Založ si blog

Príručka samovraha – 70. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Otrava barbiturátmi, jedmi, alkoholom…

 

(v texte sa používajú poznámky pod čiarou. nachádzajú sa na konci textu)

 

Kelley, Edward (41) – alchymista na dvore Rudolfa II. Otrávil sa po neúspešnom úteku z väzenia. Známy šarlatán anglického pôvodu Edward Kelley[1] to vôbec nemal ľahké. Po uplynutí obdobia Rudolfovej priazne ho cisár dal v roku 1591 väzniť na hradoch Křivoklát a Hněvín. Dôvod bol prostý: chcel z neho vymámiť nejestvujúce tajomstvo kameňa mudrcov[2]. Kelley sa niekoľkokrát pokúsil o útek z väzenia. Pri prvom pokuse si zlomil nohu, ale je možné aj to, že bol chromý odjakživa.[3] Vďaka tomu, že sa nemohol so zlomenou nohou hýbať, ho chytili a uväznili, vďaka tomu, že trieštivú zlomeninu nevedeli ošetriť, nohu mu amputovali. Pri ďalšom neúspešnom úteku si opäť zlomil nohu[4]. Znovu ho chytili a uväznili. Nakoniec s genialitou vlastnou len alchymistickým šarlatánom vymyslel plán, ako definitívne a natrvalo opustiť väzenskú celu.[5]

 

Kohlová, Hannelore (68) – prvá manželka nemeckého štátnika Helmuta Kohla, ktorý bol nemeckým kancelárom dlhých 16 rokov (1982 – 1998).

V roku 1993 dostala Hannelore chrípku a užívala penicilín. V dôsledku toho sa u nej rozvinula zriedkavá choroba – alergia na svetlo. Spôsobovala jej utrpenie fyzické aj psychické – obavu z kontaktu s denným svetlom. Kvôli tomuto hendikepu sa odsťahovala z vtedajšieho sídelného mesta nemeckej vlády Bonnu späť do Ludwigshafenu. Keďže rodina sa rozhodla o chorobe prvej dámy nehovoriť, mnohí novinári sa domnievali, že Kohlovci sa rozišli. Hannelore sa na verejnosti objavovala stále menej a menej a s novinármi sa stretávala v nočnom čase. Rok a pol pred smrťou sa jej choroba ešte zhoršila. Vo ludwighafenskej vile mala celé dni spustené žalúzie a udržovala minimálnu teplotu. Von vychádzala len v noci. Nebolo lekára, ktorý by jej vedel pomôcť. Užívala silné lieky, hlavne morfín. Pre svoju chorobu sa nemohla zúčastniť ani svadby mladšieho syna s Turkyňou Elif Sözen v Istanbule.

5. júla 2001 Hannelore Kohlová spáchala samovraždu. Mŕtve telo našla nasledujúci deň o 11,15 hod. manželka šoféra a domáca gazdiná Kohlovcov, Hilde Zeebergová. Na dverách izby, v ktorej sa nachádzalo našla pripevnený lístok s textom:

„Včera som išla neskoro spať. Prosím nerušiť, chcem sa vyspať.“

Gazdiná okamžite zalarmovala políciu. Kohl sa o manželkinej smrti dozvedel na zasadaní Spolkového snemu. Za čosi viac ako hodinu priletel do Ludwigshafenu. V Hannelorinom rozlúčkovom liste adresovanom Kohlovi stálo: „Vždy som ťa milovala. A ďakujem za všetko, čo si pre mňa urobil.“ Svojho manžela požiadala, aby verejnosť presvedčil, že zahynula pri autonehode. Lenže to sa už po zainteresovaní polície Hilde Zeebergovou nedalo.

Hannelore Kohlová zanechala celkom osem listov, okrem toho pre manžela, ešte dva listy pre každého zo synov a pre niektorých priateľov. Ich obsah nikto z nich nikdy neprezradil. Zanechala ešte jeden voľný list, ktorý položila na viditeľné miesto, aby ho mohol prečítať prvý, kto do miestnosti vojde. Vyšetrovanie potvrdilo, že Kohlová spáchala samovraždu, keď pomiešala lieky na spanie s morfínom a zmes vypila cez slamku. Úrady aj rodina odmietli pitvu. O tom, že išlo o samovraždu nikto nepochyboval. Kancelária Helmuta Kohla v oficiálnom vyhlásení uviedla:

„Hannelore Kohlová odišla dobrovoľne zo života, lebo nemohla ďalej znášať trýznivú bolesť spôsobenú alergiou na svetlo.“

 

London, Jack (40) – americký spisovateľ. Bol robustnej postavy, napriek tomu trpel viacerými vážnymi chorobami. Na Klondiku si nahonobil skorbut. Na ďalších cestách bližšie nešpecifikované tropické choroby. V čase svojej smrti trpel úplavicou, pokročilým alkoholizmom a urémiou. Na silné bolesti užíval morfín.

Zomrel 22. novembra 1916 na verande chaty na svojom ranči v kalifornskom Glen Ellene. Úmrtný list uvádza ako príčinu smrti urémiu po akútnej obličkovej kolike, v skutočnosti sa na vrchole slávy otrávil kombináciou morfia a atropínu. Niektorí bádatelia tvrdia, že zomrel na urémiu zhoršenú náhodným predávkovaním morfínom. Nech je pravda taká, či onaká, faktom zostáva, že zomrel v časoch, keď bol najznámejším a najlepšie plateným svetovým spisovateľom.

 

Manole, Madalina (43) – rumunská speváčka, skladateľka, inštrumentalistka. Zomrela v deň svojich 43 narodenín. Speváčku našiel mŕtvu jej manžel v kúpeľni ich domu na ulici Grivitei v Otopeni. Ležala v kaluži krvi a pitva potvrdila masívne krvácanie do mozgu. Madalina spáchala samovraždu vypitím pol litra vysokotoxického pesticídneho prípravku na báze karbofuránu. Zomrela počas niekoľkých minút, len niekoľko hodín po tom, čo opustila štúdio, kde mala skúšku. Speváčka v poslednom období trpela depresiami, ktoré ju niekoľko týždňov pred smrťou doviedli k pokusu o samovraždu predávkovaním ibuprofénom a paracetamolom.

Monroe, Marilyn (36) – americká filmová herečka, sexuálny symbol 50. rokov 20. storočia.

Väčšinu detstva strávila v pestúnskej starostlivosti a v detskom domove. Predtým, ako sa stala slávnou hereckou hviezdou, pracovala v továrni, kde kontrolovala padáky a maľovala trupy lietadiel. Tu ju objavil vojenský fotograf David Conover a vďaka nemu sa dostala na výslnie. Po kariére modelky sa z nej stala filmová hviezda. Za prvý film dostala síce len 125 dolárov, ale film Niekto to rád horúce už zarobil neuveriteľné 4 milióny dolárov. Zahrala si vo filmoch ako Páni majú radšej blondínky či v Slamenom vdovcovi, kde v ikonickej scéne s neposlušnou sukňou ukázala spodnú bielizeň.

Marilyn bola trikrát vydatá. Prvýkrát za policajta Jamesa Doughertyho, druhýkrát za bejzbalovú legendu Joea DiMaggia, tretíkrát za spisovateľa Arthura Millera,  no ich manželstvo nevydržalo ani päť rokov. Hlavným dôvodom bola márna snaha o dieťa a herečkina psychická labilita. O dieťa sa pokúšala viackrát, ale vždy potratila.

Krásna herečka, z ktorej tryskal sex-appeal na všetky strany mala údajne vzťah aj s americkým prezidentom Johnom F. Kennedym. Konšpirátori tvrdia, že herečka sa známemu ženatému štátnikovi vyhrážala, že o ich zakázanom pomere prehovorí verejne. Vďaka tomuto vzťahu vraj poznala aj niektoré štátne tajomstvá. Prezidentov brat, minister spravodlivosti Robert Kennedy sa herečke pokúšal jej úmysel zverejniť vzťah s prezidentom vyhovoriť a podľa svedectva herečkinej gazdinky ju večer predtým, než bolo nájdené jej mŕtve telo dokonca navštívil. V súvislosti so smrťou slávnej herečky dodnes koluje množstvo konšpiračných teórii, najčastejšie koketujúcich s tým, že Kennedyovci mali prsty v Marylininej náhlej smrti.

Dňa 4. augusta 1962 sa herečkina gazdiná Eunice Murrayová rozhodla, že zostane v dome cez noc. Nadránom 5. augusta sa prebudila s pocitom, že v dome niečo nie je v poriadku. Spod dverí herečkinej spálne prenikalo svetlo, dvere však boli zamknuté. Marilyn na jej klopanie neodpovedala. Murrayová preto zavolala herečkinmu psychiatrovi Ralphovi Greensonovi, ktorý prišiel do domu krátko po zavolaní a do spálne vnikol oknom. V izbe našiel Marilyn Monroe ležať mŕtvu v posteli. Okolo 3,50 hod. ráno prišiel lekár, doktor Hyman Engelberg, ktorý oficiálne potvrdil jej úmrtie. Marilyn Monroe zomrela dňa 4. augusta 1962 niekedy medzi 20,30–22,30 hod. Toxikologické vyšetrenie potvrdilo ako príčinu smrti otravu barbiturátmi. V herečkinej krvi bolo 8 miligramov na 100 mililitrov (mg%) chloralhydrátu, 4,5 mg% pentobarbitalu (Nembutal) a 13 mg% pentobarbitalu mala aj v pečeni. Vedľa postele ležali prázdne fľaštičky od liekov. Lieky zapila šampanským. Možnosť, že sa by Marilyn Monroe náhodne predávkovala, bola vylúčená, pretože dávky, ktoré sa nachádzali v jej tele, boli niekoľkokrát väčšie ako je smrteľná dávka.

Osobný lekár Marilyn Monroe potvrdil, že herečka mávala záchvaty strachu a časté depresie spolu s nepredvídateľnými náhlymi zmenami nálad a tiež to, že sa už aj v minulosti veľmi pravdepodobne úmyselne niekoľkokrát predávkovala liekmi. Kauzu preto uzavreli ako samovraždu.

Po jej smrti sa údajne v Los Angeles zdvojnásobil počet samovražedných prípadov.

 

[1] V skutočnosti sa volal Talbot. Aj to už niečo naznačuje o jeho šarlatánstve, nie?

[2] Od cisára to nebolo celkom korektné.

[3] Vždy pôsobil dojmom čaptoša.

[4] Pochopiteľne druhú, neamputovanú.

[5] Vypil smrteľnú dávku jedu.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2124035x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie