Založ si blog

Príručka samovraha – 34. časť

V texte sú použité poznámky pod čiarou, nachádzajú sa na konci článku)

Ak v byte nemáte vhodný hák, použiteľná väčšinou býva aj povala. Na nej sa nachádza množstvo všelijakých nosných trámov, a ak dom nie je v správe 1. bratislavskej komunálnej, tak je dosť možné, že niektorý z nich nebude prehnitý. Ak ste po vystúpení na najvyššie poschodie s prekvapením zistili, že povalu nemáte[1], môžete využiť stúpaním získanú nadmorskú výšku a operatívne zmeniť obeseneckú samovraždu za skokovú.

Ak sa vešiate v prírode, nevešajte sa priamo na značkovanom turistickom chodníku. Turistov, pred ktorými sa znenazdajky zjavia hompáľajúce sa nohy, by mohol trafiť šľak. Častý výskyt obesencov na turistických chodníkoch vo Vysokých Tatrách by mohol uškodiť ich povesti[2].

Ak nemáte povolenie z ministerstva životného prostredia, odboru posudzovania vplyvu na životné prostredie, v žiadnom prípade sa nevešajte na chránené stromy! Mohli by ste dostať pokutu[3]!

Športoví gymnasti, u ktorých bežnou súčasťou cvikovej zostavy býva vis na hrazde, majú už natrénované a ak by chceli so životom skoncovať, stačilo by im športový výkon len mierne modifikovať.

Ako už bolo spomenuté, pri samovražde obesením je najlepšie slučku umiestniť na hlavu. Iné časti tela nie sú príliš vhodné, i keď v hovorovej reči je nesmierne populárne:

„Obesím ťa za …. do prievanu!“

 

Pred samotným obesením sa odporúča vyrátať si tzv. BMI index podľa vzorca:

m

BMI =   —–

h2

pričom m = telesná hmotnosť v kilogramoch a h = telesná výška v metroch.

Na internete sa pomerne jednoducho dajú nájsť tzv. BMI kalkulačky na uľahčenie výpočtu. Na základe hodnoty, ktorá vám vyjde z uvedeného vzorca sa zaradíte do jednej 5 piatich kategórií:

  1.  do 18,5     podvýživa
  2.  18,5 – 25   ideálna, zdravá váha
  3.  25 – 30     mierna nadváha
  4.  30 – 40     obezita
  5.  nad 40      ťažká obezita (v hovorovom žargóne – tlstý jak sviňa)

 

Prečo je to dôležité?

Nuž preto, že pri obesení sa môžete buď zadusiť, alebo si zlámať väzy. Príjemnejšia a najmä rýchlejšia smrť nastáva bezpochyby pri zlámaných väzoch. O tom, či sa pri skoku do prázdna so slučkou na krku zadusíte alebo si zlámete väzy rozhoduje:

  1. výška skoku
  2. vaša telesná hmotnosť

Čím je vaša telesná hmotnosť vyššia, tým je väčšia šanca, že si väzy zlámete. Presnejšie povedané, ľudia s BMI indexom nad hodnotu 30 (obezita a ťažká obezita) majú takmer isté, že si ich pri vešaní zlámu. To je jediná výhoda nadváhy! Inak obezita prináša samé nevýhody: zvýšený krvný tlak, choroby srdca, choroby kĺbov, choroby ciev, neschopnosť prejsť dverami lodnej kajuty…

Ak patríte k zdravo žijúcim a teda chudým ľuďom a nechcete sa pri vešaní dusiť, môžete si pred skokom na nohy zavesiť nejakú záťaž. U človeka priemerného vzrastu, záťaž by mala vážiť minimálne 20 kilogramov.

Ak ste náruživý pivár môžete sa pokúsiť záťaž vyriešiť vypitím niekoľkých krígľov, hoci 20 kg = cca 40 pív… a to teda neviem, či ste až taký dobrý…

Ako záťaž si môžete o nohu priviazať prakticky čokoľvek, čo je skladné, teda menších rozmerov – ideálne sú kotúče nakladacej posilňovacej činky, vrece cementu, alebo nevýkonný kolega z práce, o ktorom sa váš riaditeľ vyjadril, že je pre podnik záťažou.

Ak ste pred činom na upokojenie zhltli tabletku nejakého sedatíva a teraz z neho máte ťažké viečka, nespoliehajte sa na to, že práve tie budú onou dostatočnou záťažou.

V bežnej obeseneckej praxi sa vyskytli aj úmrtia u ľudí, ktorí sa obesili za iné časti tela. Známe sú napríklad prípady horolezcov, ktorí vypadli zo steny a ostali visieť na lane v sedacom a hrudnom úväze a hoci nezranení, nedokázali sa priblížiť naspäť k stene. Kým prišiel na pomoc vrtuľník so záchranármi, v dôsledku kolapsu obehovej sústavy priškrtenej popruhmi sedacieho úväzu došlo k fatálnemu koncu. Ako však už bolo spomenuté, týchto ľudí nemožno považovať za samovrahov, hoci niektorí ľudia si to o nich myslia.

[1] Týka sa to obyvateľov paneláku, ktorí po celý svoj život neboli v dome vyššie, ako na vlastnom poschodí…

[2] Povesti Tatier, nie aktérov samovraždy – aby bolo jasné!

[3] K žiadosti o povolenie treba priložiť 5 eurový kolok! Vybavením potrebného povolenia sa vyhnete 2 000 eurovej pokute!

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100845x
Priemerná čítanosť článkov: 3579x

Autor blogu

Kategórie