Založ si blog

Správa o ceste do Marrákeša – 3. časť

V Marrákeši na každom kroku naďabíte na agentúry, ktoré ponúkajú výlety do okolia – či už do horských dediniek Atlasu, do púšte s ponukou jazdenia na ťavách, či do takmer dvesto kilometrov vzdialeného pobrežného mesta Essaouira.

Ten posledný z možných výletov sme si zvolili aj my. O cene výletu je dobré sa so sprostredkovateľom jednať. Ak je rozumný, dobre si uvedomuje, že inú sumu môže pýtať od Američana a inú od Slováka. Nás výlet stál 25 eur.

Náš mikrobus na námestí Jemaa el-Fna pripravený vyraziť do Essaouiry

Cesta mikrobusom smerom na západ k brehu Atlantického oceána je zaujímavá sama o sebe. Vidíte ako sa mení nielen ráz krajiny, ale aj stavebný štýl budov. V Marrakéši sú všetky budovy tehlovo červenej farby (veď preto sa Marrákešu hovorí aj Červené mesto). Čím viac na západ pribúda bielych fasád. Urbanizovaná krajina okolo Marrákeša postupne prechádza do púštneho typu krajiny, pripomínajúcej chvíľami Monument Valley v Arizone, ale čím bližšie k pobrežiu, tým pribúda viac zelene.

Na ceste do Essaouiry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V pozadí pohorie Atlas

 

Popri ceste do Essaouiry rastú arganovníky a na nich sa pasú miestne kozy. Niežeby vyvrátili hlavu a obžierali lístie zo zeme, ony si na tie stromy vylezú! Neviem však posúdiť, či sa tam pasú úplne dobrovoľne, skôr mi to pripadá tak, že miestni chovatelia si z toho urobili biznis. Kozy na niektorých stromoch majú vytvorené „stojiská“, aby sa im lepšie pózovalo pri fotografovaní turistami. Na druhej strane, keď sme sa pri jednom z takých stromov zastavili, nikto od nás bakšiš za fotografovanie nevyžadoval.

 

 

O kus ďalej sme sa zastavili v podniku na spracovanie argánových orieškov. Ide o oriešky podobné pistáciovým, len sú tmavšie.

Argánové oriešky

Pútač pri ceste upozorňujúci na manufaktúru spracúvajúcu argánové oriešky

Počas „exkurzie“ nám ukázali ako tieto plody spracúvajú. Videli sme ženy, ktoré oriešky jeden po druhom roztĺkajú kameňom. Neviem, či to tak robia len pred turistami a kdesi vzadu majú na to nejakú mechanizáciu (vyzeralo to, že skôr nemajú), ale presne takúto prácu by som si vedel predstaviť ako náplň práce pre uväznených zločincov najťažšieho kalibru.

O kus ďalej iné ženy na kamenných mlynčekoch vytláčali z jadierok argánový olej. Nevidel som ich dlane, ale podľa mňa každá jedna z nich tam musí mať vypestovaný otlak tvrdosti korundu.

Roztĺkanie orieškov

Roztĺkanie orieškov

Mletie orieškov

Argánovému oleju sa hovorí „tekuté marocké zlato“. Obsahuje vitamíny A a E, esenciálne mastné kyseliny, karotenoidy, steroly a skvalén účinný pri kožných ochoreniach. Olej má schopnosť napnúť pokožku, vyhladiť vrásky, vhodný je aj na prevenciu a liečbu popálenín a preležanín.

K manufaktúre prináležala aj predajnička výrobkov z argánového oleja a ženská časť osádky mikrobusu si tu prišla na svoje.

 

 

Zdroj fotografií: autor textu

(všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2101362x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie