Založ si blog

Slovenské parlamentné voľby rozhodne možno coronavírus!

Nechcem spôsobovať paniku ani vytvárať konšpirácie. Mám však medicínske vzdelanie. Do volieb zostáva 27 dní. Počet ochorení na novú coronavirózu denne stúpa. Podľa najčerstvejšej správy WHO (zo včera 1. 2. 2020) celkovo ide o 11 953 ochorení (z toho 2128 nových). Z toho 11 821 ochorení je v Číne (2102 nových). Počet úmrtí v dôsledku tejto pliagy v Číne: 259 úmrtí (z toho 46 nových). Mimo Číny bolo potvrdených 126 chorých (z toho 26 nových) v 23 krajinách (z toho 4 nové). Dnes WHO potvrdila aj prvého mŕtveho mimo Čínu (Filipíny).

V Európe sa ochorenia zatiaľ diagnostikovalo v 7 krajinách (z toho najbližšie k nám je Taliansko, Nemecko). Na každého chorého však pripadá podľa údajov odborníkov okolo 3-4 ďalších, ktorých nakazili, ale u nich sa nákaza ešte neprejavila. Neviem na základe čoho došli odborníci k tomuto údaju, podľa mňa to môže byť pokojne aj sto nakazených na jedného chorého. Závisí to od toho, kde sa chorý pred hospitalizáciou pohyboval a ako sa správal.

Rizikom sú pochopiteľne najmä medzinárodné letiská. Od nás sa síce do Číny nelieta, ale Schwechat vzdialený od Bratislavy 60 km je Slovákmi hojne využívaný. Sám som minulý piatok bol na letisku vo Schwechate (teda v deň, keď tam izolovali s podozrením na coronavirózu čínsku letušku). A v nedeľu som tam bol opäť po návrate zo Štockholmu, kde už tiež majú jeden potvrdený prípad novej coronavirózy.

Letecké spoločnosti síce obmedzujú lety do a z Číny, ale otázka je, či všetky a či už nie je neskoro.

Keďže som v dávnej minulosti, ešte ako terénny veterinárny lekár, riešil viacero nákaz, mám skúsenosť s tým, ako sa šíria i aký môže byť boj s nimi ťažký (napriek tomu, že vo veterine je vždy možnosť postihnuté kusy utratiť).

Obávam sa a neželám si to, ale podľa mňa je vysoká pravdepodobnosť, že sa nejaký prípad skôr či neskôr potvrdí aj na Slovensku. Možno aj viac prípadov. Viem si predstaviť ako sa toho zhostia nezodpovedné bulvárne médiá. Vznikne panika. Jedno z odporúčaní zdravotných orgánov bude musieť logicky znieť: obmedzujte návštevy miest kam chodí veľa ľudí.

Volebná miestnosť je jedným z takýchto miest. Typizované volebné miesto za plentou je uzavretý priestor ohraničený kartónovou „škatuľou“ s rozmermi cca meter krát meter. Ideálny priestor pre šírenie nákazy! Volič je zo zákona povinný ísť za plentu. V tom priestore bude pero, ktoré v deň volieb môže prejsť rukami okolo 1500 voličov (približný počet voličov jedného okrsku) a vystriedajú sa tam všetci občania z vašej obce/vašej ulice. No dobre, možno nie všetci, možno 30-60%. Organizátori volieb azda operatívne nainštalujú do volebných miestnosti aplikátory na dezinfekciu rúk, ale nemôžu každého donútiť, aby ich použil pred aj po volebnom úkone. Je otázne koľkí by sa dezinfikovali, ak by dezinfekciu do miestností naozaj nainštalovali? Navyše som zatiaľ nikde nevygúglil, aké dezinficiens, v akej koncentrácii a po akej dobe expozície je spoľahlivo účinné voči novému coronavirusu. (pochybujem, že v drogériach bežne predávané dezinfekčné flakóniky na báze liehu budú veľmi účinné!)

Ak sa na Slovensku vyskytnú nejaké prípady novej coronavirózy, je väčšia pravdepodobnosť, že pôjde o väčšie mestá (je tu väčšia koncentrácia obchodných cestujúcich, euroúradníkov, a iných cestujúcich ľudí). A ak aj postihnutý bude pochádzať z Dolnej Hornej aj tak ho izolujú v nemocnici vo väčšom meste. Relatívne chránené budú teda malé obce väčšinou na strednom a východnom Slovensku. Panika z coronavirózy sa bude týkať najmä väčších miest už zo samotnej podstaty (je tu väčšia koncentrácia ľudí, tým pádom aj väčšia možnosť šírenia). Ísť do obchodu po chlieb je nevyhnutnosť, ale ísť voliť nie je nevyhnutnosť. Coronavirová panika môže teda vo väčších mestách spôsobiť omnoho nižšiu volebnú účasť ako by sa predpokladalo. Je známe ako sa vo väčších mestách volilo naposledy v prezidentských voľbách, takže si ľahko možno zrátať, ktorým stranám by nižšia účasť poškodila. Naopak, komu by nahrávala zachovaná volebná účasť v malých obciach na strednom a východnom Slovensku je tiež jasné.

Ďalší moment, s ktorým síce ja osobne nesúhlasím, ale ktorý sa s obľubou prezentuje je ten, týkajúci sa vzdelanostnej úrovne voličstva tej, ktorej politickej strany. Akosi logicky možno predpokladať, že vzdelaný volič, ktorý sa aktívne zaujíma o problematiku coronavirovej nákazy sa skôr bude obávať ochorenia a príjme patričné opatrenia, z ktorých jedno môže byť aj to, že radšej nepôjde do volebnej miestnosti. Mainstream často prezentuje a opäť zdôrazňujem, že s tým nesúhlasím, že nižšie vzdelanie majú voliči Smeru, SNS či Kotlebu. Túto tézu by som bol ochotný prijať azda len v prípade kotlebovcov, ale ani tam nie stopercentne. Igor Matovič, ktorého nemusím, dnes v relácii O päť minút dvanásť správne povedal, že Kotlebových voličov nemožno hádzať do jedného vreca. Podľa neho je tam okolo 2% tupohlavých hlavohrudí s IQ agresívneho rómobijca, ale ostatní sú zúfalí a poblúdení, ktorí nie sú spokojní s tým, ako všetky doterajšie politické garnitúry kašľali na občana.

Čo som tým chcel povedať? Ak je niekto vzdelanostne nižšie (minimálne tie 2% tupohlavých hlavohrudí) je skôr predpoklad, že riziká nákazy nebude až tak študovať, resp. nebude ich považovať za až také nebezpečné. Inými slovami skôr sa volieb zúčastní, ak už je rozhodnutý hodiť to Kotlebovi!

Zo všetkého uvedeného vyplýva, že všetky prieskumy voličských preferencií (aj keby sa im dalo veriť) môžu byť úplne nepodstatné v momente, keď sa objaví prvý prípad coronavirusu na Slovensku. Z predchádzajúcich riadkov vyplýva komu by to prospelo.

V prípade extrémne zlého vývoja nákazovej situácie môže byť v hre tiež odloženie parlamentných volieb, ale prečo by to Smer odhlasoval, ak mu situácia bude nahrávať do kariet?

 


Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127807x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie