Založ si blog

Čo sa to stalo so Slovákmi?

Podľa výsledkov prieskumu organizácie Globsec realizovaného koncom marca 2023 podpora členstva v NATO na Slovensku medziročne klesla zo 72 percent na 58 percent a členstva v Európskej únii zo 77 percent na 64 percent. Hlavnú zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku 40 percent ľudí, najmenej spomedzi krajín strednej a východnej Európy. Tridsaťštyri percent vidí pôvodcu konfliktu v Západe, ktorý Rusko provokoval. Podľa 17 percent vojnu spôsobila Ukrajina – čiže nadpolovičná väčšina Slovákov (34+17=51%) si myslí, že Rusi nie sú tí, ktorí vyvolali  vojnu.  

Ak si uvedomíme, že prieskum robil Globsec, čo je militaristická organizácia vojnových štváčov sponzorovaná najväčšími výrobcami zbraní (napr. Lockheed Martin), tak je dosť možné, že čísla  prieskumu sú ešte aj účelovo podhodnotené. Logika veci a prirodzenosť človeka hovorí, že ľudia sú proti vojne. A posielaním zbraní sa ešte nikdy nijaký mier neuzavrel. Nádejať sa, že konvenčnými zbraňami možno poraziť jadrovú veľmoc je veľmi naivné až zcestné.

Bol som sa dnes pozrieť na nábreží, ktoré je celé vyhradené pre účastníkov Globsecu. Promenádovali sa tam (asi mali prestávku v rokovaniach/prednáškach) desiatky mladých ľudí – oblekáčov s visačkami účastníkov konferencie. Ten typ ľudí, ktorí je oblečený v modrých (modrá je dobrá) krátkych sakách, modrých rúrkovitých a rovnako krátkych nohaviciach, vo vyglančených topánkach a s vlasmi na spánkoch módne vystrihanými dohola. Teda ten typ, ktorý mi chodil do ambulancie ponúkať nové medicínske prípravky, akurát, že toto sú díleri zbraní. Skrátka, navoňaní imidžoví tajtrlíci, ktorí sa chytili šance niekde dobre zarobiť bez ohľadu na vlastné svedomie. Mladí ľudia, ktorí nikdy nezažili vojnu. Ľudia, ktorí by sa pri prvej príležitosti dosrali od strachu, keby pri nich vybuchla bomba. Takíto ľudia sa stretli na Globsecu, aby plánovali ďalšie vojnové svinstvá a ďalšie výhodné obchody pre (najmä) americké zbrojárske firmy.

V podstate im to nemožno vyčítať, každý sa čímsi živí a možno niektorí z nich tomu, čo robia aj veria. Ale skôr si myslím, že ide o ten typ ľudí, ktorí by v prípade, že by Rusko v ukrajinskej vojne zvíťazilo (čo je vysoko pravdepodobné) a Američania by boli nútení sa postupne stiahnuť z Európy, teda títo ľudia by okamžite zmenili svoje modré obleky za červené. Presne tak, ako to včera na prednáške v inštitúte ASA popísal profesor Oskar Krejčí, riaditeľ Inštitútu globálnych studií Univerzity Jana Ámosa Komenského v Prahe – vraj sú to ľudia, ktorí sa v politike pohybujú ako keby nešlo o politiku, ale o počasie – ak prší, dám si pršiplášť, ak  je treskúca zima, kožuch a na rozpálené slnko šortky. Presne tak popisoval prof. Krejčí dni tzv. zamatového prevratu v roku 1989, kedy robil poradcu premiérovi Čalfovi. Z Občianskeho fóra Mariánovi Čalfovi odporučili, aby sa vzdal členstva v komunistickej strane, a tak premiér dal svoju stranícku legitimáciu prof. Krejčímu s tým, aby ju odniesol na Ústredný výbor KSČ.

Keď sa prof. Krejčí vrátil, na úrade vlády sa už šírila zvesť, že Čalfa odovzdal legitimáciu. Netrvalo dvadsať minút a všetky tie nomenklatúrne kádre, dovtedy pevní, odhodlaní, vychovaní a presvedčení komunisti sa povzdávali členstva a prof. Krejčí s údivom zistil, že po dvadsiatich minútach ostal na úrade vlády jediným členom komunistickej strany.

Prof. Krejčí ľudí, ktorí si v politike držia svoj názor a nekrútia sa ako kohút na veži (napr. dr. Čarnogurský, s určitými výhradami aj Fico) nazýva romantikmi. Otázka je, kto je širokej pospolitosti sympatickejší, či prevracači kabátov alebo romantici.

Do istej miery teda chápem, že ľudia činní v politike, alebo ľudia, ktorí majú ambície sa v nej uplatniť sa krútia podľa potreby ako hady.

Čo nechápem, je postoj radových Slovákov. To mi jednoducho nejde do hlavy. Národ, ktorý sa dokázal vzoprieť fašistickej moci a usporiadať SNP dnes mlčí. Podľa prieskumu Globsecu má síce väčšinovo zdravý názor a vidí, kto je vinníkom vojny, ale nedokáže prejaviť svoj názor verejne. Je až na hanbu, že proti podujatiu vojnových štváčov a zbrojárskych lobistov sa dokázala sformovať skutočne len hŕstka protestujúcich. (cca 20 ľudí s piatimi zástavami). Pri väčšinovom jasnom postoji k vojne.

Kde vyvanul ten odbojný a hrdinský duch Slovákov? Na čo čakáme? Aj prebiehajúce podujatie Globsec ukazuje, že zatiaľ nijaké rokovania o mieri nie sú aktuálne. Naopak, všetci účastníci zhodne tvrdia, že treba Ukrajinu podporovať stále sofistikovanejšími zbraňami a eskalovať konflikt až do situácie, ktorá už možno nebude mať návrat z cesty jadrovej apokalypsy. Matovičova, Hegerova aj Ódorova vláda je schopná v rámci eskalácie a pokynov zo zaplotovanej ambasády zapojiť do bojoch na Ukrajine aj našich vojakov a možno aj vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu.

To skutočne nie je dôvod, aby sme globsekárom ukázali vztýčený prst?

 

President manufactory s r. o.

01.03.2024

Marketingové agentúry nám v priebehu pár týždňov vyrobili z neznámeho nímanda Andreja Kisku prezidenta. Nepoučili sme sa a v nasledujúcich voľbách nám marketingové agentúry vyrobili z neznámej ženy prezidentku. V oboch prípadoch občania volili ľudí, o ktorých celoživotnej histórii a celoživotných postojoch nič nevedeli. Bol im predložený len „skvostný“ [...]

Aká je lojalita Armády SR voči Ficovej vláde?

27.02.2024

Pre nasledujúci text nemám jednoznačné dôkazy, takže netvrdím, že sa nemôžem mýliť, ale vysvetlím, prečo si myslím, že omyl je vysoko nepravdepodobný. Dňa 24. februára 2024 som letel do cyperskej Larnaky. Let Ryainair č. 708, odlet z Viedne o 16,00. (Tieto presné údaje píšem pre prípadnú potrebu ministra obrany R. Kaliňáka). Lietadlo bolo plné. Okrem množstva [...]

Volyň na indexe?

24.02.2024

Dnes svoju trilógiu článkov venovaných filmu zakončím poslednou časťou. Včera som si premietol film Wojciecha Smarzowskeho Volyň. Ide o dve a pol hodiny trvajúcu historickú vojnovú drámu nakrútenú v roku 2016, teda ešte pred ruskou špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine. Človeku sa až prieči pri takomto filme, z ktorého priam hmatateľne tryská zlo, napísať, že [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 582
Celková čítanosť: 2086289x
Priemerná čítanosť článkov: 3585x

Autor blogu

Kategórie