Založ si blog

Máj – mesiac lásky?

Už je tu! Máj –  mesiac lásky! Vystriedal apríl – mesiac bláznov, ktorému predchádzal marec – mesiac knihy. A nasledovať bude jún – mesiac poľovníctva.

Neviem, kto tieto hlúposti vymýšľa, ale ak je to jeden človek, produktivita jeho práce je dosť biedna. Zvyšných osem mesiacov totiž nijako stabilne neoznačil. Za minulého  režimu sme síce mali aj Mesiac československo-sovietskeho priateľstva, ale to bol nepodarok. Obsahovo aj kalendárne. Nezačínal prvým dňom v mesiaci, ale až siedmym. Konal sa síce na počesť Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie, ale až v novembri. A trval do 12. decembra.

Rusofilný mesiac sa vytratil do nenávratna. Tie, čo nám ostali majú však logickú postupnosť – mladý občan mužského pohlavia si v marci, v mesiaci knihy, kúpi v kníhkupectve napr. príručku od T. Baránka: Ako zbaliť ženu. Počas apríla, mesiaca bláznov, realizuje knižné rady a zamiluje sa. Ako je známe – zamilovaní sú blázni. V máji, mesiaci lásky, sa vzťah zdarne rozvíja, ale už v júni (Mesiac poľovníctva) neodvratne speje k svojmu vyvrcholeniu – mladý muž sa celkom logicky prihlási do kurzu na poľovnícky lístok a zadováži si guľovnicu.

Máj je mesiac lásky, ale tak, ako v mesiaci knihy nie je vyšpecifikované či ide o knihy cestopisné, životopisné, alebo poéziu, tu zas nevieme, či ide o lásku k dievčine, vlasti, peniazom, blížnemu alebo aspoň približnému.

Myslím si, že by sa máj a s ním spojená láska mal odmýtizovať. Alebo si naozaj myslíte, že láska hory prenáša? Prečo ich potom na najväčšej stavbe sveta – Priehrade troch roklín v Číne prenášajú nákladiakmi? A že zahorieť láskou je krásne? Možno, ale tie následky! Komerčné televízie každý večer vytrvalo informujú o zásahoch Hasičského zboru SR. Z úsloví o láske je pravdivé len jedno jediné: stará láska nehrdzavie. Dosvedčiť to môžu členovia Veterán klubu trabantistov.

Nuž, nedajte si vsugerovať, že láska je záležitosťou mája. S týmto mesiacom je omnoho viac spätá májová bryndza. Tú, nech sa budete snažiť akokoľvek, na rozdiel od lásky, inokedy nezískate. Takže buďte v kľude, ak láska nepríde v piatom mesiaci, príde hoci v deviatom… alebo že by som čosi poplietol a píšem už o následkoch?

Úvaha o mieri

15.06.2024

Pred pár rokmi som čítal seriózny článok o tom, ako akísi vedci zisťovali, ktorý spôsob defekácie je najlepší – čupiačky alebo posediačky. Neviem, či to boli americkí vedci, lebo tí zistili aj to, že koho v noci svrbí riť, tomu ráno smrdia prsty… Pre náš účel nie je dôležité akej národnosti boli vedci, ktorí to zisťovali. Podstatné je, čo zistili. A [...]

Porušovanie volebného zákona? Z čej strany?

11.06.2024

V rôznych druhoch volieb som sa doteraz zúčastnil práce v okrskovej volebnej komisii asi desaťkrát. Vždy to bolo v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Nikdy som však nemusel ísť za voličmi z prenosnou urnou. Až v týchto eurovoľbách to vyšlo na mňa. Okrem viacerých súkromných bytov som navštívil aj dve zariadenia pre seniorov, či lepšie povedané – domovy [...]

Voľby a hlavné mesto

10.06.2024

Tak, ako v prezidentských voľbách aj v eurovoľbách som bol v okrskovej volebnej komisii v bratislavskom Starom Meste. Výsledky hlasovania v tomto okrsku v oboch prípadoch boli pre človeka môjho zmýšľania mierne deprimujúce. V prezidentských voľbách, čo bola vlastne konfrontácia koalície a opozície, získal v „mojom“ okrsku P. Pellegrini približne 20 percent hlasov a I. [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 603
Celková čítanosť: 2173809x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu

Kategórie