného registračného čísla bývalej výletnej lodi Martin.

Potvrdenie Štatistického úradu o pridelení Lodného registračného čísla bývalej výletnej lodi Martin.

 

27. august 2015

Na ostrove Jan Mayen pristálo nórske vojenské dopravné lietadlo Hercules. Pilot namiesto obvyklej navigačnej komunikácie s vežou neustále drmolil:

„…in høderblådtill, in høderblådtill…„,

Do slovenčiny to nie je preložiteľné. Jednak preto, lebo ide o vulgarizmus a tiež z toho dôvodu, že ani najmenší kúsok Slovenska sa na rozdiel od Nórska nenachádza za severným polárnym kruhom a preto u nás nemáme špeciálny výraz pre zmrznutú riť.

Ostrov bol totiž zahalený v hustých mrakoch a štrkovitú pristávaciu dráhu zazrel pilot v poslednej nanosekunde pred dosadnutím na zem. Lietadlo priviezlo zásoby pre posádku navigačnej stanice, dve pechotné delá s muníciou[1] a došlo k obmene tretiny posádky. Tým istým lietadlom sa vrátil do vlasti aj ťažko zranený doterajší ostrieľaný veliteľ stanice Kjetil-Andre Skaardal. Dá sa povedať, že prílet lietadla bol urýchlený práve kvôli nemu, pretože jeho stav si vyžadoval promptný zásah skúsených chirurgov a psychiatrov v Kráľovskej nemocnici v Oslo[2]. Na miesto veliteľa ostrova nastúpil mladý Ivar Øvergaard.

Keď sa predseda vlády Jozef Plecha sťahoval do novej rezidencie (2+1), jeho manželka, ktorá ju chcela mať zariadenú v modernom štýle, dala väčšinu manželových kníh (všetky štyri) odviezť do antikvariátu – považovala ich za staromódne (ale nie starožitné). Jednou z vyradených publikácií bol aj Zemepisný atlas sveta, v ktorom starožitník Ľudovít Hárok neskôr objavil premiérovu poznámku. Išlo o perom preškrtnutý platný názov ostrova a dopísaný nový. Starožitníkovi Ľ. Hárkovi pravosť písma potvrdil uznávaný grafológ Svetozár Chlebo.

Keď sa predseda vlády Jozef Plecha sťahoval do novej rezidencie (2+1), jeho manželka, ktorá ju chcela mať zariadenú v modernom štýle, dala väčšinu manželových kníh (všetky štyri) odviezť do antikvariátu – považovala ich za staromódne (ale nie starožitné). Jednou z vyradených publikácií bol aj Zemepisný atlas sveta, v ktorom starožitník Ľudovít Hárok neskôr objavil premiérovu poznámku. Išlo o perom preškrtnutý platný názov ostrova a dopísaný nový. Starožitníkovi Ľ. Hárkovi pravosť písma potvrdil uznávaný grafológ Svetozár Chlebo.

 

[1] Čo keby tí Slováci predsa len niečo podnikli…

[2] Po pol roku strávenom na pustom ostrove si osamelý Kjetil-Andre Skaardal začal namýšľať, že je čajka, ktorými sa to na ostrove len tak hemží. Z okraja útesu sa pokúsil vzlietnuť za svojimi družkami ponad more a v tej chvíli sa ukázalo, že predsa len nie je čajka. S nadobudnutými ťažkými zraneniami veliteľa ostrova si zdravotná sestra, ktorá bola súčasťou 14-člennej posádky nedokázala sama poradiť.

 

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2123856x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie