Založ si blog

Štefánik, Ekvádor a slovenské parlamentné voľby 2020

Milan Rastislav Štefánik sa na svojich cestách za hviezdami dostal aj do Quita. Hoci sa v astronomickom observatóriu nachádzajúcom sa v Parque Alameda venoval aj tejto činnosti, jeho pravým poslaním hlavnom meste Ekvádoru nebolo štúdium hviezd, ale presadenie francúzskeho bezdrôtového telegrafného systému T.S.F. a francúzskeho vplyvu vôbec, čo sa mu napokon aj podarilo. O budúcnosti tejto rovníkovej krajiny Štefánik hovoril:

 

„Záujmom Francie je, aby existovalo silné, frankofilné Equador, ktoré by zastavilo výbojné Spojené štáty na jejich ceste k juhu…“,

pretože:

Spojené štáty sú prirodzeným nepriateľom Equadoru. Jednou rukou ho objímajú, druhou čiahajú do kapsy.“

 

Nuž, Ekvádor sa nadlho spod vplyvu USA nevymanil. V 60.rokoch 20. storočia patril k typickým banánovým republikám, kde o osude nielen exportu banánov, ale aj iných komodít a udalostí rozhodovali United Fruit, General Electric, Standard Oil a ďalšie severoamerické koncerny. Hospodársky vývoj sprevádzali krachy bánk, vývoz kapitálu z krajiny rôznymi nepoctivcami viedol k sérii devalvácií miestnej meny sucre. Až napokon v roku 2000 vláda vykonala dolarizáciu ekvádorskej ekonomiky a prezident Jamil Mahuad podpísal s USA 10-ročnú dohodu o poskytnutí leteckej základne Eloy Alfaro pre potreby amerického vojenského letectva (pod zámienkou boja s kolumbijskou narkomafiou).

Až za prezidentovania Rafaela Correu (2007-2017) došlo v Ekvádore k obratu najmä v zahraničnej politike. Krajina sa stala v roku 2009 členom združenia ALBA (ľavicovo orientované štáty južnej a strednej Ameriky stojace v opozícii proti USA – založil ho Hugo Chávez). Correa poskytol na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne azyl zakladateľovi servera Wikileaks Julianovi Assangeovi, neobnovil dohodu s USA o využívaní leteckej základne Eloy Alfaro v Mante a donútil Američanov odísť z krajiny. Zrušil dolarizáciu ekvádorskej ekonomiky, zvýšil výdaje na vzdelanie, zdravotníctvo, reformoval súdnictvo a školstvo a v zahraničnom obchode začal upriamovať pozornosť na Rusko a Čínu. Dvakrát bol opätovne zvolený do funkcie prezidenta, čo len naznačuje, že ekvádorskí voliči zvolený trend jeho politiky podporovali.

Vo voľbách v roku 2017 (v ktorých už Correa nemohol kandidovať) zvíťazil Correov dlhoročný viceprezident Lenín Moreno, ktorý počas volebnej kampane sľúbil pokračovať v kurze predchádzajúceho ľavicového prezidenta. Hneď po voľbách sa však výrazne odklonil od dovtedajšieho ľavicového kurzu. Na Morenov popud ekvádorské veľvyslanectvo vyhostilo Juliana Assangea. Ten sedí odvtedy v britskom väzení a čaká na súd, ktorý ho s najväčšou pravdepodobnosťou vydá do USA, kde mu hrozí dlhoročné väzenie. Prezident Moreno nasmeroval krajinu opäť k úsporným opatreniam a neoliberálnym reformám, ktoré tvrdo dopadajú na bedrá prostého ľudu. A nielenže opäť poskytol leteckú základňu v Mante americkej armáde, ale vyšlo najavo, že pod podobnými zámienkami ako na Slovensku (obnova pristávacích dráh, doplnenie leteckej infraštruktúry) sa pripravuje aj poskytnutie leteckej základne San Cristobal na jednom z ostrovov Galapágskeho súostrovia, ktoré je známe ako unikátny ekosystém s viacerými endemickými druhmi zvierat. Ekvádorský minister obrany Oswaldo Jarrín pritom argumentuje podobne ako sa argumentuje na Slovensku tým, že všetky náklady uhradia Spojené štáty, nepôjde o trvalý pobyt amerických vojakov…

Gretu Thunbergovú – momentálne najväčšiu EKOhviezdu, ale uhlíková stopa amerických vojenských lietadiel priamo v srdci jednej z najcennejším prírodných lokalít (svetové dedičstvo UNESCO) zjavne netrápi, rovnako ako väčšinu obhajcov amerického „líderstva“.

Koncom minulého roka Moreno zrušil dotácie na pohonné hmoty a pohár trpezlivosti Ekvádorčanov pretiekol. Vypukli masové nepokoje a prezident bol donútený v krajine vyhlásiť výnimočný stav. Nespokojnosť obyvateľstva rastie.

Voči bývalému ľavicovému prezidentovi Correovi, ktorý sa z krajiny presťahoval do Belgicka (jeho manželka je Belgičanka) vedie Morenova administratíva viacero súdnych procesov pre údajnú spreneveru. Jediná konkrétna suma Correovej sprenevery, ktorá bola zverejnená je 6 000 dolárov, čo je mimochodom menej ako polovica mesačného prezidentského platu Zuzany Čaputovej. Nehovoriac o tom, že Correa obvinenia aj z takejto vskutku smiešnej sprenevery odmieta a tvrdí, že šesťtisícovú pôžičku zo straníckeho fondu solidarity do posledného centa vrátil. Vzhľadom na to, že Correa zvažuje v roku 2021 opäť kandidovať, je zrejmé o čo ide. Ekvádorské súdnictvo pod vplyvom terajšieho prezidenta Lenína Morena robí všetko preto, aby obľúbenému bývalému prezidentovi čo najviac sťažil návrat do krajiny a aj do funkcie.

No a teraz si namiesto mena Correa dosaďte meno Fico, namiesto mena Moreno dosaďte meno Pellegrini a namiesto mena rovníkovej krajiny dosaďte Slovensko. A to je všetko, čo som chcel dnes napísať.

P.S. Ak by tento text niekto považoval za obhajobu Fica, tak to tak určite nebolo myslené. Autor chcel len naznačiť, že scenár a cieľ ZMENY je jasný, preto treba veľmi dobre zvážiť komu to vo februárových voľbách hodíme. Ja to dám Socialistom.sk.

Observatórium v ekvádorskom hlavnom meste Quito, v ktorom pracoval M. R. Štefánik.

Observatórium v ekvádorskom hlavnom meste Quito, v ktorom pracoval M. R. Štefánik.

Štefánikova pamätná tabuľa v observatóriu v Quito

Ozbrojenci v ekvádorských uliciach

Ozbrojenci v ekvádorských uliciach

Ozbrojenci v ekvádorských uliciach

Ozbrojenci v ekvádorských uliciach

Zdroj fotografií: autor textu

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127886x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie