Založ si blog

Ako nás nespláchlo v Aténach, 5. časť

Ďalší deň sme mali v pláne vydať sa prímestským autobusom do približne 60 kilometrov vzdialeného Sunia, kde na skalnom útese strmo sa zvažujúcom do mora sa nachádzajú zrúcaniny Poseidonového chrámu pochádzajúceho z roku 444 pred Kr. Lenže predpoveď počasia nebola dobrá a predstava, že nás búrka, akú sme zažili deň predtým dopoludnia zastihne na ničím nechránenej skale nad morom, kde sa niet kam ukryť, nám razom zobrala chuť na tento výlet. K rozhodnutiu zrušiť ho, prispela aj informácia, že miestnemu autobusu, ktorý stojí pri každej vŕbe by tých 60 kilometrov trvalo dva a pol hodiny. A stráviť päť hodín v autobuse a potom kvôli dažďu ani nevystrčiť nos – to sa nám nechcelo.

Sounio (zdroj foto:http://www.tours-greece.gr/site_data/excursions/2013082802024828.jpg

Namiesto toho sme zamierili do Národného archeologického múzea nachádzajúceho sa neďaleko nášho hotela. I tu sme mali šťastie. Sotva sme doň vkročili, strhla sa taká búrka, že aj v mohutnej múzejnej budove sa triasli okná. Na prehliadku sme mali len dve hodiny, pretože práve v ten deň sa popoludní v múzeu konala akási každoročná akcia, kde účasť širokej verejnosti nie je želaná.

Napriek tomu si myslím, že dve hodiny na prehliadku tohoto múzea stačia. Priznávam, že nepatrím k tým, ktorí idú od jednej popisnej tabuľky k druhej a poctivo všetko študujú. Napriek tomu sme stihli vidieť všetko podstatné – Agamemnónovu zlatú masku pochádzajúcu z polovice 16. storočia pred Kr., ktorú pri Mykénach našiel Heinrich Schliemann, bronzovú sochu Chlapca z Antikythéry v nadživotnej veľkosti, mramorovú sochu Afrodity, Erosa a Pana s kozími kopytami, či helenistickú bronzovú hlavu z Délu.

Agamemnónova zlatá maska

Chlapec z Marathónu

helenistická bronzová socha Kôň s malým jazdcom

Bronzová hlava z Délu

Náhrobný kameň z pentelického mramoru

Mladík z Antikithéry

Asklépiova socha z pentelického mramoru

 

 

Mimoriadne príťažlivo pôsobilo oddelenie venované hrdinovi starogréckej mytológie Odyseovi. Modré steny výstavných priestorov, na ktoré sa premietali obrazce imitujúce morské vlny a z reproduktorov púšťané šumenie mora a vrzgot lode bolo veľmi pôsobivým doplnkom k archeologickým pokladom vytiahnutým z mora.

Mramorové sochy sú do detailov presné. Sochy Afrodity ale aj iných žien, napriek tomu že boli vytesané „oblečené“, dokázali dokonale vzbudiť predstavivosť, čo sa nachádza pod kamenným rúchom… Pri jednej z mužských sôch som však naďabil na čudný „výrastok“ a hoci mám medicínske vzdelanie, netuším, o čo ide. (No dobre – teda tuším. Išlo pravdepodobne išlo o podperu pre chýbajúcu ruku.)

 

Aby nedošlo k omylu na fotografii som ten výrastok označil šípkou -)))

Keď sme múzeum opustili, opäť sa vyčasilo – šťastie nám prialo. Kúsok od múzea z pouličných reproduktorov niekto ohnivo rečnil štýlom pripomínajúcim voľakedajšie naše Prvé máje a v neďalekom dvore sme videli klásť desiatky ľudí červené ruže k improvizovanému pomníku Kohosi. Na mieste sa vyskytovali aj zástavy s kosákom a kladivom, takže išlo pravdepodobne o komunistickú akciu. Všetko to monitorovala až absurdná prevaha policajných ťažkoodencov. To sme ešte netušili, že Atény sa pripravujú na zajtrajšiu mohutnú demonštráciu. V rámci prípravy polícia večer uzavrela množstvo ulíc, rozmiestnili na nich vodné delá a toľko policajtov, že keby ich počas ligovej sezóny poslali radšej na všetky slovenské futbalové štadióny, vyzeralo by to, že sú permanentne vypredané.

V aténskych uliciach sa jazdí divoko. Svetlá na semaforoch sú dobré len na to, aby ste sa uistili, že netrpíte farbosleposťou. Zelená pre chodcov vám nezaručuje nič, a ak predsa, tak len to, že vás ktosi na prechode zrazí. Motorkári a mopedisti s bravúrou Veroniky Velez-Zuzulovej bez najmenšej výčitky svedomia jazdia na chodníku slalom, pričom tyčkami ohraničujúcimi trať sú im chodci.

Ak sme sa teda večer vracali do hotela a hlavné aténsky tepny boli kvôli zajtrajšej demonštrácii uzavreté, zažili sme pravdepodobne to, čo len máloktorý návštevník gréckeho hlavného mesta. Nezvyklo ľudo- a autoprázdne ulice.

(fotografie: P. Fabian)

President manufactory s r. o.

01.03.2024

Marketingové agentúry nám v priebehu pár týždňov vyrobili z neznámeho nímanda Andreja Kisku prezidenta. Nepoučili sme sa a v nasledujúcich voľbách nám marketingové agentúry vyrobili z neznámej ženy prezidentku. V oboch prípadoch občania volili ľudí, o ktorých celoživotnej histórii a celoživotných postojoch nič nevedeli. Bol im predložený len „skvostný“ [...]

Aká je lojalita Armády SR voči Ficovej vláde?

27.02.2024

Pre nasledujúci text nemám jednoznačné dôkazy, takže netvrdím, že sa nemôžem mýliť, ale vysvetlím, prečo si myslím, že omyl je vysoko nepravdepodobný. Dňa 24. februára 2024 som letel do cyperskej Larnaky. Let Ryainair č. 708, odlet z Viedne o 16,00. (Tieto presné údaje píšem pre prípadnú potrebu ministra obrany R. Kaliňáka). Lietadlo bolo plné. Okrem množstva [...]

Volyň na indexe?

24.02.2024

Dnes svoju trilógiu článkov venovaných filmu zakončím poslednou časťou. Včera som si premietol film Wojciecha Smarzowskeho Volyň. Ide o dve a pol hodiny trvajúcu historickú vojnovú drámu nakrútenú v roku 2016, teda ešte pred ruskou špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine. Človeku sa až prieči pri takomto filme, z ktorého priam hmatateľne tryská zlo, napísať, že [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 582
Celková čítanosť: 2086236x
Priemerná čítanosť článkov: 3585x

Autor blogu

Kategórie