Založ si blog

Ešte zopár fotokuriozitiek z Petrohradu

Na záver mojej série článkov o Petrohrade ešte zopár fotokuriozitiek. I keď tá prvá vlastne nie je v Petrohradu, ale z našej prestupnej stanice Rigy.

Videli ste už kostlivca za volantom? V Rige sa vám to môže podariť:

img_4113

 (všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Žiaľ, už som si nezapamätal, ktorý most to bol (v Petrohrade je podľa jedného zdroja 500, podľa iného 800 mostov!). Jeho zábradlia boli také obťažkané „zámkami lásky“ až to vyvolávalo otázku, či nedošlo k prekročeniu dimenzovanej nosnosti mosta:

img_4133

 

V Múzeu Arktídy a Antarktíde na Maratovej ulici sú okrem množstva iných zaujímavých vecí dokumentujúcich neuveriteľne bohatú a pritom nie veľmi známu ruskú účasť vo výskume polárnych oblastí vystavené aj chirurgické nástroje, ktorými si sám sebe dňa 30. apríla 1961 na polárnej stanici Novolazarevskaja v Antarktíde chirurg L. I. Rogozov vyoperoval zapálené slepé črevo:

img_4159

img_4157

img_4160

 

Elektrické polárnické  rukavice z Múzea Arktídy a Antarktídy. Prieskumný rádius polárnika vyzbrojeného týmito rukavicami je dĺžka elektrického kábla zastrčeného do zástrčky. A otázka bezpečnosti rukavíc? Asi porovnateľná s elektrickým kreslom…

img_4161

 

Na tejto fotografii sú verejné záchody nezvyčajného druhu umiestnené v objekte Petropavlovskej pevnosti:

img_4345

 

Tento typ verejného WC sa dal nájsť aj na ďalších miestach Petrohradu. Možno to vyzerá trochu komicky, ale ak máte na krajíčku a naskytne sa vám takáto príležitosť – nepohrdnete ponukou. Nehovoriac o tom, že množstvo kultivovanejších verejných záchodov umiestnených po celom Petrohrade je udivujúce! Doslova sa dá povedať, že v Petrohrade je radosť urinovať. A túto vetu pokojne potvrdí aj pokročilý prostatik. S Bratislavou, v ktorej máme tuším 4 (slovom štyri!) funkčné verejné WC sa to nedá ani trochu porovnať!

 img_4346

Nálepka s návodom na správny postup vo verejnom WC:

img_4525

Aj ona môže vyznievať na prvý pohľad komicky, ale Rusko zahŕňa aj rozsiahle oblasti, kde kultúrne tradície velia vykonávať potrebu tureckým spôsobom, ktorý je mimochodom podľa názoru odborníkov zdravší. Takže upozornenie pre pricestovavších, turecky praktikujúcich je možno predsa len na mieste.

 

Ďalšie upozornenie, ako sa nesprávať, pre zmenu, v blízkosti kanónov:

img_4763

 

Posledná fotka vlastne ani nie je kuriózna, čudnou sa môže stať len pre toho, kto neovláda ani len základy ruštiny/azbuky (ovládačov nás je stále menej) a z neznalosti by si text preložil nasledovne: Sláva moriakom a podvodníkom…:

img_4766

 

Ide o pamätník v Kronštadte – opevnenom prístavnom meste na ostrove Kotlin vo Fínskom zálive 30 km západne od Petrohradu – venovaný námorníkom ponorkovej baltickej flotily brániacim počas Veľkej vlasteneckej vojny nepriateľovi dostať sa do Leninovho mesta (Leningradu) 

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2126899x
Priemerná čítanosť článkov: 3587x

Autor blogu

Kategórie