Založ si blog

Príručka samovraha – 32. časť

SAMOVRAŽDA S POUŽITÍM POMÔCOK

(v texte sú použité poznámky pod čiarou, ktoré sa nachádzajú na konci článku)

Táto skupina samovrážd zahŕňa obrovské množstvo rozličných predmetov, pomocou ktorých sa samovrahovia dokážu zniesť z tohto sveta. Skupina vedcov – suicidológov sústredených okolo University of Xantipa však rozlišuje pomôcky na:

 

  • konkrétne
  • nekonkrétne

 

Medzi konkrétne pomôcky patrí takmer všetko:

(pištole, pušky, samopaly, guľomety, delá, luky, kuše, iné strelné zbrane, kuchynské nože, poľovnícke nože, útočné nože, bodáky, kosy, kosáky, britvy, žiletky, nožničky, kordy, meče, oštepy, halapartne, iné bodné a rezné zbrane, kravaty, opasky, remene, laná, elektrické káble, kabeláž káblovej televízie, rybárske lanká, gymnastické stuhy, vôdzky na venčenie psov, lonžky na lonžovanie koní, akékoľvek iné popruhy, lieky, prípravky na spanie, alkohol, drogy, igelitové vrecká, odkryté elektrické zásuvky, rozvodné skrinky elektrického prúdu v kombinácii s mokrými rukami, plynové sporáky, propán-butánové bomby, benzín…)

Do tejto kategórie patrí aj benzín v kombinácii so zápalkami, ale tento „pochodňový“ druh samovraždy samovrahovia vykonávajú takmer výlučne z politických dôvodov a len málokedy pre nefungujúce pouličné osvetlenie a z toho vyplývajúcu nebezpečnosť ponurých mestských uličiek.

 

Medzi nekonkrétne pomôcky patrí LEN neustála a vytrvalá buzerácia od manžela/ky, ktorý/á vás doženie k zúfalému činu.

 

 

Samovražda s použitím strelnej zbrane

Tento spôsob odchodu zo sveta je pomerne obľúbený, pretože sa o ňom traduje, že má vysokú efektivitu. Problém je, že len málokto vlastní strelnú zbraň[1], respektíve nie každý si ju dokáže zohnať, i keď aj v tejto oblasti sa míľovými krokmi amerikanizujeme.

Strelná zbraň je vhodnejšia pre mužov ako pre ženy. Dôvod je prostý – autor ho môže demonštrovať na príklade vlastnej manželky.

(Nie, nie, manželka zatiaľ za sebou žiadny pokus o samovraždu nemá, i keď vzhľadom na to, že žije po autorovom boku, je to nepochopiteľné a obdivuhodné zároveň.)

Ak manželka na prechádzke hádže nášmu psovi loptičku, môže mieriť ako dlho chce, loptička nikdy neletí rovno vpred (ako by ju hodil každý normálny chlap a ako to aj ona mala pôvodne v úmysle), ale za ňu, vedľa nej, či niekedy dokonca priamo nad ňu s tým, že jej vzápätí dopadne na hlavu. Nie, nejde o nejakú manželkinu nacvičenú cirkusovú špecialitu! Tak mieri 99% všetkých žien! Čím to je spôsobené, netuším. Nenaďabil som na nijaký výskum, ktorý by sa touto problematikou zaoberal. Treba to proste brať ako fakt. Ženy sú raz také!

Niekto môže namietnuť, že máme predsa úspešnú reprezentantku – športovú strelkyňu Danku Bartekovú…

Áno máme, ale jednak je to výnimka potvrdzujúca pravidlo, jednak by mal niekto na Slovenskom streleckom zväze preskúmať či to nie je chlap[2] – veď aj spevák Peter Cmorík sa s ňou rozišiel a to iste muselo mať nejaký dôvod[3].

Možno teda konštatovať, že ak by prípadná samovrahyňa chcela použiť strelnú zbraň, najbezpečnejšie miesto v širokom okolí by bolo práve to, na ktorom by stála ona a v ohrození života by boli všetci naokolo. Strelné zbrane by teda mali používať len chlapi!

 

Tabuľka č.1  Profesijná skladba samovrahov, ktorí použili strelnú zbraň za roky 2005-2010 (Zdroj: Dojč/Poláková 2010)

Profesia:            Počet prípadov:       z toho neúspešných:

Vojaci z povolania               298                         0

policajti                                204                         0

esbéeskári                             186                         0

kuchári                                  32                         18

učitelia                                  22                         10

robotníci                                 8                          4

spisovatelia                             2                          2

 

Tabuľka č.1 neprináša nijaké neočakávané čísla, je pochopiteľné, že na prvých miestach dominujú tí, ktorí majú ľahký prístup k strelnej zbrani. Rovnako pochopiteľné je, že u týchto profesijných skupín evidujeme stopercentnú úspešnosť samovraždy – veď sú to ľudia, ktorí so zbraňou pracujú v súvislosti s náplňou práce profesionálne. Ďalšia tabuľka je omnoho zaujímavejšia. Bádatelia Dojč a Poláková v nej skúmali motiváciu samovraždy u prvých troch najviac ohrozených profesijných skupín.

 

Tabuľka č.2 Motívy samovraždy u najviac ohrozených profesijných skupín. (Zdroj: Dojč/Poláková 2010)

Motív:                    vojaci z povolania:     policajti:      esbéskári:

celkom                                  298                   204            186

zvada s manželkou                   2                       2                0

nešťastná láska                         3                       2                1

nevylieč. choroba                     1                       0                0

depresie                                    0                       0                1

rutinné čistenie zbrane          202                   126              98

hranie sa so zbraňou               51                     46              38

machrovanie so zbraňou        36                     27               48

 

Samovraždu s použitím strelnej zbrane zvolil aj Adolf Hitler. Tesne pred koncom vojny, keď začul[4] nad svojim bunkrom dupotať vojenské čižmy a aj cez utesnený strop k nemu doľahol vzrušený rozhovor nedočkavých ruských vojakov bažiacich po führerových hodinkách:

 

„Tы энаеш какое часы будут у Гитлера?“,

„Я думаю что Рольeks!“

 

podľahol vodca Tretej ríše panike. Prehltol ampulu s jedom. Nechcel však nič ponechať náhode (a hodinky Rusom), tak sa ešte aj pozichroval. (spisovne by sa malo napísať, že sa poistil, ale bol to Rakúšan/Nemec, rodným jazykom mu bola nemčina, z čoho vyplýva, že sa určite pozichroval). Takže sa ešte aj pozichroval a po skonzumovaní jedu si strelil do hlavy pištoľou Walther 7.65.

Guľka do hlavy je pomerne istá samovražda, ktorá navodí smrť v mikrosekundách[5]. Len nie každý sa dostane k strelnej zbrani. Ideálne podmienky pre tento druh samovraždy sú vytvorené v Spojených štátoch amerických – tam sa totiž, na toho, kto nevlastní strelnú zbraň dívajú ako na telesne postihnutého! Veď o čom inom svedčí skutočnosť, že National Rifle Association (Národná strelecká asociácia – americká nezisková organizácia pre ochranu občianskych práv) má toľko členov, ako je počet obyvateľov Slovenska!

Rizikom streleckej samovraždy je, že v poslednej chvíli v pude sebazáchovy trhnete rukou a trafíte niektorú pre život nepodstatnú časť tela, alebo dokonca cez okno nič netušiaceho lupiča, ktorý práve vykradol banku sídliacu cez ulicu oproti vášmu bytu[6].

[1] Za predpokladu, že nie ste Američan!

[2] To je samozrejme nezmysel, pretože D. Barteková je veľmi pekná mladá žena strieľajúca asfaltové holuby, to len autor tohto textu strelil capa.

[3] Peter Cmorík, ako je známe, je niekoľkonásobným držiteľom titulu Zlatý slávik v rovnomennej speváckej ankete. Žeby tu kdesi boli korene nezhody medzi strelkyňou Bartekovou a spevákom? Zamierila párkrát strelkyňa svoju brokovnicu namiesto na asfaltového holuba na Zlatého slávika? Vták ako vták, nie?

[4] Hitler bol, samozrejme,  stále presvedčený, že vojnu vyhrá.

 

[5] Samozrejme za predpokladu, že do hlavy triafate adekvátnou guľkou. Slivkové guľky zo zemiakového cesta z jedálnička vašej starej matere tiež nie sú zlé, ale vážnejšie škody na vašej lebke nenarobia, ani keby ste ich práve vytiahli z mrazničky.

[6] V takom prípade by ste mali dosť veľký problém – po neúspešnej samovražde by ste sa stali všeobecne uznávaným a úspešným hrdinom, banka by vám za dolapenie páchateľa vyplatila nemalú odmenu a vy by ste vlastne už nemali dôvod zabiť sa. Vyvarujte sa teda nepresnej streľby na vlastnú hlavu!

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2120465x
Priemerná čítanosť článkov: 3582x

Autor blogu

Kategórie