Založ si blog

Vietnam slovom aj obrazom – 3. časť

Po návrate z Vlakovej ulice zamierime ešte k jazeru  Hồ Hoàn Kiếm  (Jazero vráteného meča). Jazero sa nachádza kúsok od nášho hotela v centre mesta. Vzniklo z ramena Červenej rieky. Jeho rozmery sú 700 x 250 metrov. Na vodnej ploche trónia dva ostrovy. Ten väčší pri severnom pobreží je s pevninou spojený dreveným mostom (Most vítania ranného slnka) a nachádza sa na ňom Chrám nefritovej hory. Malý chrám je zasvätený konfuciánskym a taoistickým filozofom a národnému hrdinovi Tran Hung Daovi. Most je večer efektne osvetlený červeným svetlom. Menší ostrov Tháp Rùa je známy aj ako Korytnačí ostrov, pretože v jazere vraj žili vzácne obrie endemické korytnačky, ale posledný exemplár uhynul v roku 2016.

Most vítania ranného slnka

Jazero patrí k obľúbeným výletným miestam Hanojčanov, ale aj návštevníkov mesta. Kráčajúc k jazeru sme spočiatku nechápali, čo sa deje, pretože doprava v priľahlých uličkách zhustla tak, že si to človek pochádzajúci z našich zemepisných šírok ani nevie predstaviť. Záľaha mopedov buď stála, alebo sa posúvala vpred doslova len po pár centimetroch. Pomedzi motorky sa preplietali chodci a museli si dávať veľký pozor, aby im mopedisti neprešli kolesom po prstoch. V tom zhluku by aj špendlík mal problém, ak by chcel prepadnúť až na zem. Jazero bolo obkolesené kovovými zábranami a dnu púšťali len ľudí s rúškami na tvári.

Všade za zábranami a okolo jazera prebiehala jedna obrovská fiesta, i keď mi je jasné, že toto slovo nie je v tunajších pomeroch práve najvhodnejšie, ale neviem nájsť iné vhodné. Vietnamci obľubujú karaoke. Karaoke bar možno nájsť doslova na každom kroku. Tu sa karaoke ponúkalo na ulici. Okrem toho tu vystupovalo pod šírym nebom množstvo individuálnych muzikantov, ale aj kapiel. Obkolesení kruhom prizerajúcich sa, Hanojčania tancovali o dušu klasické tance, pričom nešlo o nacvičené kreácie tanečných súborov, ale prosto každý, koho schytila chuť, zobral za rameno partnerku a oddal sa víru tanca. Vek nerozhodoval. Aj bielovlasí starci, o ktorých by si človek myslel, že už len v pokoji vyčkávajú na smrť a popritom si mažú kolená vietnamskou masťou, rezko zvŕtali svoje partnerky. Radosť a veselosť panovala všade vôkol.

 

Na inom mieste zas deti, ale aj dospelí aj za pomoci rebríkov skladali z drevených stavebníc čo najvyššiu stavbu.

K tomu pouličné kaviarničky s vonkajším sedením, či stánky s najrozmanitejším občerstvením, netradičnými druhmi ovocia, orieškami, nanukmi (ten s melónovou chuťou bol vynikajúci). Hanojčania sa prosto vedia baviť.

Teplo a dusno sa večer zmierňuje len nepatrne, a tak večer po návrate z mesta perieme prepotené tričká. V Hanoji zostávame tri dni a napriek tomu, že teploty sa celý čas pohybovali v rozmedzí 27 – 30 stupňov, tričká sú aj na tretí deň úplne vlhké. Svedčí to o vysokej vlhkosti tunajšieho vzduchu, ktorá spôsobuje nielen ťažšie schnutie vypratých vecí, ale znamená aj sťažené dýchanie a väčšiu únavu z obyčajnej chôdze ako vo vlasti.

(Všetky obrázky sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zdroj fotografií: autor textu

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127544x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie