Založ si blog

Migy migli na Ukrajinu

Slovenčina má jedno pekné a momentálne aktuálne slovo – mignúť. Podľa Slovníka slovenského jazyka znamená: náhlivo opustiť nejaké miesto, vzdialiť sa, odísť, ujsť, prípadne zdrhnúť…

Veľmi sa hodí v súvislosti so slovenskými stíhačkami, ktoré náhlivo a protiprávne migli na Ukrajinu. Migli tak rýchlo, že sa naše proamerické politické bábky ani nestihli dohodnúť, či a kto má kompetenciu o darovaní migov rozhodnúť. Len škoda, že sa tak nestalo za čias, keď veľvyslancom na Ukrajine bol pán Migaš (ako vtipne pripomenul bloger mirsa) – vtedy by slovná hračka bola dokonalá: Migy migli za Migaša.

Dobre, teraz už vážne.

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda vo svojej analýze jednoznačne pomenoval situáciu a povedal, že ide o zásadnú otázku zahraničnej politiky a pokiaľ sa to urobí prostredníctvom medzinárodnej zmluvy, takáto zmluva má charakter vojenskej zmluvy, na ratifikáciu ktorej je potrebný súhlas Národnej rady SR!

Tá však súhlas nedala, ba o veci ani nerokovala!

Ak by niekto chcel oponovať, že táto analýza je nesprávna, možno mu odpovedať slovami prof. Burdu:

„Opak by znamenalo iba prijatie záveru, že odovzdanie zásadných bojových prostriedkov bojujúcej susednej krajine nie je úkon vojenskej povahy. Znie táto veta smiešne len mne?“

Odvolaný minister a neodvolaný zbrojársky lobista Naď sa oháňa  právnou analýzou vypracovanou pravdepodobne nejakým treťotriednym ministerským šuflikantom, ktorá mu vraj potvrdila, že darovanie stíhačiek Ukrajine mohli uskutočniť. Autora analýzy nechce uviesť a najkomickejšie na veci je, že jeho nadriadený – odvolaný premiér Heger na tlačovke opakovane tvrdil, že žiadna analýza nejestvuje!

Nechcem sa však zaoberať týmto a ani tým, že zo strany Naďa ide o ďalšie, už ani neviem ktoré v poradí, klamstvo. Navyše ide aj o zlodejinu, pretože sme odovzdali letuschopný (ako sa ukázalo) materiál, za ktorý sme údajne mali dostať 900 miliónov eur a tie mali putovať do rezortu sociálnych vecí a zdravotníctva. Pravda je však taká, že sme nedostali ani cent, ale 12 útočných(!!!) vrtuľníkov, s ktorých vlastníctvom naša koncepcia armády prijatá v závere minulého roka vôbec nerátala(!). Takže nie prísun peňazí, ale ešte budeme za vrtuľníky musieť aj doplatiť ďalších 340 miliónov! Nehovoriac o tom, že ich udržiavanie bude tiež stáť nejaké peniaze a táto suma sa zvykne zväčša rovnať približne nadobúdacej cene strojov. Čiže nejde o nič iné, ako o ďalšie neplánované a nekoncepčné zaťaženie rozpočtu na mnoho rokov dopredu bez kalkulácie tohto kroku v štátnom rozpočte. To všetko pri krachujúcom zdravotníctve, školstve…

Ale ani o tom som nechcel…

Slovenská republika uzatvorila 29. apríla 1997 DOHODU MEDZI VLÁDOU RUSKEJ FEDERÁCIE A VLÁDOU SLOVENSKEJ REPUBLIKY O VOJENSKO-TECHNICKEJ SPOLUPRÁCI.

Áno, to je tá zmluva, ktorá sa týkala nadobudnutia migov. A v nej sa v článku 6 hovorí:

Žiadna zo zmluvných strán nesmie bez písomného súhlasu druhej zmluvnej strany predávať alebo prevádzať do tretích krajín zbrane a vojenské vybavenie, technickú dokumentáciu na ich výrobu, informácie a materiály získané alebo nadobudnuté ako výsledok dvojstrannej vojensko-technickej spolupráce.

Strany prijmú opatrenia na splnenie povinností uvedených v tomto článku svojimi oprávnenými organizáciami.

Stupeň a spôsoby ochrany informácií by mali byť definované v zmluvách uzatvorených oprávnenými organizáciami.

Zmluvné strany zabezpečia ochranu informácií poskytovaných v rámci vojensko-technickej spolupráce tak, aby nemohli byť zneužité na úkor záujmov Ruskej federácie a Slovenskej republiky.

V článku 9 sa hovorí o metodike predlžovania tejto zmluvy a metodike prípadného vypovedania zmluvy. Tento článok však obsahuje aj jednu dôležitú vetu:

„V prípade vypovedania tejto dohody zostanú v platnosti ustanovenia článku 6 tejto dohody.“

Čiže, ak by aj naši predstavitelia zmluvu vypovedali, hoci o takom kroku nie je nič známe, záväzok neodovzdávať zbrane do tretích krajín aj tak zostáva v platnosti!

Je teda evidentné, že slovenská vláda zmluvu porušila!

Zmluva však neobsahuje sankčný aparát.

To znamená, že Ruská federácia má ohľadom sankcií voľnú ruku! Že nejaké nastanú, je isté. Teoreticky môžu zahŕňať od odmietnutia dodávať Hegerovi stoličnú vodku, cez odmietnutie dodávať jadrové palivo našim elektrárňam až po zhodenie atómovej bomby na Sliač.

Zdroj, z ktorého som čerpal je ruská obdoba Elektronickej zbierky zákonov Slovenskej republiky  Slov-lex fungujúcej v Ruskej federácii:

Электронный фонд – более 25 000 000 актуальных правовых и нормативно-технических документов

https://docs.cntd.ru/document/499022192

(po kliknutí na obrázok sa obrázok zväčší)

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2124499x
Priemerná čítanosť článkov: 3589x

Autor blogu

Kategórie