Založ si blog

Lomničák Téryho kuloárom

Pôvodne sme mali ísť na Gánok (2 462 m. n. m.). Keď som si však na youtube pozrel zopár videí zobrazujúcich tento výstup, získal som pred ním rešpekt. Zdalo sa mi, že vrcholový hrebeň je dosť vzdušný, miestami na šírku jednej ľudskej šľapy a na obe strany hlbočina. Hoci som si uvedomoval, že všetky youtubácke zábery boli snímané go pro kamerami umiestnenými na hlavách lezcov (a také zábery do značnej miery skresľujú  skutočnosť), napriek tomu som sa trochu vyplašil a zmenil som cieľ našej túry.

Vybrali sme sa na Lomnický štít (2634 m. n. m.) hoci som tam už bol dvakrát – raz mastňácky lanovkou, ako väčšina ľudí a raz výstupom cez Jordánku.

Tentoraz sme sa rozhodli pre výstup Téryho kuloárom.

O piatej ráno sme sa zo Starého Smokovca vyviezli na Hrebienok autom. Kúsok nad osadou  nás zastavil stopár, vo veku medzi sedemdesiat a osemdesiat, oblečený starosvetsky, ale turisticky. Vysvitlo, že pán sa vybral na Slavkovský štít. Cestou nám stihol povedať, že z 25 najvyšších vrcholov Vysokých Tatier nezdolal už iba štyri. Pán sa začal dohadovať s našim vodcom, či by ho niekedy nevzal na Vidlové veže, ktoré mu chýbajú v zozname zdolaných štítov. Výstup a traverz Vidlových veží je rozhodne ťažšia túra ako Slavkovský štít – s výživnými lezeckými partiami. Vodca sa tejto ponuky nechytal s nadšením – už aj vzhľadom na vek nádejného klienta. Napokon si však na Hrebienku vymenili telefónne čísla a naše cesty sa rozišli.

Lomnický štít z Hrebienka

Svitá…

Kráčame do Malej Studenej doliny

Hrebienka sme pokračovali na Zamkovského chatu, ktorá je momentálne v rekonštrukcii, ale funguje. Personál ju práve otváral, čo sme spoznali podľa toho, že si ešte vytierali karpiny z očí a zívali ako lev na krotiteľa. Vyzunkli sme kávu a pokračovali do Malej Studenej doliny. Približne v dvoch tretinách vzdialenosti od Zamkovského po Téryho chatu sme odbočili doprava na úzky nenápadný chodník vinúci sa pomedzi kosodrevinu smerujúci k Téryho kuloáru. Po skalnato-trávnom svahu sme kráčali dohora. Sneh sa tohto roku v Tatrách drží dlho a je ho aj neobvykle veľa. Bolo potrebné dávať pozor, pretože voda pouvoľňovala mnohé kamene a terén sa ešte „neusadil“. Museli sme zvažovať na čo stúpame a čoho sa chytáme, lebo chyt, od ktorého mala závisieť naša stabilita nám mohol ostať v ruke.

Veľký hang

Veľký hang, šípkou označená Téryho chata

Téryho chata označená šípkou

 

Téryho kuloár

Prostredný hrot (Stredohrot) 2441 m. n .m.

Téryho chata označená šípkou

Trávnato-kamenistým terénom sme pretraverzovali približne do polovice Téryho kuloára. Po pravej strane sme minuli Filmársky žľab. Po snehovom mostíku sme prekonali výdatný potôčik a za ním sme sa už naviazali na lano. Postupne sme vystúpali do výškovej úrovne Téryho chaty (2015 m. n. m.). Viditeľnosť bola dobrá, svietilo slnko, ale zatiaľ nebolo teplo. Stúpajúc nahor Téryho kuloárom sme prišli k prvému snehovému poľu. Tu sme si nasadili mačky a do rúk zobrali čakany.

Snehové polia v Téryho kuloári

Snehové polia pokračovali v podstate až do Sedla pod Lomnickým. Prešliapali sme päť alebo šesť lanových dĺžok, pričom istenie spočívalo na čakane zarazenom do snehu až po hrot. V Téryho kuloári sa nám otvoril pohľad do monumentálnej západnej steny Lomnického štítu aj s legendárnou tatranskou lezeckou klasikou – Hokejkou.

Téryho kuloár

Téryho kuloár

Téryho kuloár

Sedle pod Lomnickým si dávame krátky odpočinok. Pozorujúc dvojicu lezcov doliezajúcu posledné metre pod vrcholom Pyšného štítu konzumujeme výživnú tyčinku a vodu. Mačky a čakany dávame do batoha a ďalej už lezieme po suchej skale. Pokračujeme Jordánkou, ktorú som už raz liezol. Sú tu síce naťahané reťaze, ale veľmi sa na ne nespoliehame. V jeden moment sa ozval nepríjemný zvuk zvestujúci, že zvrchu sa rúti kameň. Pritlačili sme sa ku skale a šutrisko veľkosti detskej hlavy preletel dva metre od nás, odrážajúc sa od skál nepredvídateľne ako Matovič v politike.

V Sedle pod Lomnickým

V Sedle pod Lomnickým

V Sedle pod Lomnickým

V Sedle pod Lomnickým

Jordánka

Jordánka

Jordánka

Jordánka

Jordánka

Jordánka

Jordánka

Jordánka

Jordánka

Jordánka

Jordánka

Po necelých siedmych hodinách sme na vrchole. Mračná, ktoré sa postupne naťahovali do Malej Studenej doliny, postupne dokončili dielo skazy. V momente, keď dosahujeme vrchol, nie je z neho absolútne žiaden výhľad. Žiadnym smerom. Len nekonečná biela farba. Ľudia, čo sem prišli lanovkou sa fotia na tej časti terasy, ktorá vyčnieva nad hlbinu, ale pokojne sa mohli fotiť doma v obývačke pred primalexovo bielou stenou. Výsledok by bol ten istý.

Na vrchole dávame tri Jägermeistre, dve malé pivá a kávu – to všetko v cene letenky do Londýna nízkonákladovou leteckou spoločnosťou.

Posedíme na terase a napriek tomu, že slnko nevidno, je tu sparno. Po pol hodinke, počas ktorej sa mraky ani na chvíľočku nepretrhli, sa zberáme na zostup. Zostupujeme normálkou – teda vyreťazovanou cestou do Lomnického sedla. Tu už stretávame viacero lezcov jedným alebo druhým smerom. V Lomnickom sedle sadáme na sedačku a hajdy domov.

Zostup do Lomnického sedla

Zostup do Lomnického sedla

Zostup do Lomnického sedla

Zostup do Lomnického sedla

Zostup do Lomnického sedla

Poďakovanie Jaroslavovi Michalkovi

Zdroj fotografií: autor textu

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2131853x
Priemerná čítanosť článkov: 3595x

Autor blogu

Kategórie