Založ si blog

Moldavsko a Podnestersko – 6. časť

V posledný deň pobytu sme si naplánovali ešte návštevu Milestii Mici. Lietadlo nám odlietalo o 16,50, ale dovtedy by sme mali stihnúť prehliadku vinárstva absolvovať. Návštevu spolu s ochutnávkou sme si dojednali ešte z domova prostredníctvom internetu a vzhľadom na nutnosť presunu na letisko sme si zvolili prvý možný termín o desiatej dopoludnia, hoci väčšina návštev sem chodí poobede alebo skôr k večeru a ochutnáva tu vína až do polnoci.

Do dedinky Milestii Mici vzdialenej z Kišiňova juhozápadným smerom okolo 20 kilometrov sa opäť presúvame maršrutkou.

Milestii Mici

Z mikrobusu nás šofér vyhodil na hlavnej ceste odkiaľ k vinárstvu bolo potrebné šliapať ešte asi kilometer po vlastných. Vo vstupnej dvorane vinárstva vás upútajú dve fontány, v jednej strieka do čiaš červené a v druhej biele víno. Keďže vinárstvo v Milestii Mici je svetový unikát zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov, očakával som, že tu bude plno návštevníkov. Opak bol pravdou a okrem nás dvoch sa na exkurziu po vinárstve nikto ďalší nechystal. Presne o desiatej naša dvojica nasadla na elektrovláčik a pridala sa k nám sprievodkyňa, ktorá nám poskytla výklad.

Milestii Mici

 

Milestii Mici

Milestii Mici

Milestii Mici je najväčšia vínna pivnica na svete. Podzemné chodby vytesané vo vápencovom masíve (pôvodne išlo o bane na vápenec) majú okolo 250 kilometrov, dnes sa však pre účely uskladnenia vína využíva len 55 kilometrov z nich. Stála ročná teplota sa tu drží medzi 12 – 14°C a spolu s vysokým stupňom vlhkosti poskytuje perfektné podmienky na skladovanie vysoko kvalitného vína. Uskladnených je tu okolo dvoch miliónov fliaš. Viac ako 70% uložených vín je červených, 20% bielych a asi 10% dezertných. Mnohé svetové osobnosti (napr. John Kerry, či Vladimír Putin), ktoré tu víno nakúpili, si ho tu nechali uskladnené, pretože sú tu mimoriadne vhodné a stabilné klimatické podmienky a len v prípade potreby si dávajú posielať fľašky špecializovaným kuriérom.

Podzemné priestory sú rozdelené do ulíc a každá z nich má pomenovanie po nejakej odrode vína (cabernet, sauvignon, pinot…), v každej kóji je presný popis o aké víno ide, aký ročník, z akej produkčnej plochy.

Milestii Mici

Milestii Mici

Milestii Mici

Milestii Mici

Milestii Mici

Milestii Mici

Milestii Mici

Milestii Mici

Milestii Mici

 

https://www.youtube.com/watch?v=cifUN3LWVX8

Jazda pivničnými priestormi v Milestii Mici

Po polhodinovom jazdení podzemnými chodbami, ktoré miestami dosahovali hĺbku až 80 metrov pod povrchom sme dorazili do priestorov určených na degustáciu. Na stole sme už mali prichystaných sedem čiaš naplnených tromi bielymi, tromi červenými a jednou sortou dezertného vína. K tomu na zahryznutie ovčí syr, kuracia rolka, bravčový a hovädzí jazyk, údené mäso, zelenina a typické zapekané moldavské koláče z lístkového cesta plăcinte.

Moja doterajšia skúsenosť s ochutnávkou vo vinných pivniciach bola taká, že na degustáciu vám väčšinou nalejú len za hlt, za dva. Tu každá zo siedmych čiaš obsahovala takmer dve deci vína.  Sprievodkyňa nám o každom z ponúkaných vín porozprávala a potom sa decentne vzdialila. K stolu sa priblížila dvojica postarších krojovaných muzikantov (husle a ťahacia harmonika) a zahrali pár moldavských folkových hitov. Po zistení odkiaľ sme, pridali Tancuj, tancuj vykrúcaj a Matuškove Sláviky z Madridu

Po predjedle nasledoval hlavný chod – francúzska bravčová krkovička s pečenou zeleninou. Ako dezert sa podávali sladké palacinky z fialového cesta so smotanovým syrom a polosušenými slivkami plnenými orechom. Mňam!

Na záver nám vyrobili problém – každému venovali fľašu červeného vína.

Milestii Mici

Milestii Mici

Milestii Mici

Milestii Mici

Palacinky v Milestii Mici

Palacinky v Milestii Mici

Guinnessovský certifikát

Podarované fľaše sme do lietadla kvôli bezpečnostným predpisom zobrať nemohli. Jediná možnosť, ako ich zužitkovať bola – vypiť ich. Lenže veľa času na pijatiku  sme už nemali. Po návrate z Milestii Mici na kišiňovskú centrálnu autobusovú stanicu sme zamierili rovno na zastávku trolejbusu č. 30, ktorý nás odviezol na letisko (mimochodom, cena lístka 2,50 MDL, ktorá tu platila pred rokom stúpla na 6 lei).

Na letisku sme si našli za rohom hlavnej budovy diskrétne zákutie a kamarát otvoril svoju fľašu. Statočne sa dal do konzumácie obsahu. Ja som na to nemal ani pomyslenie. Ochutnávka vín  v Milestii Mici (takmer 1,5 litra) a bohaté jedlo mi zaplnili žalúdok tak, že sa doň už viac nezmestilo. Aj kamarát nezvládol vypiť viac než dve, tri deci. Rozhodol som sa svoju fľašu niekomu venovať. Vybral som si na to peknú policajtku, ktorá práve išla, aj so svojim kolegom, okolo nás. Pristúpil som k nej a vysvetlil jej, že fľašu nemôžem zobrať na palubu lietadla a vypiť ju tiež nevládzem, tak by som jej ju chcel venovať.

„Ale ja som v službe! A v uniforme! Nemôžem fľašu zobrať!“ poučila ma a pohľadom nenápadne skúmala, kde sú na budove umiestnené kamery.

„Nechajte fľašu tu na lavičke!“ navrhla mi.

Lenže mne sa nechcelo fľašu len tak niekde nechať, a dúfať, že ju ktosi objaví. Chcel som ju dať konkrétnemu človeku – to som jej aj povedal. Policajtka sa pozrela na svojho kolegu a v očiach jej zrazu zaihral šibalský výraz:

„No, veď ju nechajte tu na lavičke…“

Pochopil som, že prevziať fľašu odo mňa nemôže. Ale nájsť počas pochôdzky podozrivý predmet na lavičke, to je priama výzva, aby ho zaistila a odniesla na dôkladné preskúmanie.

Verím, že im chutilo.

Kišiňovské letisko

 

Zdroj fotografií: autor textu

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2131833x
Priemerná čítanosť článkov: 3595x

Autor blogu

Kategórie