Založ si blog

Na krajnom východe popoludní prehánky. . .

Tiež vás štvú predpovede počasia? Nemám teraz na mysli situáciu, keď si ráno na odporúčanie meteorológa oblečiete šortky, tričko s krátkym rukávom, na oči si dáte slnečné okuliare a do tašky UV faktor č.50, aby ste už  o dvesto metrov ďalej na zastávke zistili, že všetko je inak a lokálny tajfún sprevádzaný prudkým lejakom a krupobitím vás do zamestnania „prepraví“ omnoho rýchlejšie ako autobus MHD.

Nemyslím teda na hodnovernosť predpovedí, ale na špeciálnu terminológiu, ktorú si naši meteorológovia vymysleli. Lebo zásadné zmeny počasia sa u nás vždy dejú na krajnom západe, krajnom severe, krajnom juhu, či krajnom východe.

Nuž, viem čo je to Blízky, Stredný alebo Ďaleký Východ. Ale Krajný Východ? Kde to je? Čo to je? Takýto termín nie je definovaný ani geograficky, ani politicky, ani nijako inak.

A keď to nie je definované, nemôže nikto vedieť, kde sa predpokladaná zmena počasia udeje. Lebo krajný Juh môže byť v Bratislave aj v Kráľovskom Chlmci. 

Ak niečo poznám, čo má v názve prívlastok krajný a je to presne geograficky definované, tak je to obec Krajná Bystrá (to je tá obec, kde majú bustu Vasiľa Biľaka). Lenže nikdy som meteorológa nepočul, že by hovoril: „V Krajnej Bystrej popoludní snehové prehánky.“

Takže prognózy našich meteorológov nefungujú najmä preto, lebo ich predpovedajú pre imaginárne, nejestvujúce či neznáme regióny. Alebo, že by to bol ich alibistický zámer? Veď krajný sever či juh môže byť hocikde, v krajnom prípade môže siahať od jednej krajnosti do druhej.

(poslané Slovenskému hydrometeorologickému ústavu, Jazykovednému ústavu Ľudovíta Štúra a RTVS)

img_3972orez

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

Medvedica s mladými v uliciach Žiaru, zvýšte opatrnosť. Na miesto smeruje zásahový tím

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127470x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie