Založ si blog

Z Amritsaru do Péšávaru – 10. časť

Do hotela sme dorazili ešte pomerne skoro na to, aby sme išli spať. V trojke sme sa rozhodli preskúmať okolité ulice. Bol to dosť bláznivý nápad, pretože išlo o široké dopravné tepny, po ktorých sa šinula nepretržitá riava všetkých možných vehiklov. Široké ulice s minimom pouličného osvetlenia. Prejsť cez ne bolo opäť umením. Kráčali sme po tmavej ulici bez perspektívy, kam sa chceme dostať, až v diaľke, na ďalšej križovatke sme zazreli akési pestrofarebné svetlá naznačujúce, že by tam mohol pulzovať aj iný ako motoristický život. A naozaj – priamo v dotyku križovatky stál popri ceste rad pouličných stánkov poskytujúcich občerstvenie – burgery, biryani a boh vie čo ešte. Tu sme prvý a posledný raz náhodou naďabili na nápoj, ktorý aspoň vzdialene pripomínal pivo. Pripomínal ho asi tak, ako Martin Jakubec pripomína Micka Jaggera. A bol, samozrejme, nealkoholický. Volal sa to Lemmon malt, pričom slovo malt znamená slad. Výrobcom bol pakistanský pivovar Murree brewery.

Až doma som na nete zistil, že pivovar má v sortimente aj normálne, t. j.. alkoholické  pivá, ba dokonca aj tvrdé alkoholy (vodka, gin, brandy, whisky). Na webovej stránke pakistanského pivovaru je uvedené:

Podľa pakistanských zákonov je moslimom zakázané požívať alkoholické nápoje. Nemoslimovia a cudzinci potrebujú povolenie na konzumáciu vydané provinčnými vládami a Islamabadom (územie hlavného mesta). Vo väčšine prípadov vám však pomôže získanie povolenia na predaj alkoholu. Ak ste zahraničný turista; zavolajte na naše telefónne oddelenie a požiadajte o pomoc na telefónnom čísle +92 051-5567041 (klapky: 311, 392). V provincii Pandžáb je možné zakúpiť alkoholické nápoje iba od autorizovaných predajcov.

Nasleduje zoznam predajcov, v ktorom sú v trinásťmiliónovom Lahore uvedené (až!) štyri hotely, v dvojmiliónovom Rawalpindí jeden hotel a vo vyše miliónovom hlavnom meste Pakistanu Islámábáde tri hotely.

Pochopil som teda, že to nebola naša neschopnosť zohnať pivo, ale skutočne nezvyčajný a neskonale zložitý prístup k alkoholu.

 

 

Zdroj fotografií: autor textu

(všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Protest vo Varšava, Poľsko, demonštrácia

Preč s Green Dealom: Vo Varšave protestujú desaťtisíce ľudí proti klimatickej politike

10.05.2024 13:58

Protestný pochod, ktorý sa začal na námestí pri Kráľovskom zámku, sa koná pod heslom "Preč so Zelenou dohodou pre Európu"

medved

Expert Haring kritizuje video z Očovej: Medveďa autom zatlačili do dediny. Nehorázne

10.05.2024 12:58

„Napriek tomu, že je to malý medveď, má zuby a pazúry, mohol by niekoho zraniť,“ dodal.

húfnica BIA, delostrelecký systém, 155 mm

Slovenské zbrane vzbudili v Malajzii záujem, húfnica je vo finále: Kaliňák ju prišiel podporiť

10.05.2024 12:45

Hlavný bojový tank Malajzie nesie zbraňový systém, ktorý pochádza z Dubnice nad Váhom.

Európsky parlament / Europarlament /

Sondáž predikuje účasť v eurovoľbách na úrovni 40 %, ochotných prísť je 62 % Slovákov

10.05.2024 12:05

Naopak, určite by sa eurovolieb nezúčastnilo deväť percent opýtaných a skôr nie ďalších 15 %.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2136854x
Priemerná čítanosť článkov: 3603x

Autor blogu

Kategórie