Založ si blog

Správa o ceste do Marrákeša – 3. časť

V Marrákeši na každom kroku naďabíte na agentúry, ktoré ponúkajú výlety do okolia – či už do horských dediniek Atlasu, do púšte s ponukou jazdenia na ťavách, či do takmer dvesto kilometrov vzdialeného pobrežného mesta Essaouira.

Ten posledný z možných výletov sme si zvolili aj my. O cene výletu je dobré sa so sprostredkovateľom jednať. Ak je rozumný, dobre si uvedomuje, že inú sumu môže pýtať od Američana a inú od Slováka. Nás výlet stál 25 eur.

Náš mikrobus na námestí Jemaa el-Fna pripravený vyraziť do Essaouiry

Cesta mikrobusom smerom na západ k brehu Atlantického oceána je zaujímavá sama o sebe. Vidíte ako sa mení nielen ráz krajiny, ale aj stavebný štýl budov. V Marrakéši sú všetky budovy tehlovo červenej farby (veď preto sa Marrákešu hovorí aj Červené mesto). Čím viac na západ pribúda bielych fasád. Urbanizovaná krajina okolo Marrákeša postupne prechádza do púštneho typu krajiny, pripomínajúcej chvíľami Monument Valley v Arizone, ale čím bližšie k pobrežiu, tým pribúda viac zelene.

Na ceste do Essaouiry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V pozadí pohorie Atlas

 

Popri ceste do Essaouiry rastú arganovníky a na nich sa pasú miestne kozy. Niežeby vyvrátili hlavu a obžierali lístie zo zeme, ony si na tie stromy vylezú! Neviem však posúdiť, či sa tam pasú úplne dobrovoľne, skôr mi to pripadá tak, že miestni chovatelia si z toho urobili biznis. Kozy na niektorých stromoch majú vytvorené „stojiská“, aby sa im lepšie pózovalo pri fotografovaní turistami. Na druhej strane, keď sme sa pri jednom z takých stromov zastavili, nikto od nás bakšiš za fotografovanie nevyžadoval.

 

 

O kus ďalej sme sa zastavili v podniku na spracovanie argánových orieškov. Ide o oriešky podobné pistáciovým, len sú tmavšie.

Argánové oriešky

Pútač pri ceste upozorňujúci na manufaktúru spracúvajúcu argánové oriešky

Počas „exkurzie“ nám ukázali ako tieto plody spracúvajú. Videli sme ženy, ktoré oriešky jeden po druhom roztĺkajú kameňom. Neviem, či to tak robia len pred turistami a kdesi vzadu majú na to nejakú mechanizáciu (vyzeralo to, že skôr nemajú), ale presne takúto prácu by som si vedel predstaviť ako náplň práce pre uväznených zločincov najťažšieho kalibru.

O kus ďalej iné ženy na kamenných mlynčekoch vytláčali z jadierok argánový olej. Nevidel som ich dlane, ale podľa mňa každá jedna z nich tam musí mať vypestovaný otlak tvrdosti korundu.

Roztĺkanie orieškov

Roztĺkanie orieškov

Mletie orieškov

Argánovému oleju sa hovorí „tekuté marocké zlato“. Obsahuje vitamíny A a E, esenciálne mastné kyseliny, karotenoidy, steroly a skvalén účinný pri kožných ochoreniach. Olej má schopnosť napnúť pokožku, vyhladiť vrásky, vhodný je aj na prevenciu a liečbu popálenín a preležanín.

K manufaktúre prináležala aj predajnička výrobkov z argánového oleja a ženská časť osádky mikrobusu si tu prišla na svoje.

 

 

Zdroj fotografií: autor textu

(všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2214780x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie