Založ si blog

Vietnam slovom aj obrazom – 11. časť

Z plavby po zátoke Ha Long sme sa opäť vrátili do Tuan Chau, ale len preto, aby sme v prístave vyčkali na trajekt, ktorý nás odvezie na ostrov Cát Bà.

Trajekt na Cat Ba

Trajekt na Cat Ba

Trajekt na Cat Ba

Spoločnosť na trajekte nám robila skupina veselých ázijských žien oblečených v červených tričkách s veľkou zlatou hviezdou na hrudi, čiže vlastne vo vietnamskej vlajke. Plavba trvala asi dve hodiny a nebolo takého miesta na lodi, na ktorom by sa veselé paničky stredného veku navzájom nevyfotografovali. Boli to fotografie typu: ja a kotva, ja a záchranné koleso, ja a lodné zábradlie, ja veselá v klobúku, ja veselá bez klobúka, ja v pukrlíku… Pamäťové karty ich fotoaparátov museli byť zahltené po pol hodine plavby ako hrdlo alkoholika na predvádzacej promoakcii nového alkoholu spojenej s ochutnávkou (Heger by o tom niečo mal vedieť).

 

Okrem toho sa s nami plavila aj jedna skutočne krásna kočka a tú fotil zas len jej frajer a potajme aj ja.

Ostrov Cát Bà, najväčší ostrov súostrovia, v západnej časti zátoky Ha Long a zátoka Ha Long sú súčasťou Tonkinského zálivu smutne presláveného ako miesto provokácie, ktorá slúžila Američanom za zámienku na vojnu proti Vietnamu.

Na južnom konci ostrova Cát Bà sa nachádza jediné väčšie mestečko rovnakého názvu, ktoré sa stalo rušným turistickým centrom, hoci donedávna bolo len obyčajnou rybárskou osadou. Opäť som musel skonštatovať, aké sme mali obrovské šťastie, že sme sem dorazili tesne po skončení proticovidových opatrení a napríklad v našom, pomerne luxusnom hoteli sme boli jediní návštevníci.

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

Cát Bà

V meste a v jeho okolí pokračuje mohutná výstavba hotelových komplexov, takže ak si chcete ešte užiť to, kvôli čomu sa sem oplatí ísť, poponáhľajte sa. O rok, o dva to tu bude už úplne preonačené v mallorkovskom štýle a tým omnoho menej zaujímavé.

Dnes je ešte, našťastie, veľká časť ostrova v podstate neobývaná, resp. nachádza sa tu len niekoľko malých osád. Nájdete tu niekoľko spevnených ciest, niekoľko úzkych údolí zovretých husto zalesnenými vápencovými kopcami, ktoré miestami klesajú k pobrežným plážam zarasteným bujnou vegetáciou. V roku 1986 sa veľká časť ostrova a časť priľahlého mora stala súčasťou národného parku, ktorý má chrániť tunajší pestrý ekosystém – korálové útesy, pobrežné mangrovníkové porasty a stále zelené tropické lesy. O tom, že ide o pozoruhodné prírodné prostredie svedčí aj to, že v roku 2004 bolo celé súostrovie Cát Bà zaradené medzi biosférické rezervácie UNESCO. Divočina na ostrove Cát Bà ponúka ideálne podmienky pre adrenalínové športy – horolezectvo, turistiku, plavbu kajakmi, či pre preskúmanie krajiny horskými bicyklami či skútrami.

 

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zdroj fotografií: autor textu

 

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2101451x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie