Založ si blog

Príručka samovraha – 64. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Zastrelenie

(v texte sú použité poznámky pod čiarou nachádzajúce sa na konci článku)

Roque, Jacqueline (60) – inšpiračná múza a druhá manželka významného španielskeho maliara a sochára Pabla Picassa. Počas ich 11 rokov trvajúceho manželstva Picasso vytvoril viac ako 400 Jacquelininych portrétov.

V mestečku Vallauris na pobreží francúzskej Riviery sa 27-ročná Jacqueline v roku 1953 prvý raz stretla s Picassom, ktorý mal vtedy už 72 rokov. Po dlhom dvorení, ktoré okrem iného pozostávalo z toho, že jej na dom maľoval kriedou holubicu a každý deň jej nosil ružu, súhlasila so schôdzkami. Stala sa jeho milenkou a keď o dva roky neskôr zomrela maliarova prvá žena Oľga Chochlova, v roku 1961 sa vzali. Jacqueline sa údajne správala  k maliarovi ako ku svätcovi.

Po Picassovej smrti v roku 1973 sa s ňou Francoise Gilotová – jeho milenka z rokov 1943-1953 a matka dvoch jeho detí, súdila o dedičstvo. Nakoniec obe ženy uzavreli dohodu, ktorá bola na prospech všetkých – založili Picassovo múzeum v Paríži. Osamelá Jacqueline sa však z Picassovej smrti nespamätala a v roku 1986 sa zastrelila guľkou do hlavy.

 

Sachs, Fritz Gunter (79) – nemecký multimilionár. V 60. rokoch minulého storočia bol poprednou svetovou celebritou, typickým predstaviteľom zámožného a kultivovaného playboya.

Bol vnukom Wilhelma von Opela, zakladateľa automobilky Opel. V mladosti bol známy svojimi milostnými aférami, jeho milenkou bola aj bývalá iránska kráľovná Soraya Esfandiary-Bakhtiariová. Do manželstva vstúpil trikrát. Najprv s Anne Marie Fauerovou, druhý raz s francúzskou herečkou Brigitte Bardotovou a tretí raz s modelkou Mirjou Larssonovou. Svoju druhú manželku Brigitte Bardotovú „balil“ napríklad tak, že preletel nad jej sídlom na francúzskej Riviére vrtuľníkom a zhodil jej z neho stovky červených ruží. Letecké doručovanie kvetov zaúčinkovalo – v roku 1966 sa v Las Vegas zobrali, ale k rozvodu dospeli už po troch rokoch manželstva[1].

V máji 2011 sa zastrelil vo svojej rezidencii vo švajčiarskom Gstaade. V liste na rozlúčku svoj čin zdôvodnil zhoršujúcim sa zdravotným stavom, pod ktorý sa podpísala aj rozvíjajúca sa Alzheimerova choroba[2].

 

Svoboda, Karel (68) – český skladateľ filmovej, televíznej, populárnej a muzikálovej hudby. Pre Karla Gotta napísal okolo 80 pesničiek a hitmi zásoboval aj mnohých ďalších českých spevákov. Napísal tiež hudbu k seriálu Návštevníci i znelku k seriálu Včielka Mája. Spolupracoval na mnohých seriáloch s nemeckou televíziou ZDF.

Rok po svadbe s Vendulou Svobodovou sa im narodila dcéra Klára, ktorá ako dvojročná ochorela na leukémiu a ako štvorročná na toto ochorenie zomrela.

V osudný víkend odcestovala Vendula na Šumavu. Svoboda v nedeľu dopoludnia poklebetil so svojim záhradníkom, skočil do samoobsluhy, kde si kúpil šunku, rožky a noviny. Cestou späť stretol majiteľa miestnej pizzerie a dohodol sa s ním, že večer aj s Vedulou prídu k nemu na kávu. Nikto na skladateľovi nespozoroval nič neobvyklé…

Lenže už o hodinu bolo všetko inak.

Podľa policajných protokolov sa Svoboda zastrelil v záhrade svojho domu revolverom Smith and Wesson, kalibru 5.38 Special, ktorý mu po výstrele zostal v ruke. Okrem toho mal skladateľ registrovanú ešte jednu zbraň, ktorá sa nikdy nenašla. Chýbajúca zbraň preto rozpútala špekulácie, či náhodou namiesto samovraždy nešlo o vraždu.

 

Štěpánek, Martin (63) – český herec, režisér, novinár, politik, syn herca Zdeňka Štěpánka. Účinkoval v Národnom divadle, v Činohernom klube, v Divadle na Vinohradech.

V roku 1981 emigroval cez Rakúsko do Nemecka, kde neskôr pôsobil v mníchovskej redakcii rádia Slobodná Európa. Do vlasti sa vrátil v roku 1994. Vo vláde premiéra Topolánka pôsobil ako minister kultúry.

Vo štvrtok 16. septembra 2010 po siedmej večer sa v pražskom byte na rozhraní Vinohradov a Žižkova zastrelil. Na čin použil vlastnú, legálne držanú zbraň. Našla ho jeho manželka, herečka Jaroslava Tvrzníková, s ktorou prežil celý život. Nedalo sa mu už pomôcť, Štěpánek bol veľmi dobrý strelec.

Zastrelil sa pravdepodobne kvôli rakovine. S chorobou najprv bojoval, podstúpil operáciu krku, ale potom sa už liečiť nechcel. Chemoterapie odmietal, bolo mu po nich zle. K problémom s prehĺtaním sa pridali bolesti chrbta. Strach z pomalého umierania, z bezmocnosti a krutých bolestí ho pravdepodobne dohnal k zúfalému činu.

Herec sa pomerne výdatne venoval aj alkoholu, najmä vodke a pivu. Totálne opitého ho videlo množstvo ľudí. Ochrankári z ministerstva kultúry o ňom hovorili, že sa často opil až do bezvedomia. Vtedy ho odniesli do jeho ministerskej pracovne, kde sa vyspal. Veľakrát vraj ani nešiel domov a na ministerstve bol bez prestávky niekoľko dní.

Zároveň bol však aj športovým strelcom a poľovníkom a v tomto prostredí ho opitého nikto nevidel. Ako ľavák si dal v Taliansku vyhotoviť guľovnicu a dve brokovnice uspôsobené na streľbu touto rukou.

Štěpánek svoju povesť výborného strelca v onen osudný deň skutočne potvrdil.

 

Štursa, Jan Josef (45) – český sochár, jeden zo zakladateľov českého moderného sochárstva. Bol členom Českej akadémie vied a umení a členom Societé Nationale des Beaux v Paríži i ďalších prominentných umeleckých organizácií.

Dňa 28. apríla 1925 sa zúčastnil umiestnenia svojej sochy Dar nebes a země v Modernej galérii v pražskej Stromovke. Po tomto akte, sužovaný bolestivými príznakmi rozvíjajúcej sa syfilitídy, sa vrátil do svojho ateliéru na Akadémii, kde sa ťažko postrelil a na následky zranení  o štyri dni neskôr – 2. mája 1925 zomrel.

 

[1] Pravdepodobne sa Sachsovi minuli ruže.

[2] Za týchto okolností mal šťastie, že si zapamätal kam si odložil svoju zbraň.

President manufactory s r. o.

01.03.2024

Marketingové agentúry nám v priebehu pár týždňov vyrobili z neznámeho nímanda Andreja Kisku prezidenta. Nepoučili sme sa a v nasledujúcich voľbách nám marketingové agentúry vyrobili z neznámej ženy prezidentku. V oboch prípadoch občania volili ľudí, o ktorých celoživotnej histórii a celoživotných postojoch nič nevedeli. Bol im predložený len „skvostný“ [...]

Aká je lojalita Armády SR voči Ficovej vláde?

27.02.2024

Pre nasledujúci text nemám jednoznačné dôkazy, takže netvrdím, že sa nemôžem mýliť, ale vysvetlím, prečo si myslím, že omyl je vysoko nepravdepodobný. Dňa 24. februára 2024 som letel do cyperskej Larnaky. Let Ryainair č. 708, odlet z Viedne o 16,00. (Tieto presné údaje píšem pre prípadnú potrebu ministra obrany R. Kaliňáka). Lietadlo bolo plné. Okrem množstva [...]

Volyň na indexe?

24.02.2024

Dnes svoju trilógiu článkov venovaných filmu zakončím poslednou časťou. Včera som si premietol film Wojciecha Smarzowskeho Volyň. Ide o dve a pol hodiny trvajúcu historickú vojnovú drámu nakrútenú v roku 2016, teda ešte pred ruskou špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine. Človeku sa až prieči pri takomto filme, z ktorého priam hmatateľne tryská zlo, napísať, že [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 582
Celková čítanosť: 2086331x
Priemerná čítanosť článkov: 3585x

Autor blogu

Kategórie