Založ si blog

Plošné testovanie a ja

Vyjadroval sa už hocikto, tak sa vyjadrím aj ja. Koniec koncov som zverolekár, teda mám medicínske vzdelanie a v minulosti som riešil viacero ohniskových nákaz spojených s karanténnymi opatreniami, ktoré sa v prvom rade, pochopiteľne, týkali ľudí a nie zvierat.

Plošné testovanie by bol v princípe dobrý nápad. Lenže nie je.

Test firmy SD Biosensor, ktorý sa má použiť na plošné testovanie nie je určený na masové testovanie bezpríznakových ľudí, ale na testovanie ľudí už s príznakmi – udáva to sám výrobca. Rovnako ako udáva, že všetci pozitívni musia byť potvrdení ešte PRC testom! Rôzne štúdie dokázali pomerne veľkú nepresnosť testov toho druhu, ktoré chce použiť premiér Matovič (nebudem dávať podrobnosti – všetko sa dá dohľadať.)

Ak sa plošného testovania zúčastnia povedzme 4 milióny Slovákov, z týchto štúdií vyplýva, že výsledkom bude okrem cca 25 000 skutočne pozitívnych (ktorých však bude potrebné potvrdiť ešte PCR testom!), cca 80 000 falošne pozitívnych (ktorých tiež bude potrebné ešte potvrdiť PCR testom a dokiaľ sa tento test nevykoná budú musieť byť v karanténe) a cca 25 000 falošne negatívnych (ktorých už PCR testom nikto vyšetrovať nebude a ktorí podľahnú falošnej radosti, že sú negatívni a logicky stratia v dôsledku toho svoju ostražitosť a budú sa správať ako odtrhnutí z reťaze a tým šíriť nákazu veselo ďalej.)

Ako som už spomínal 25 000 skutočne pozitívnych a 80 000 falošne pozitívnych, teda 105 000 ľudí bude potrebné preveriť následne PCR testom. Ako to chcú urobiť netuším, pretože už teraz sa denná kapacita laboratórií vykonávajúcich PCR testy pohybuje okolo čísla 10 000, z čoho vyplýva, že by to trvalo okolo 11 dní. To však už o týždeň chcú robiť druhé kolo testovania, ktoré bude mať len o niečo viac uspokojivé výsledky…

Priaznivec plošného testovania môže argumentovať pomerne čerstvou správou z čínskeho mesta Čching-tao (podľa jednej verzie 9,4 mil. obyvateľov, podľa druhej 11 mil. obyvateľov), kde veľkosťou testovanej vzorky išlo o populáciu podobnú tej slovenskej. Ak odhliadnem od autoritárskych podmienok na vykonanie takéhoto testu v Číne a na istú, už na základe predchádzajúcich skúseností s virózami zažitú chápavosť Číňanov k tematike nákaz, tak podstatný rozdiel medzi mestom Čching-tao a Slovenskom je v tom, že v tomto meste plošný test vykonali na bezpríznakových ľuďoch po tom, keď sa v miestnej nemocnici zjavilo prvých 13 (!) prípadov covidu-19 a my ideme testovať v situácii, keď každodenná pozitivita vykonaných PCR testov sa pohybuje okolo čísla 17%(!!!) – čiže dávno s krížikom po funuse.

To už nespomínam také drobné nejasnosti a pochybnosti, ako je otázka, či k tým 13 miliónom testov objednali aj 13 miliónov jednorazových rukavíc, alebo odoberatelia vzoriek ich budú odoberať v jedných a tých istých, resp. či si ich prestriedajú povedzme po každom desiatom človeku? Budú sa odoberatelia priebežne celí dezinfikovať? Po koľkých odberoch?

Pochybnosť, aspoň u mňa, vyvoláva skutočnosť, že odbery budú vykonávať aj narýchlo vyškolení ľudia bez akéhokoľvek každodenného návyku na prácu v aseptických podmienkach (do tejto kategórie zahŕňam aj skúsených zdravotníkov z neepidemiologických a nechirurgických odborov). Niekomu sa to možno bude zdať nedôležité, ale ja práve na základe svojich skúsenosti s prácou s ľuďmi v ohniskách nákaz viem, že toto je pre likvidáciu resp. ďalšie šírenie nákazy priam kľúčové!

Nespomínam rozpor v tom, že stretávať sa môžeme podľa príkazov maximálne šiesti, ale v deň odberu to zaručene bude viac. V jednom volebnom/odbernom okrsku okolo 1 500 ľudí, z ktorých každý bude musieť čakať na výsledok v ideálnom prípade 20 minút. Kde sa budú tí ľudia bezpečne zhlukovať, aby sa vzájomne nenakazili?

Mám skúsenosť aj z účasti v okrskových volebných komisiách a viem aká kvalita ľudí sa tam schádza a aké sú tam zmätky. Pritom sa voľby pripravujú pol roka dopredu. Teraz majú samosprávy zohnať ľudí do dvoch dní(!) – aká bude ich kvalita, ak sa im ich podarí zohnať? Aká dôveryhodnosť nimi vykonanej evidencie?

Hlavný hygienik Mikas sa vyjadril: „So záujmom sme si vypočuli návrh plošného testovania celej populácie. To môže identifikovať tisíce nakazených ľudí, ktorých sa doteraz nepodarilo zachytiť. Následná domáca izolácia pozitívnych osôb má potenciál ovplyvniť súčasný nepriaznivý vývoj…“

Z uvedeného vyplýva, že Matovič ho so svojim nezmyselným nápadom obišiel a postavil ho pred hotovú vec, takže pán hygienik povedal, čo musel a odvtedy sa na tlačovkách Igora Matoviča a ani inde veľmi neobjavuje – čo iste vyjadruje jeho skutočnú mienku o celej akcii.

To už nespomínam skutočnosť ako sa testy nakúpili, cez akú trnavskú firmičku blízku Igorovi Matovičovi a ako chce premiér na tento nezmysel donútiť ľudí prísť pod hrozbou ústave odporujúcich sankcií.

Peniaze, ktoré sa na celú akciu vyhodia/vyhodili sa dali/jú použiť omnoho zmysluplnejšie. A ak súčasťou opatrení nebude aj nepriedyšné(!) uzavretie hraníc, tak aj ten maličký prínos celej akcie (ak by sme boli ochotní ho pripustiť) o mesiac, o dva, bude vynulovaný novou vlnou nákaz.

Plošného testovania sa nezúčastním.

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127287x
Priemerná čítanosť článkov: 3587x

Autor blogu

Kategórie