Založ si blog

Zmiznutie v Himalájach

 

muz-ktory

Uplynula už takmer polhodina, odkedy Peter Luha vystúpil na vrchol. Krátko po ňom doliezol za ním aj Alino Horján. Luha sa s ním ťarbavo objal, nasnímali vrcholovú fotografiu, ale ďalšie sa už urobiť nepodarilo. Fotoaparát zamrzol. Lezci sa teda oddali pohľadom na okolité himalájske velikány, lenže Alino bol značne vyčerpaný. Nechcel sa na vrchole dlho zdržiavať, aby príliš nevytvrdol.

„Idem dole,„ oznámil Luhovi po chvíli.

„Hneď pôjdem za tebou, len si ešte vymením rukavice.“

Hľadanie rukavíc v batohu trvalo dlhšie ako predpokladal. Medzitým vrchol Makalu zahalila sivá oblačnosť. Luha sa vydal po Alinových stopách, ale svojho partnera stratil z dohľadu. Cítil únavu, nemal však nijaké obavy. Hoci sa viditeľnosť zhoršila, bolo takmer bezvetrie. Stopa, ktorú vytvorili cestou nahor ostala zachovaná a ako natiahnutá niť ho viedla do bezpečia.

Ovládol ho silný pocit zadosťučinenia. A nával šťastia. Vedel však, že takéto myšlienky musí odsunúť na neskoršie. Teraz je najdôležitejší bezpečný zostup. Aby prehlušil euforické nálady, sústredil myseľ na úvahy o tom, čo bude, keď sa vráti do Československa. Večne sa predsa živiť príležitostnými brigádami nemôže. Bude si musieť nájsť niečo serióznejšie. Ale čo? Jedno vedel isto — lezenia sa nevzdá.

Netrvalo dlho a z hmly, ktorá obklopovala všetko navôkol sa vynoril stan štvrtého tábora. Vyčerpane došiel k nemu a rozopol zips, no Alino v ňom nebol. Len odkaz, že pokračoval do trojky. Trochu ho to prekvapilo, pretože sa tak nedohodli, ale do zotmenia zostávali ešte najmenej dve hodiny. Rozhodol sa, že aj on bude pokračovať ďalej. Zjedol kúsok čokolády a vydal sa na ďalší zostup.

Po pol hodine sa začal zdvíhať vietor. Na rozohnanie hmly bol príliš slabý, ale zato dosť silný, aby zafúkal stopu. Čím ďalej bola menej zreteľná až ju napokon definitívne stratil.

Znepokojilo ho to. Zastal. Pár krát zakričal Alinovo meno.

Nijaká reakcia. Len sivá kulisa podfarbená fičaním vetra.

Nevedel, čo ďalej. Hľadať správny smer zostupu v tomto mlieku, navyše bez istenia na lane, bolo riskantné. Má sa vrátiť späť do stanu štvrtého tábora, prečkať v ňom do zajtra a dúfať, že sa počasie zlepší?

Rozhodol sa, že vykoná okruh okolo svojej pozície, s cieľom hľadať stopu. Namáhavo sa brodil v hlbokom snehu a pátral po šľapajach. Už sa zdalo, že plánovaný okruh dokončí, keď začul čudné puknutie. Okamžite si uvedomil, že je zle. Vzápätí sa snehový most pod ním prelomil a nasledoval pád do prázdna. To bolo posledné, čo si pamätal. Potom už len tma a ticho.

https://www.youtube.com/watch?v=XBqF9n1CyyE

Viac v knihe Muž, ktorý padol do trhliny, ale nie na hlavu, ktorá práve vyšla vo vydavateľstve IKAR.

Vianočná súťaž o knihu:

http://www.outdoorfilmy.sk/clanky/sutaz-vyhraj-knihu-pavla-fabiana-o-fiktivnej-himalajskej-vyprave/

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127243x
Priemerná čítanosť článkov: 3587x

Autor blogu

Kategórie