Založ si blog

Potulky po Mauritánii 16. časť

V okolí hlavného mesta sa oplatí navštíviť najväčší ťaví trh v Západnej Afrike. Zhromaždené sú tu stovky zvierat vrátane mláďat a prebieha tu čulý obchodný ruch. Ťava má v mauritánskom živote veľký význam, nie je len zvieraťom pracovným, ale aj zdrojom mäsa, mlieka, ale aj koží. Ako už bolo spomenuté, jej cena sa pohybuje medzi 500 – 1 000 eurami. Mali sme možnosť ochutnať ťavie mäso, takmer vždy v kombinácii s kuskusom alebo ryžou. Nie je to nič, po čom by sa človek pachtil, ale vrcholom bolo ochutnanie sušeného ťavieho mäsa predávaného v niektorých lepších obchodoch –  arómou pripomínajúce krmivo pre akváriové rybičky. V priamom susedstve trhu sa nachádza bitúnok a v jeho okolí pracovníci napínajú a na slnku sušia vyčinené kože. Nie je to nič pre vaše zmysly – ani aromaticky, ani esteticky. Vedľa hŕby naukladaných vysušených koží sa týči hŕba ojazdených pneumatík a všade naokolo špina a plasty. Pomedzi ten bordel chodia mladí predavači občerstvenia s táckami na hlave a snažia sa urobiť aspoň nejaký biznis.

Dve komodity vedľa seba

Omnoho lahodnejšie na oko pôsobí rybársky trh v Nouakchotte. Je známy stovkami pestro pomaľovaných lodí, ktoré „zaparkované“ na brehu pôsobia veľmi malebne. Medzi farebnými ornamentmi dominuje znak futbalového klubu FC Barcelona, ale nájdete tu aj vyobrazenie Ernesta Che Guevaru.

Rybári sa na svojich lodiach odvážne púšťajú na rozbúrené more a pozorovať ich zručnosť by ste dokázali celé hodiny. Sledovať môžete, ako rybári prinášajú svoj denný úlovok do prístaviska tvoreného dlhou piesočnou plážou. Hemží sa to tu ľudskou činnosťou, keď rybári vlečú svoje ťažké siete alebo privážajú úlovok v pestro maľovaných člnoch. Nosiči vykladajú úlovok z člnov, debny s rybami nakladajú na vozíky ťahané oslom alebo ich dvíhajú nad hlavu a odnášajú do stánkov, kde ich vytriedia, vypitvajú, vyfiletujú, vystavia na ďalší predaj, či súšia.


Na improvizovaných predajných pultíkoch možno vidieť najrozmanitejšie druhy rýb, ktoré predavači na mieste spracúvajú. Vo vzduchu páchne (či vonia?) rybina. V okolitých čajovniach oddychujúci rybári popíjajú silný a presladený, sto krát prelievaný berberský čaj, podávaný v malých kalíškoch. Jeho príprava je doménou tunajších mužov. S ochranou životného prostredia si tu, tak ako aj inde po celej Mauritánii, nikto ťažkú hlavu nerobí. Dokumentuje to všadeprítomný plastový odpad a v okolí dvoch púmp, v ktorých rybári čerpajú naftu do motorov svojich člnov, porozhadzované a voľne do piesku vytekajúce fľaše od motorového oleja.

Pobrežie Atlantiku disponuje širokými piesočnými plážami, ktoré sú mimo rybársky trh takmer ľudoprázdne. Napriek tomu, že vonkajšie teploty sa pohybujú medzi 30-400 C, voda je veľmi studená a atlantické vlny mohutné. Na polihovanie pri mori to teda veľmi nie je, ale kto chce zažiť exotiku, v Nouakchotte je na tom pravom mieste.

 

Hlavné príjmy Mauritánie predstavuje vývoz železnej rudy a od roku 2001 vďaka novoobjaveným ložiskám aj vývoz ropy. Zanedbateľnou položkou nie je ani rybolov. Hoci sú pobrežné vody nadmerne bohaté na ryby, ich intenzívny výlov v posledných rokoch ohrozuje tento významný zdroj vývozných príjmov a aj dôležitý prostriedok obživy domáceho obyvateľstva.

Zdroj fotografií: autor textu (všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2124364x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie