Založ si blog

Príručka samovraha – 64. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Zastrelenie

(v texte sú použité poznámky pod čiarou nachádzajúce sa na konci článku)

Roque, Jacqueline (60) – inšpiračná múza a druhá manželka významného španielskeho maliara a sochára Pabla Picassa. Počas ich 11 rokov trvajúceho manželstva Picasso vytvoril viac ako 400 Jacquelininych portrétov.

V mestečku Vallauris na pobreží francúzskej Riviery sa 27-ročná Jacqueline v roku 1953 prvý raz stretla s Picassom, ktorý mal vtedy už 72 rokov. Po dlhom dvorení, ktoré okrem iného pozostávalo z toho, že jej na dom maľoval kriedou holubicu a každý deň jej nosil ružu, súhlasila so schôdzkami. Stala sa jeho milenkou a keď o dva roky neskôr zomrela maliarova prvá žena Oľga Chochlova, v roku 1961 sa vzali. Jacqueline sa údajne správala  k maliarovi ako ku svätcovi.

Po Picassovej smrti v roku 1973 sa s ňou Francoise Gilotová – jeho milenka z rokov 1943-1953 a matka dvoch jeho detí, súdila o dedičstvo. Nakoniec obe ženy uzavreli dohodu, ktorá bola na prospech všetkých – založili Picassovo múzeum v Paríži. Osamelá Jacqueline sa však z Picassovej smrti nespamätala a v roku 1986 sa zastrelila guľkou do hlavy.

 

Sachs, Fritz Gunter (79) – nemecký multimilionár. V 60. rokoch minulého storočia bol poprednou svetovou celebritou, typickým predstaviteľom zámožného a kultivovaného playboya.

Bol vnukom Wilhelma von Opela, zakladateľa automobilky Opel. V mladosti bol známy svojimi milostnými aférami, jeho milenkou bola aj bývalá iránska kráľovná Soraya Esfandiary-Bakhtiariová. Do manželstva vstúpil trikrát. Najprv s Anne Marie Fauerovou, druhý raz s francúzskou herečkou Brigitte Bardotovou a tretí raz s modelkou Mirjou Larssonovou. Svoju druhú manželku Brigitte Bardotovú „balil“ napríklad tak, že preletel nad jej sídlom na francúzskej Riviére vrtuľníkom a zhodil jej z neho stovky červených ruží. Letecké doručovanie kvetov zaúčinkovalo – v roku 1966 sa v Las Vegas zobrali, ale k rozvodu dospeli už po troch rokoch manželstva[1].

V máji 2011 sa zastrelil vo svojej rezidencii vo švajčiarskom Gstaade. V liste na rozlúčku svoj čin zdôvodnil zhoršujúcim sa zdravotným stavom, pod ktorý sa podpísala aj rozvíjajúca sa Alzheimerova choroba[2].

 

Svoboda, Karel (68) – český skladateľ filmovej, televíznej, populárnej a muzikálovej hudby. Pre Karla Gotta napísal okolo 80 pesničiek a hitmi zásoboval aj mnohých ďalších českých spevákov. Napísal tiež hudbu k seriálu Návštevníci i znelku k seriálu Včielka Mája. Spolupracoval na mnohých seriáloch s nemeckou televíziou ZDF.

Rok po svadbe s Vendulou Svobodovou sa im narodila dcéra Klára, ktorá ako dvojročná ochorela na leukémiu a ako štvorročná na toto ochorenie zomrela.

V osudný víkend odcestovala Vendula na Šumavu. Svoboda v nedeľu dopoludnia poklebetil so svojim záhradníkom, skočil do samoobsluhy, kde si kúpil šunku, rožky a noviny. Cestou späť stretol majiteľa miestnej pizzerie a dohodol sa s ním, že večer aj s Vedulou prídu k nemu na kávu. Nikto na skladateľovi nespozoroval nič neobvyklé…

Lenže už o hodinu bolo všetko inak.

Podľa policajných protokolov sa Svoboda zastrelil v záhrade svojho domu revolverom Smith and Wesson, kalibru 5.38 Special, ktorý mu po výstrele zostal v ruke. Okrem toho mal skladateľ registrovanú ešte jednu zbraň, ktorá sa nikdy nenašla. Chýbajúca zbraň preto rozpútala špekulácie, či náhodou namiesto samovraždy nešlo o vraždu.

 

Štěpánek, Martin (63) – český herec, režisér, novinár, politik, syn herca Zdeňka Štěpánka. Účinkoval v Národnom divadle, v Činohernom klube, v Divadle na Vinohradech.

V roku 1981 emigroval cez Rakúsko do Nemecka, kde neskôr pôsobil v mníchovskej redakcii rádia Slobodná Európa. Do vlasti sa vrátil v roku 1994. Vo vláde premiéra Topolánka pôsobil ako minister kultúry.

Vo štvrtok 16. septembra 2010 po siedmej večer sa v pražskom byte na rozhraní Vinohradov a Žižkova zastrelil. Na čin použil vlastnú, legálne držanú zbraň. Našla ho jeho manželka, herečka Jaroslava Tvrzníková, s ktorou prežil celý život. Nedalo sa mu už pomôcť, Štěpánek bol veľmi dobrý strelec.

Zastrelil sa pravdepodobne kvôli rakovine. S chorobou najprv bojoval, podstúpil operáciu krku, ale potom sa už liečiť nechcel. Chemoterapie odmietal, bolo mu po nich zle. K problémom s prehĺtaním sa pridali bolesti chrbta. Strach z pomalého umierania, z bezmocnosti a krutých bolestí ho pravdepodobne dohnal k zúfalému činu.

Herec sa pomerne výdatne venoval aj alkoholu, najmä vodke a pivu. Totálne opitého ho videlo množstvo ľudí. Ochrankári z ministerstva kultúry o ňom hovorili, že sa často opil až do bezvedomia. Vtedy ho odniesli do jeho ministerskej pracovne, kde sa vyspal. Veľakrát vraj ani nešiel domov a na ministerstve bol bez prestávky niekoľko dní.

Zároveň bol však aj športovým strelcom a poľovníkom a v tomto prostredí ho opitého nikto nevidel. Ako ľavák si dal v Taliansku vyhotoviť guľovnicu a dve brokovnice uspôsobené na streľbu touto rukou.

Štěpánek svoju povesť výborného strelca v onen osudný deň skutočne potvrdil.

 

Štursa, Jan Josef (45) – český sochár, jeden zo zakladateľov českého moderného sochárstva. Bol členom Českej akadémie vied a umení a členom Societé Nationale des Beaux v Paríži i ďalších prominentných umeleckých organizácií.

Dňa 28. apríla 1925 sa zúčastnil umiestnenia svojej sochy Dar nebes a země v Modernej galérii v pražskej Stromovke. Po tomto akte, sužovaný bolestivými príznakmi rozvíjajúcej sa syfilitídy, sa vrátil do svojho ateliéru na Akadémii, kde sa ťažko postrelil a na následky zranení  o štyri dni neskôr – 2. mája 1925 zomrel.

 

[1] Pravdepodobne sa Sachsovi minuli ruže.

[2] Za týchto okolností mal šťastie, že si zapamätal kam si odložil svoju zbraň.

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100383x
Priemerná čítanosť článkov: 3578x

Autor blogu

Kategórie