Založ si blog

Priority bežného Slováka

O Slovákoch sa hovorí, že je to holubičí národ. Neviem, kto to vymyslel (azda Ján Kollár?). Možno to voľakedy platilo, dnes už sotva.

Odkedy sme vstúpili bez referenda do NATO (v tom čase prieskumy verejnej mienky hovorili, že 75% ľudí je proti), naši vojaci sa zúčastnili množstva misií, v ktorých buď podporovali agresívne chúťky hegemóna spoza oceánu (Irak, Afganistan) alebo sa aspoň pokúšali nahnevať si/znepriateliť si nejaký národ (Kosovo, provokácia Ruska vojenskou angažovanosťou v pobaltských štátoch).

Len v roku 2005 boli naši „holubičí“ vojaci nasadení v 14 zahraničných misiách. Od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993 v nich zahynulo okolo 40 slovenských vojakov. Za čie záujmy?

Ale nie o tom som chcel….

Slováci si v dôsledku rozhodnutí nezrelých politikov na čele štátu, na jednej strane svojou agresívnou vojenskou angažovanosťou vytvárajú nepriateľov po celom svete, na strane druhej doma porazenecky hrbia chrbty a mlčky znášajú príkoria.

Veď, kde inde, ako u nás je dnes v uliciach taký pokoj? Správy z celého sveta ukazujú mohutné demonštrácie proti často nezmyselným a zle nadizajnovaným preventívnym proticovidovým opatreniam. Pritom len málokde sú také prísne ako u nás – potláčajúce základné ľudské práva. Nechcem tým spochybňovať proticovidové opatrenia, len som presvedčený, že sa dajú prijímať bez toho, aby dochádzalo k potláčaniu týchto práv.

Ale ani o tom som nechcel…

Pandémia covidu-19 dnes nie je ten hlavný problém ľudstva. Problém je to, čo sa deje na východe Ukrajiny, v Čiernom mori, v pobaltských štátoch… Zdochýnajúci hegemón so senilným starcom rozhodujúcim o máločom vo funkcii prezidenta, v poslednom záchveve síl dúfa, že vojnou sa udrží pri moci. Vyhrocuje situáciu až tak, že o kubánskej kríze z roku 1962 sa dnes hovorí, že to bol len slabý čaj v porovnaní s tým, k čomu sa schyľuje dnes.

Dnešné vojenské provokovanie Rusov môže skončiť veľmi, veľmi zle. Rusi už naozaj nemajú kam ustúpiť. Je priam komické, ak Klus, Korčok a podobní poskokovia biľakovského typu hovoria o tom, že Rusi provokujú tým, že ich vojská sa pohybujú na svojom území. Pritom americké vojská sa pohybujú ďaleko mimo svojho územia, v tesnej blízkosti ruských hraníc!

Je najvyšší čas, aby sa zmobilizovalo mierové hnutie, aby aj u nás sa uskutočnili protivojnové pochody, ako sa to udialo 15. februára 2003 v Bratislave kvôli vojne v Iraku.

Či sme holubičí alebo neholubičí národ, chrbty by sme nemali ohýbať. Mali by sme sa dokázať angažovať za svoje bytostné záujmy. A najdôležitejším bytostným záujmom je – mier!

Toto je problém dneška!

Nie to, či musíme na tvári nosiť rúško. S rúškom na tvári sa dá prežiť. S atómovým hríbom nad hlavou nie!

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2214993x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie