Založ si blog

Na krajnom východe popoludní prehánky. . .

Tiež vás štvú predpovede počasia? Nemám teraz na mysli situáciu, keď si ráno na odporúčanie meteorológa oblečiete šortky, tričko s krátkym rukávom, na oči si dáte slnečné okuliare a do tašky UV faktor č.50, aby ste už  o dvesto metrov ďalej na zastávke zistili, že všetko je inak a lokálny tajfún sprevádzaný prudkým lejakom a krupobitím vás do zamestnania „prepraví“ omnoho rýchlejšie ako autobus MHD.

Nemyslím teda na hodnovernosť predpovedí, ale na špeciálnu terminológiu, ktorú si naši meteorológovia vymysleli. Lebo zásadné zmeny počasia sa u nás vždy dejú na krajnom západe, krajnom severe, krajnom juhu, či krajnom východe.

Nuž, viem čo je to Blízky, Stredný alebo Ďaleký Východ. Ale Krajný Východ? Kde to je? Čo to je? Takýto termín nie je definovaný ani geograficky, ani politicky, ani nijako inak.

A keď to nie je definované, nemôže nikto vedieť, kde sa predpokladaná zmena počasia udeje. Lebo krajný Juh môže byť v Bratislave aj v Kráľovskom Chlmci. 

Ak niečo poznám, čo má v názve prívlastok krajný a je to presne geograficky definované, tak je to obec Krajná Bystrá (to je tá obec, kde majú bustu Vasiľa Biľaka). Lenže nikdy som meteorológa nepočul, že by hovoril: „V Krajnej Bystrej popoludní snehové prehánky.“

Takže prognózy našich meteorológov nefungujú najmä preto, lebo ich predpovedajú pre imaginárne, nejestvujúce či neznáme regióny. Alebo, že by to bol ich alibistický zámer? Veď krajný sever či juh môže byť hocikde, v krajnom prípade môže siahať od jednej krajnosti do druhej.

(poslané Slovenskému hydrometeorologickému ústavu, Jazykovednému ústavu Ľudovíta Štúra a RTVS)

img_3972orez

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

gaza, izrael, palestína

Izraelské nálety zasiahli v Pásme Gazy školu slúžiacu ako úkryt, zahynulo najmenej 30 ľudí

27.07.2024 15:16

Nálety sa udiali v čase, keď sa izraelskí vyjednávači pripravovali na stretnutie s medzinárodnými sprostredkovateľmi, aby prediskutovali navrhované prímerie s Hamasom.

Gare du Nord / Železničná stanica /

Vlaky vo Francúzsku majú stále meškanie, návrat do normálu sa čaká v pondelok

27.07.2024 13:47

Vlakové spojenia medzi Parížom a Nemeckom sa po podpaľačských útokoch podarilo obnoviť.

Orbán

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

27.07.2024 13:20

Maďarský premiér podotkol, že v rusko-ukrajinskej vojne majú obe strany brutálne straty, no napriek tomu sa nechcú dohodnúť.

Boris Susko, minister spravodlivosti

EK dala Suskovi mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s eurokomisiou vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2215227x
Priemerná čítanosť článkov: 3614x

Autor blogu

Kategórie