Založ si blog

Príručka samovraha – 66. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Zastrelenie

 

(V texte sú použité poznámky pod čiarou. Nachádzajú sa na konci článku)/

 

Vrabec, Ján (56) – slovenský medzinárodne uznávaný sexuológ, riaditeľ Inštitútu lekárskej sexuológie, dlhoročný predseda Slovenskej sexuologickej spoločnosti. 15. júna 2006 sa zastrelil legálne držanou zbraňou v suteréne svojho domu na Beckovskej ulici v Bratislave.

Podľa ľudí, ktorí ho poznali, najpravdepodobnejšou príčinou samovraždy sa javia rodinné problémy, ktoré známy sexuológ „liečil“ tým najhorším spôsobom – alkoholom a liekmi.

Lekár mal za sebou škandalózne rozvodové konanie a následné hádky o majetok s manželkou Hanou. Viac, ako strata manželky známeho sexuológa vraj trápilo odcudzenie vlastných detí. Údajne nevedel, že syn promoval, ani to, že dcéra sa vydala – dozvedal sa to od cudzích. Ťažko vraj niesol aj otcovu smrť, ku ktorej došlo rok pred samovraždou a ktorého navštevoval takmer každý deň.

Známy sexuológ mal vlastného psychiatra, ktorého navštevoval so svojimi problémami, lenže ten zomrel pár dní pred Vrabcovou samovraždou.

 

Yngve, Ohlin Per (22) – švédsky spevák, známy ako vokalista nórskej black metalovej skupiny Mayhem. Vystupoval pod umeleckým menom Dead (Mŕtvy). Ako dieťa mal veľké zdravotné problémy, trpel poruchami spánku. Desaťročného ho postihlo silné krvácanie sleziny po úraze na lyžiach. Po prevoze do nemocnice ho vyhlásili za mŕtveho, ale napokon sa prebral. Odvtedy bol psychicky nevyrovnaný a obdivoval smrť. Kvôli svojim psychickým problémom sa stal obeťou šikany zo strany spolužiakov, ktorí ho mlátili. Spolužiakov údajne rozčuľovala Ohlinova záľuba vo smrti.

V roku 1986 založil deadmetalovú skupinu, ktorej dal[1] názov Morbid. Z kapely ale čoskoro odišiel a pridal sa ku skupine Mayhem[2]. Tam sa zoznámil s gitaristom Euronymousom, s ktorým si dobre rozumel (Deadova záľuba v smrti sa hodila k Euronymousovej záľube v okultizme). S Deadom sa začalo najslávnejšie obdobie skupiny Mayhem. Dead svoje spevácke výkony vylepšoval čudnými kúskami – niekoľkokrát sa na javisku porezal, nosil šaty, ktoré predtým na niekoľko týždňov zahrabal pod zem[3]… Mimo javiska bol vraj introvertný a uzavretý.

Neskôr si Dead s Euronymousom spoločne kúpili dom neďaleko Kråkstadu. Euronymousa však začalo Deadovo bláznovstvo štvať. Začali sa hádať. V roku 1991, pár dní pred samovraždou, Dead požiadal spoluhráča Varga Vikernesa o niekoľko nábojov do svojej brokovnice. Dead zvykol poľovať v lese pri svojom dome, takže Varg, ktorý kolegu poznal len ako hudobníka a nevedel o jeho samovražedných sklonoch mu požadované náboje dal. Dňa 8. apríla 1991 to na Deada „prišlo“. Najprv sa pokúsil podrezať, ale nôž bol príliš tupý, tak zmenil svoju samovražednú pomôcku a zastrelil sa brokovnicou. V liste na rozlúčku sa ospravedlnil za krv.

Keď Euronymous Deadovo telo našiel, neotáľal a vydal sa do obchodu kúpiť fotoaparát. Po návrate Deadovo telo spolu s rôznymi predmetmi nainštaloval do fotografickej kompozície  a niekoľkokrát stlačil spúšť. Až potom zavolal políciu. Euronymous sa staval k Deadovej samovražde veľmi chladne a využil ju k ešte väčšej publicite okolo kapely. Fotografiu s detailom prestrelenej hlavy a vytečeného Deadovho mozgu použil na obal platne skupiny Mayhem Dawn of the Black Hearts.

O dva roky neskôr sa Euronymous, ktorý hlásil k satanizmu a bol autorom mnohých extrémne mizantropických vyhlásení stal obeťou vraždy. Zabil ho už spomínaný hudobník Varg Vikernes, bývalý spoluhráč z kapely. Vikernesa zatkli a v nasledujúcom súdnom procese mu vymerali trest odňatia slobody vo výške 21 rokov, čo je v Nórsku maximálna možná doba väzenia. Dôvodom bolo uznanie viny aj v prípadoch vypálenia drevených kostolov Åsane church v Bergene, Skjold Church vo Vindafjorde, Holmenkollen Chapel v Oslo ako aj  v prípade pokusu o vypálenie Storetveit Church v Bergene.

[1] Úplne nečakane…

[2] To nebol oveľa lepší názov pre skupinu, vo švédčine to slovo znamená chaos.

[3] Ináč bol v poriadku…

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100448x
Priemerná čítanosť článkov: 3578x

Autor blogu

Kategórie