Založ si blog

S dvomi kaktusmi po Malorke – 3. časť

Z Valldemossy nachádzajúcej sa v nadmorskej výške 499 metrov sme sa vybrali do necelých 8 kilometrov vzdialeného prístavu Port de Valldemossa. Cesta zostupujúca úzkymi serpentínami o pol kilometra nižšie nie je nič pre slabšie nervy. Manželke sa v takýchto situáciách potia aj dlane, hoci pokiaľ viem, žiadne potné žľazy sa tam nenachádzajú.

Port de Valldemossa

Port de Valldemossa

Port de Valldemossa tvorí zopár kamenných domov, jedna kaviarnička a desiatky zaparkovaných člnov a malých jácht. V čase nášho príchodu tu bolo len minimum ľudí. Priamo na brehu mora sa nachádza malé parkovisko, ktoré je význačné tým, že je ohraničené betónovým múrikom presne tej výšky, ktorú si spoza volantu nevšimnete. Ak cúvate na parkovacie miesto a nemáte auto vybavené senzormi dopadnete tak ako ja. Fungl nové auto z požičovne práve absolvujúce svoju prvú jazdu som oprel o múrik. Nebol to nijaký mocný BUCH, ale stačil na to, aby sa na panensky nepoškvrnenom plastovom blatníku zjavilo zopár škrabancov. Ak by ste podobnú situáciu zažili aj vy a následne sa usilovali škrabance „zahladiť“ umytím blatníka vo vode prinesenej z mora, tak vedzte, že to nefunguje. Na chvíľu ten blatník opticky vyzerá naozaj lepšie, ale keď oschne, škrabance opäť vystúpia a vy sa do konca pobytu môžete trápiť, koľko vám v požičovni za to zarátajú…

Poškrabaný Cactus

Ďalšou zastávkou na našej ceste bolo malé horské mestečko na svahoch Serra de Tramuntana – Deià. Mestečku dominuje katolícky kostol Parròquia Sant Joan Baptista. Kým k nemu vystúpite úzkymi strmými uličkami peši, vaše pľúca sa dostanú do stavu, ktorý sa v medicíne nazýva hyperventilácia a svojim výzorom pripomínate psa s čiernou srsťou na pravé poludnie za slnečného letného počasia.

Deià

Deià

Deià

Stúpanie k Parròquia Sant Joan Baptista

Parròquia Sant Joan Baptista

Parròquia Sant Joan Baptista

Parròquia Sant Joan Baptista

V mestečku Deià má jednu zo svojich adries britský miliardár Richard Branson, zakladateľ a majiteľ (okrem iného) nahrávacej spoločnosti Virgin Records. V minulosti ho tu navštevovali známi hudobníci Mick Jagger, Mark Knopfler, Mike Oldfield a iní a údajne si občas v miestnom bare aj zajamovali. My sme to šťastie nemali, nekoncertoval tu nikto, dokonca ani Martin Jakubec s Božankou!

Deià

Naša cesta pokračovala kľukatiacou sa asfaltkou popri pobreží s občasnými výhľadmi na more do 13 kilometrov vzdialeného mesta Sóller. Dvanásť tisícové mestečko je vzdialené od mora 6 kilometrov a s prístavom Port de Sóller ho spája električková trať, ktorú postavili už v roku 1913. Jej atraktivita spočíva v tom, že niektoré z električkových vozňoch pochádzajú tiež z toho obdobia.

Sóller

Sóller

Sóller

 

Prístav v Port de Sóller tvorí zátoka tvarom podobná ľudskej obličke. Pre tých, ktorí nemajú medicínske vzdelanie, ani nezvyknú nakupovať u mäsiara ľadvinky (predávajú ich ešte vôbec v hypermarketoch?) mám aj iné pripodobnenie – zátoka je podobná fazule. Hotely zoradené na brehu do polkruhu i strmiace sa horské zrázy vzdialene pripomínajú mexické Acapulco, akurát tu chýbajú clavadisti.

Port de Sóller

Centrum Sólleru okolo katolíckeho kostola Església parroquial de Sant Bartomeu de Sóller je preplnené turistami. Dobre tu padne sadnúť si do niektorej z kaviarničiek, dať si čosi na schladenie a pozorovať ten cvrkot naokolo.

Església parroquial de Sant Bartomeu de Sóller

Església parroquial de Sant Bartomeu de Sóller

 

My sme sa tu však dlho zdržiavať nemohli. Nocľah nás čakal v 40 kilometrov vzdialenom kláštore Santuari de Lluc. Kláštor a pútnické miesto patrí do katastra obce Ecsorca, ale nie je jej súčasťou. Leží v kotline vo výške 525 metrov uprostred hradby hôr. Založili ho v 13. storočí a dodnes akoby tu zastal čas. Teda pri pohľade zvonku. Inak je polovica mohutnej budovy prebudovaná na ubytovacie zariadenie. Z priestranných chodieb sa vchádza do jednotlivých izieb s vysokými stropmi preklenutými masívnymi drevenými hradami. Kláštor sa nachádza v srdci pohoria Serra de Tramuntana a je preto ideálnym východiskovým bodom pre výlety nielen do okolitých hôr, ale vzhľadom na veľkosť ostrova aj po celej jeho severnej časti.

cestou do Llucu

cestou do Llucu

cestou do Llucu

cestou do Llucu

Kláštor je najvýznamnejším pútnickým miestom na Malorke. Jeho chlapčenský spevácky zbor Els Blauets založený v roku 1531 je preslávený po celom svete. Keď sem prídete večer, keď už autobusy odvezú všetkých „jednodňových“ návštevníkov a údolíčko je ponorené v tme a v pokornom tichu hôr, miesto dýcha zvláštnou, priam mystickou atmosférou a zvádza vás to k meditácii – minimálne nad tým, čo môže stáť pivo v kláštornej reštaurácii (otvorená len do 21,00). Meditácie sú zbytočné, ceny jedál a pitia sú relatívne prijateľné. Aj cenu za ubytovanie prežijete a pobyt v kláštore bude pre každého určite zážitkom, na ktorý len tak nezabudnete.

kláštor Santuari de Lluc

kláštor Santuari de Lluc

kláštor Santuari de Lluc

kláštor Santuari de Lluc

kláštor Santuari de Lluc

kláštor Santuari de Lluc

kláštor Santuari de Lluc

kláštor Santuari de Lluc

kláštor Santuari de Lluc

reštaurácia v kláštore Santuari de Lluc

kláštor Santuari de Lluc

kláštor Santuari de Lluc

Ďalší deň sme podľa plánu vyrazili „dobyť“ druhý najvyšší vrchol na ostrove – 1 352 metrov vysokú Massanellu. Niežeby sme si netrúfli aj na ten najvyšší – Puig Major (1 445 m), ale ten je pre civilistov neprístupný. Na vrchole sa nachádza vojenské zariadenie NATO a mužíci v maskáčovom oblečení sa tam hrajú na záchrancov svetového mieru.

 

Zdroj fotografií: autor textu

(po kliknutí na fotografiu sa táto zväčší)

kandidátna listina č. 25, krúžok číslo 28

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, vyhlásilo Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2125813x
Priemerná čítanosť článkov: 3585x

Autor blogu

Kategórie