Založ si blog

Očkovať či neočkovať?

Včera v relácii Máte slovo v ČT 1 p. Jílková nastolila tému o vakcinácii. Medzi odporcami vakcinácie nechýbala známa postava, ba líderka hnutia odporu MUDr. Eleková, medzi zástancami, napríklad pán, ktorý v detstve nebol očkovaný proti obrne a má celoživotné následky (a môže si ďakovať, že prežil.)

Môj názor na význam vakcinácie je dlhodobo nemenný a ani táto relácia ho nezmenila.

Medicína je samozrejme veľký biznis, ale tvrdiť, že to je jediný zmysel vakcinácie je nebotyčná hlúposť. Keď Edward Jenner v roku 1796 urobil prvý pokus s očkovaním proti pravým kiahňam a stal sa tak akýmsi priekopníkom vakcinácie, iste nemyslel na peniažky, ktoré mu to prinesie, ale znepokojovala ho hrozná epidémia tejto smrteľnej choroby. A práve vďaka očkovaniu bolo toto ochorenie na celom svete eradikované v roku 1979.

Keď som začínal vo veterine, v chovoch psov boli časté epidémie/epizoocie psinky či parvovirózy. Hynuli celé vrhy psov, dokonca aj mne vyhynul celý jeden vrh kavalier king charles španielov. Západne vakcíny vtedy neboli veľmi k dispozícii a tie slovenské, ak už vôbec boli na trhu, veľmi nefungovali.

Dnes po cca 30 rokoch je u nás populácia psov taká preočkovaná, že klinickú formu parvovirózy, či psinky som nevidel už roky! Vďaka povinnej vakcinácii proti besnote a plošnej orálnej vakcinácii líšok proti tej istej chorobe sme dnes už niekoľko rokov štátom bez jediného výskytu besnoty! Keď som v praxi začínal, takmer každá líška bola besná a na ochorenie umierali aj ľudia. Hodnotiac svoju vyše 30 ročnú prax nemám pocit, že by sa dali zdokumentovať nejaké vedľajšie účinky vakcín, okrem veľmi zriedkavých alergických stavov, resp. zápalových reakcií v mieste vpichu (čo môže – a zvlášť u zvierat súvisieť s výkonom úkonu nie celkom lege artis). Iste, ktosi namietne, že u psa ťažko spoznať, že prestáva hovoriť ako je to pri autistoch… ale istá neurológia by sa dala pozorovať aj u nich.

Je pozoruhodne, že trend odporu proti vakcinácii psov je minimálny a ak sa predsa niečo také vyskytne, motív je skôr ekonomický. A nikto nespochybňuje povinné očkovanie proti smrteľnej besnote. Môžem všetkých ubezpečiť, že z besnoty sa ešte nikdy nikto alternatívnou liečbou, či údajným zvyšovaním imunity vďaka neočkovaniu nedostal. A preto je trestuhodné, ak niekto spochybňuje povinné očkovania u ľudí proti iným smrteľným nákazám.

Netvrdím, že niektoré deti nemôžu mať po vakcinácii následky. Žiaden liek na svete nie je stopercentne bezpečný. O každom si v letáku môžete prečítať, aké má možné vedľajšie účinky.

A to máme kvôli tomu zrušiť všetky lieky? Liečiť sa len dubovou kôrou a zariekavaním? To azda chcú odporcovia vakcinácií?

Ja viem, že teraz je moderné byť alternatívny. Plno takých alternatívnych žien prichádza rodiť k synovi, ktorý je gynekológom v Opave. Neraz mi rozprával, ako mu idú na nervy všetky tie emancipované, naturálne a rozhodné ženy dôrazne žiadajúce, aby pri ich pôrode nebol lekár a aby im nepodávali nič proti bolesti. Ich odhodlanie trvá len do prvej vlny pôrodných tlakov. 99% z nich potom požiada o okamžité podanie liekov.

Chápem pocity rodičov, ktorých dieťa je po podaní vakcíny postihnuté (zvlášť, ak postihnutie dokázateľne spôsobila vakcína). Lenže zanedbateľný počet takýchto prípadov, vysoko preváži záchrana tisícov životov vďaka vakcinácii a eradikovanie smrteľných nákaz. Ono to totiž funguje tak, že keď sa prestane plošne očkovať, smrteľné infekčné ochorenia sa vrátia a ľudia budú opäť mrieť.

Demokracia je dobrá vec, ale odtiaľ potiaľ. Aj ona má a mala by mať svoje mantinely. Ak v zajtrajších voľbách vyhrá Fico, tak aj ten Šebej to bude musieť rešpektovať, pretože sme si tu zaviedli systém parlamentnej demokracie, ktorá napriek svojim chybám je stále ten najrozumnejší spôsob fungovania spoločnosti. A to isté platí aj pre zdravotníctvo. Ak tu máme istý vakcinačný systém, ktorý má možno svoje drobné chyby, ale evidentne sa osvedčil, tak ho treba rešpektovať.

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100997x
Priemerná čítanosť článkov: 3579x

Autor blogu

Kategórie