Založ si blog

Vietnam slovom aj obrazom – 11. časť

Z plavby po zátoke Ha Long sme sa opäť vrátili do Tuan Chau, ale len preto, aby sme v prístave vyčkali na trajekt, ktorý nás odvezie na ostrov Cát Bà.

Trajekt na Cat Ba

Trajekt na Cat Ba

Trajekt na Cat Ba

Spoločnosť na trajekte nám robila skupina veselých ázijských žien oblečených v červených tričkách s veľkou zlatou hviezdou na hrudi, čiže vlastne vo vietnamskej vlajke. Plavba trvala asi dve hodiny a nebolo takého miesta na lodi, na ktorom by sa veselé paničky stredného veku navzájom nevyfotografovali. Boli to fotografie typu: ja a kotva, ja a záchranné koleso, ja a lodné zábradlie, ja veselá v klobúku, ja veselá bez klobúka, ja v pukrlíku… Pamäťové karty ich fotoaparátov museli byť zahltené po pol hodine plavby ako hrdlo alkoholika na predvádzacej promoakcii nového alkoholu spojenej s ochutnávkou (Heger by o tom niečo mal vedieť).

 

Okrem toho sa s nami plavila aj jedna skutočne krásna kočka a tú fotil zas len jej frajer a potajme aj ja.

Ostrov Cát Bà, najväčší ostrov súostrovia, v západnej časti zátoky Ha Long a zátoka Ha Long sú súčasťou Tonkinského zálivu smutne presláveného ako miesto provokácie, ktorá slúžila Američanom za zámienku na vojnu proti Vietnamu.

Na južnom konci ostrova Cát Bà sa nachádza jediné väčšie mestečko rovnakého názvu, ktoré sa stalo rušným turistickým centrom, hoci donedávna bolo len obyčajnou rybárskou osadou. Opäť som musel skonštatovať, aké sme mali obrovské šťastie, že sme sem dorazili tesne po skončení proticovidových opatrení a napríklad v našom, pomerne luxusnom hoteli sme boli jediní návštevníci.

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

V meste a v jeho okolí pokračuje mohutná výstavba hotelových komplexov, takže ak si chcete ešte užiť to, kvôli čomu sa sem oplatí ísť, poponáhľajte sa. O rok, o dva to tu bude už úplne preonačené v mallorkovskom štýle a tým omnoho menej zaujímavé.

Dnes je ešte, našťastie, veľká časť ostrova v podstate neobývaná, resp. nachádza sa tu len niekoľko malých osád. Nájdete tu niekoľko spevnených ciest, niekoľko úzkych údolí zovretých husto zalesnenými vápencovými kopcami, ktoré miestami klesajú k pobrežným plážam zarasteným bujnou vegetáciou. V roku 1986 sa veľká časť ostrova a časť priľahlého mora stala súčasťou národného parku, ktorý má chrániť tunajší pestrý ekosystém – korálové útesy, pobrežné mangrovníkové porasty a stále zelené tropické lesy. O tom, že ide o pozoruhodné prírodné prostredie svedčí aj to, že v roku 2004 bolo celé súostrovie Cát Bà zaradené medzi biosférické rezervácie UNESCO. Divočina na ostrove Cát Bà ponúka ideálne podmienky pre adrenalínové športy – horolezectvo, turistiku, plavbu kajakmi, či pre preskúmanie krajiny horskými bicyklami či skútrami.

 

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zdroj fotografií: autor textu

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2124808x
Priemerná čítanosť článkov: 3589x

Autor blogu

Kategórie